Susu Berkualiti
Salam,

Boleh kalian nampak apa yang saya nak tunjukkan? Boleh tak? Paham tak agaknya? Itu bukan susu basi ok. Hooo… itulah foremilk dan hindmilk. Yang mana? Sila tengok gambar di atas. Yang lapisan bawah cair-cair agak-agak jernih itulah foremilk, dan yang pekat, kental, putih mulus lemak berkrim di bahagian atas itulah hindmilk. Alah, yang orang-orang tua kata foremilk tu air, hindmilk tu nasi la. Aduhai…janganlah dok kata lagi breast kanan tu nasi, breast kiri tu air. Dah banyak kali sangat cakap ni. Tak kan tak faham-faham lagi. Kalau macam tu, terpaksa lah saya perah breast kanan, labelkan sebagai nasi, perah sebelah kiri pulak, label sebagai air? lepas tu tiap kali nak beri pada anak, kenalah kot beri yang berlabel kanan (nasi) dan kemudian beri yang label kiri (air). Yelah kan, makan selepas minum, kang tercekik pulak. Aiseh..tergelak sendiri baca entry ni =p

Hish..mengarut pulak..
Berbalik kepada lapisan-lapisan di dalam gambar tadi. Keadaan ini akan berlaku bila kita menyimpan susu perahan di dalam fridge (bukan freezer tau). Bahagian susu yang kaya dengan lemak dan kalori akan memenuhi ruang atas botol.

Pada awal-awal kelahiran anak saya, saya memang mendapati lapisan lemak dalam susu perahan saya amatlah sedikit. Oh..hanya 1/5 dari keseluruhan isipadu susu. Sangat sedikit. Percaya atau tidak, pada umur Iman 3 bulan, Iman memerlukan susu sehingga 7 botol, 4 oz setiap satu (omak ai…28 oz tau!!!- matilah kalau nak hasilkan susu 1 liter setiap hari). Semua gara-gara susu saya yang terlalu cair.

Penyelesaiannya?

Hehehe….sesi mempromot pula….saya kini pengguna setia SHAKLEE! Saya membeli Breastfeeding set SHAKLEE yang mengandungi Vita-Lea, Alfafa, Vitamin B Complex, Vitamin C dan saya mengambil Osteometix sebagai tambahan kalsium. Hanya sehari sahaja makan, susu saya memang berbeza. Lebih pekat, berwarna kuning lemak berkrim, dan Iman hanya minum sedikit sudah kenyang! Berat badan pon bertambah baik. Oh, saya sangat suka. Seminggu selepas saya mengambil SHAKLEE, Iman hanya perlukan purata 20 oz susu untuk keperluan sepanjang mama Iman ke kantor.

Sebelum tu, mari kita bandingkan susu dengan kesan Breastfeeding Pack SHAKLEE,

Nampak tak perbezaan? Kalau tak nampak, pendek umur tau!

Gambar kiri adalah susu dimana saya terlupa makan SHAKLEE. Hehheeh…terlupa sebab tertidur. Itu pun kira pekat tau sebab masih ada effect dari SHAKLEE malam sebelumnya. Ok, yang susu kanan tu nampak pekat bukan? Hooooooo….itulah kesan SHAKLEE. Menarik kan? menarik sungguh tau.

Rutin tiap-tiap malam selepas makan. Hu….

Terus terang saya katakan, saya tak pernah ambil supplement sebelum ni (alah, kira macam tak percaya lah supplement boleh tambah kualiti life). Tapi demi anak, saya gagahkan jugak telan 7 biji supplement ni serentak. Huuu….demi anak. Berat badan Iman barulah nampak peningkatan setelah makan SHAKLEE ni. Kini, ianya ketagihan. Bukan kerana sedap (bluek..x sedap), tetapi kerana anak sihat membesar, cepat kenyang, dan memang hanya perlukan sedikit sahaja sudah kenyang dan ceria bermain-main.

So, breastfeeding mommies sekalian, mahu mencuba? Mahu? Saya bukan pengedar SHAKLEE…jadi bolehlah anda ke sini ye untuk pertanyaan lanjut. Berbaloi-baloi tau. Ayah-ayah, silalah support dari segi kewangan ya? Ibu-ibu kan mahu berikan yang terbaik untuk anak-anak kamu =)

Selamat mencuba!
Link untuk beli produk SHAKLEE…
http://mysuperkids.net/store-2/

Saya tak untung apa-apa pun promot ni tau!