Jangan Takut Berimpian

Mentor Saya Tanya; Apa Yang Saya Paling Takut ?

…. BERIMPIAN… semula

Pernah tak korang gagal? Saya pernah.
Pernah tak rasa helpless? Saya pernah.
Pernah tak korang rasa give up? Of course saya pernah.

Sampai kan saya rasa takut berimpian.
Takut jadi angan-angan mak jenin.
Takut jadi lagi, takut jadi taboo.

Lagi sadis, bila orang yg kita sayang nyatakan impian dia, kita stopkan,

… tak leh tak leh, tak cukup duit
… tak leh tak leh, tak ada masa
… tak leh tak leh, nnti apa orang kata

Fuhhh… kill their dream.

Masa tu dalam otak saya, alah. Buat je la. Sooner or later, dapat la tu. kahkahkah!!

So, hidup diteruskan, TANPA IMPIAN..

Mentor saya dapat detect. Hahahha. Bende ni yang jadikan saya stuck.
Sampai lah mentor saya kata, it doesnt work that way.

“Ko tak aim pun syurga, so ko ingat solat hari-hari2 tu confirm dapat syurga?”

Beliau cakap lagi;

Kita semua pernah gagal. Malah, sebab kita dah gagal berkali-kali sebelum inilah, kita berjaya hari ini. ini memang lumrah alam. yg bukan lumrah alam ialah, kita jadi takut nak berimpian semula hanya sebab pernah gagal sebelum ini.

Sentap wei… nangis dalam hati.

“Apa yang mustahil bagi ko sekarang, doesnt mean ia mustahil untuk ko 5 months later”

“Whats impossible now, tak semestinya impossible later”

Allah/Tuhan tu jadikan GAGAL bukan untuk kecewakan kita, bukan untuk merendah2kan ciptaan-Nya & bukan untuk kita putus asa. Ingat ni, Allah/Tuhan SANGAT sayangkan kita.

Tapi, Allah/Tuhan jadikan KEGAGALAN tu sebagai peluang untuk kita belajar, untuk kita upgrade & untuk kita lebih bersungguh. Dan ia adalah satu proses hidup. Sbb tu,

“Kejayaan hanya datang selepas kegagalan”.

tapi bukan sebarang2 punya GAGAL. GAGAL yang kita belajar daripadanya, ambil iktibar apa yg perlu diperbaiki & of cos BUAT LAGI & LAGI. Bukan dok berangan “datangkan lah customer nak beli dengan saya esok” tanpa tindakan!

Cer throwback, banyak sangat benda yang dulu kita rasa kita tak mungkin buat. Tapi look at us now. Banyak je yang dulu mustahil, tapi sekarang you have it.

Apatah lagi kalau kita betul-betul targetted dan berimpian.

Please have your dream back.
Create your dream BACK!

#tsunami2018
#tsunamiG9
#tsunamishaklee

1 thought on “Jangan Takut Berimpian”

  1. orang yang paling cepat dan kuat membunuh impian kita ialah orang yang paling dekat dengan kita..

    kecuali orang tersebut …orang positif…

    jika positif maka kejayaan akan lebih cepat

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge