Kebaikan Chia Seed Sebagai Super Food Menjadikan Ia Sangat Famous

Sejak saya post pasal Overnight Oat ni, ramai pulak tanya mana nak beli la, ibu menyusu boleh makan ke tak, ibu hamil boleh makan ke tak.

Entah bila, tak perasan. Tiba-tiba sahaja famous Chia Seed ni. Maybe sejak adanya group ibu-ibu yang mementingkan natural food untuk anak. Maybe sebab awarness ibu-ibu yang banyak dah meng”Google”. Atau maybe jugak sebab dulu takde Facebook, sekarang ade Facebook (Ops:mrgreen:). Hehehee. Sebab kalau nak ikutkan kata ia makanan baru, sebenarnya kajian pasal Chia Seed ni dah dibuat sejak tahun 1984 lagi tau [1].

Chia seed

Komposisi Nutrisi Dalam Chia Seed

Sama seperti flaxseed dan juga sesame seed, setiap 28 gram Chia Seed mengandungi:

  • 9 gram lemak,
  • 5 miligram sodium,
  • 11 gram fiber, 4 gram protein,
  • 18% kalsium yang diperlukan setiap hari,
  • 27% phosphorus yang diperlukan setiap hari, dan
  • 30% mineral manganese yang diperlukan setiap hari

Kebaikan Chia Seed

Disebabkan itulah, Chia Seed dikatakan sebagai Super Food atau Novel Food. So ia banyak dimasukkan dalam makanan harian sebagai supplement untuk topup nutrisi harian lain yang kita perlukan setiap hari. Chia Seed sekarang digunakan dalam buat biskut, roti, yogurt, dan juga smoothies. Malah disebabkan Chia Seed ni ada kenyal-kenyal macam gelatin (bila direndam), memang sesuai sangat dimasukkan dalam bahan masakan seperti kek dan roti sebab ia seolah2 berfungsi macam pengganti telur dan minyak sehingga 25% untuk jadikan struktur kek tu cantik. (Tibe-tiba IbuCergas nak masukkan Chia Seed jugalah dalam menu Dapur IbuCergas). Hehehehhehe :mrgreen:.

<

Chia Seed Sebagai Pengganti Telur?

Sebagaimana saya cakap tadi Chia Seed ni ada ability untuk ganti telur dalam bakeri, caranya mudah sahaja. 1 sudu besar Chia Seed dicampur dengan 3 sudu besar air. Chia seed tu hendaklah dikisar halus dan biarkan kembang dalam air. nanti saya nak buatlah eksperimen penggantian telur ni. Maklumlah, Iman kan memang allergik telur. Macam-macam resepi tanpa telur dalam Blog Dapur Ibucergas tu haa.

 Kebaikan chia Seed

Gel di sekeliling Chia Seed bila ia direndam dalam air. Sama sifat seperti mana yang terjadi kepada Biji Selasih (Basil Seed)

<

Chia Seed Membantu Menurunkan Berat Badan?

Hohohoho. Meskipon memang makan Chia Seed ni rasa boleh kenyang dan boleh kontrol rasa nak makan benda lain, tapi Chia Seed tak bantu untuk turunkan berat badan (secara directly, memang tak). Tak ade study pasal ia bantu kurangkan badan pon. Kalau betul, alamat la pakat masing-masing nak beli Chia Seed ni sebab nak kurus:lol:. Namun, sebenarnya terdapat kajian pada tahun 2009 yang Chia Seed tak membantu pon menurunkan berat badan [2].

>

Chia Seed Membantu Tambah Susu Ibu?

Meskipon sebenarnya belum ada lagi kajian saintifik (kalau jumpe, beritahu saya ya), yang menceritakan bahawa Chia Seed ni sebenarnya milk booster dan boleh tambah susu ibu, tapi memang banyak sangat review yang menyatakan memang Chia Seed ni sangat bantu tambah susu Ibu. Saya sendiri mengalaminya. Di kala anak sudahpun setahun 4 bulan, bibit-bibit susu merudum pon mulai ada. Maklumlah saya hanya pam 2 kali sahaja sehari kini. Dan kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Maksudnya saya hanya bekalkan susu segar buat Hannan. Tiada lagi susu beku buatnya. Tapi alhamdulillah bila makan Chia Seed dalam Overnight Oat saya, susu saya meningkat kepada 24 oz berbanding 16 oz – 20 oz sehari (2 kali pam). It is amazing!!! 8-O

Susu buat Hannan. 2 kali pam, biasanya sekitar ini 16 – 20 oz. Tapi dengan Chia Seed, saya dapat  botol ke lima (bertambah 4 oz)!

>

Baiklah, sampai sini dahulu cerita pasal Chia Seed. Saya nak godek resepi pulak, ape nak buat dengan Chia Seed ni. Of course la untuk baking. Hehehehe.

 

Rujukan di sini:

[1] M. Silvia Taga, E. E. Miller, D. E. Pratt, “Chia seeds as a source of natural lipid antioxidants”, Journal of the American Oil Chemists’ Society, May 1984, Volume 61, Issue 5, pp 928-931

[2] David C. Nieman, Erin J. Cayea, Melanie D. Austin, Dru A. Henson, Steven R. McAnulty, Fuxia Jin, Chia seed does not promote weight loss or alter disease risk factors in overweight adults, Nutrition Research, Volume 29, Issue 6, June 2009, Pages 414-418, ISSN 0271-5317

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge