Resepi Lempeng Lembut dan Sedap Kegilaan Saya Sekeluarga

Lempeng senang dan sedap ini memang kegemaran saya dan selalu sangat saya buat. Kalau bawak opis tu memang semua org suka. Hatta ex-boss saya pon suka sampai dia selalu tanya bila lalu tempat saya; “Farha takde lempeng ke jumput-jumput ke”  :mrgreen: Masalahnya bila orang dok tanya apa resepinya sampai lembut cenggini dan nampak gebu. Err. errr… saya tak ade resepi la pulak. saya main campak-campak jek dan rasa macam agak2 pekat tu dah best, baru saya lempar atas non stick pan. (hahah lempar kau bahasanya :lol:)

Tapi dek kerana ramai yang dok tanya resepi, akhirnya pagi tadi saya buat dan cuba ditentu ukurkan guna sukatan yang betul. Hehehehe.

Resepi lempeng jawa, lempeng sedap

Jom tengok resepinya dan tengok video cara nak lempar dalam kuali. Hahaha. Bukan video saya lah tapi. Tapi at least boleh buat jadi panduan.

Resepi Lempeng Sedap 

  • 2 cawan sukatan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 2 cawan sukatan air
  • secubit garam

Cara Buat Lempeng 

  1. Bancuh semua dalam mangkuk
  2. Kacau sebati jangan ada ketul-ketul
  3. Adunan sepatutnya sedikit cair. Jika nak lempeng nipis, buat agak cair. Jika nak tebal, buat pekat pon tak pe. Saya suka nipis-nipis.
  4. Api pan dipanaskan tak yah besar-besar.
  5. Kemudian tuang atas pan dan saya akan ratakan dengan angkat pan dan sengetkan ke kanan ke kiri sikit supaya nipis jek atas pan tu.
  6. kita kan perhatikan bahagian tepi-tepi lempeng akan terangkat dan kering sendiri. Bermaksud dah boleh terbalikkan.

 

Tonton video bawah ni macam mana nak letak lempeng. Saya tak gunakan minyak, sebab nanti tak cantik dan licin. Kalau nak minyak pon, sekadar nipis sangat-sangat sekadar untuk tak melekat sahaja. Kali kedua letak adunan dah tak payah dah letak minyak ya.

 

resepi lempeng jawa; lempeng sedap

resepi lempeng jawa, lempeng sedap

Lipat jadi segitiga begini (saja kalau nak hidang cantik pada tetamu):lol:

resepi lempeng jawa, lempeng sedap

Sesuai makan dengan apa-apa cicah sekalipon. Sambal sardin ke, sambal udang ke, sambal bilis ke, semua terangkat beb. Memang sedap makann lempeng. Kenyang pon lama.

Selamat mencuba!!

Tunggu Dulu!!

Lelaki ini asalnya ada Kolestrol yang tinggi akibat tak jaga pemakanan dan kesihatan. Apa yang beliau buat seterusnya sangat mengejutkan

Pengedar Vivix Shaklee Selangor

Pengedar Vivix Shaklee, Pengedar Set Bersalin Shaklee, Pengedar Set Bersalin Shaklee Shah Alam, Pengedar Produk Shaklee, Jadi Ahli Shaklee, Mana Nak beli Vivix Shah Alam Hazwani
Pengedar Vivix Shaklee, Pengedar Set Bersalin Shaklee, Pengedar Shaklee Shah Alam, Pengedar Shaklee Kota Kemuning, Pengedar Shaklee Seri Muda, Pengedar Shaklee Klang
Pengedar Vivix Shaklee, Pengedar Set Bersalin Shaklee, Pengedar Shaklee Klang, Pengedar Shaklee Meru, Pengedar Shaklee Bukit Kapar, Pengedar Shaklee Setia Alam
Pengedar Vivix Shaklee, Pengedar Set Bersalin Shaklee Segambut, Pengedar Set Bersalin Shaklee, Pengedar Shaklee Sri Hartamas,Pengedar Shaklee Tesco Kepong, Pengedar Shaklee USJ,
Pengedar Vivix Shaklee Pengedar Set Bersalin Shaklee, Pengedar Shaklee Klang, Pengedar Shaklee Shah Alam, Pengedar Shaklee Puchong Prima, Pengedar Shaklee Ipoh, Pengedar Shaklee Kuala Kurau
Pengedar Vivix Shaklee Pengedar Set Bersalin Shaklee, Pengedar Shaklee Klang, Pengedar Shaklee Shah Alam, Pengedar Shaklee Puchong Prima, Pengedar Shaklee Ipoh, Pengedar Shaklee Kuala Kurau

Pengedar Vivix Shaklee Kuala Lumpur

Pengedar Vivix Shaklee, Pengedar Set Bersalin Shaklee, Pengedar Shaklee Ampang, Pengedar Shaklee Batu Caves, Pengedar Shaklee Bandar Tasik Puteri, Pengedar Shaklee KL, Jalan Sultan Ismail
Pengedar Vivix Shaklee, Pengedar Set Bersalin Shaklee, Pengedar Shaklee Kg Pandan, Pengedar Shaklee Taman Cahaya, Pengedah Shaklee Pandan Indah, Pengedar Shaklee Ampang
Pengedar Vivix Shaklee, Pengedar Set Bersalin Shaklee, Pengedar Shaklee Kuala Lumpur, Pengedar Shaklee KL, Pengedar Shaklee Damansara, Pengedar Shaklee Mont Kiara, Segambut,
Pengedar Vivix Shaklee
Pengedar Vivix Shaklee, Pengedar Set Bersalin Shaklee, Pengedar Shaklee Ampang, Pengedar Shaklee Batu Caves, Pengedar Shaklee Bandar Tasik Puteri, Pengedar Shaklee KL, Jalan Sultan Ismail

Pengedar Vivix Shaklee Kelantan

Pengedar Vivix Shaklee Pengedar Set Bersalin Shaklee, Pengedar Shaklee Kelantan, Pengedar Shaklee Kuala Krai, Pengedar Shaklee Machang, Pengedar Shaklee - Alwani Krai

Pengedar Vivix Shaklee Johor

Pengedar Vivix Shaklee Pengedar Set Bersalin Shaklee Pulai Indah, Pengedar ShakleeTaman Universiti, Pengedar Shaklee Skudai, Pengedar Shaklee Johor Bahru
Pengedar Vivix Shaklee Pengedar Shaklee Pontian Johor, Stokis Shaklee Pontian Johor, Agen Shaklee Pontian Johor, Ejen Shaklee Pontian Johor, Kedai Shaklee, Pengedar Set Bersalin Shaklee
Pengedar Vivix Shaklee Pengedar Set Bersalin Shaklee, Pengedar Shaklee Johor Skudai , Pengedar Shaklee UTM, Pengedar Shaklee Taman Universiti, Pengedar Shaklee Johor Bahru (2) (1)
Pengedar Vivix Shaklee Pengedar Set Bersalin Shaklee, Pengedar Shaklee Johor Skudai , Pengedar Shaklee UTM, Pengedar Shaklee Komtar JB, Pengedar Shaklee Johor Bahru

Pengedar Shaklee Perak

Pengedar Vivix Shaklee Pengedar Set Bersalin Shaklee Perak, Pengedar Shaklee Semanggol, Pengedar Shaklee Kamunting, Pengedar Shaklee Parit Buntar, Pengedar Shaklee Taiping
Pengedar Vivix Shaklee Pengedar Set Bersalin Shaklee, Pengedar Shaklee Perak, Pengedar Shaklee Teluk Intan Wanie

Pengedar Vivix Shaklee Kedah

Pengedar Vivix Shaklee Pengedar Set Bersalin Shaklee, Pengedar Shaklee Changlun, Pengedar Shaklee Kedah, Pengedar Shaklee Jitra Nazirah Nazirah

Pengedar Vivix Shaklee Terengganu

Pengedar Vivix Shaklee Pengedar Shaklee Kemaman, Pengedar Set Bersalin Shaklee, Pengedar Shaklee Kijal, Pengedar Shaklee Chukai, Pengedar Shaklee Kemasik, Pengedar Shaklee Kerteh

Pengedar Vivix Shaklee Pahang

Pengedar Vivix Shaklee Pengedar Set Bersalin Shaklee, Pengedar Shaklee Mentakab, Pengedar Shaklee Pahang, Pengedar Shaklee Temerloh Diyana

11 thoughts on “Resepi Lempeng Lembut dan Sedap Kegilaan Saya Sekeluarga”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge