Pentingnya Buat Financial Planning

Korang buat macam mana untuk menyimpan?

Saya simpan dalam bank yang tak ada kad ATM. Hahahahahahha. Sebab kalau ada kad, mau nya terkeluar duit tu. dan juga tak ada online banking. Supaya tak leh access. Kene ke kaunter kalau nak keluarkan. So boleh pikir banyak kali malas nak ke kaunter tu.

Tabung haji boleh je tengok baki online, tapi tak leh pindah keluar kalau tak de kad atm. So kita tgk je la baki tu bertambah-tambah. Hahahaha.

Dan juga buat potongan gaji.
Buat SSPN-i juga.

Insurans tak juga dilupa. Kene ada execution plan if anything happen. Yang ni ramai skip sebab memikirkan ia tak penting. Pejam mata je la kawan. Kot-kot apa-apa jadi, at least ada backup sana dan sini.

Lagi-lagi pada yang bekerja sendiri.

Jangan setakat harap insurans company dan KWSP je. Sbb kita tak tau, time pencen nanti berapa sangat la nilai duit tu masa tu.

“Duit simpan banyak-banyak buat apa?”

Ehem.. kalau duit tak banyak, nak bersedekah pon kang berkira.

Duit pon boleh buat istana di syurga.

Sian duit disalahkan, sedangkan sendiri yang tak pandai urus duit.

#tsunamishaklee
#tsunami2018
#tsunamiG9

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge