DIY Homemade Playdoh Buat Iman

Alkisah berbicara, Cik Aan Kepada di Husnul Iman ni menghadiahkan playdoh padanya. Malah sekolah tadika Husnul Iman juga pernah berinya playdoh. Kalau di youtube, memang Husnul Iman suka sangat tengok video berkaitan palydoh yang mana dia meniru aksi-aksi budak-budak yang bermain palydoh tu. Even dia bercakap-cakap sama seperti budak2 dalam video ni cakap :lol:

Pendek kata, memang kami tak pernah belikan dia benda alah ni meskipon tahu dia suka :mrgreen:

Kemudian, dijadikan cerita, semua playdoh Husnul Iman dah pon mengeras, maka maknya ni pon buang la semua senyap-senyap sebab takut dimakan dek adik Hannan Soufiya. As expected memang la Husnul sedih, tapi kejap jek sedihnya. Dia memang ok dan bermain benda lain. Hohohohoh.

Kemudian semalam, tiba-tiba Husnul Iman ternampak sebahagian palydoh beliau, bersaiz lebih kurang 20 sen gitu. Punya lah happy dan bermain la Husnul dengan sekecil-kecil sisa playdoh tu sehinggakan membuatkan hati si ibu ini tersentuh, “Huaaa, siannya anakku!!!” :cry: Hahaha. Maka bertukanglah daku di dapur menyediakan suprise buat Kakak Iman ini. Almaklumlah semua bahan pon senang jek dan semua pewarna pon ade jek kat rumah since maknya gatai tangan suka baking.

image_1

Abaikan tangan saya itu. Haha. Nak tunjuk, sarung tangan ni best. Tak melekit dan bukan latex. Serta tak berbau. So memang sesuai guna untuk handle makanan.

>

image_4

Doh yang siap diuli dan dibahagikan untuk di warnakan. Bekas playdoh Husnul Iman yang kosong. Menyentuh perasaan sungguh.

>

image_5

Siap! Pewarna makanan memang ade banyak. Mujur Iman tak allergik pada artificial coloring ni.

<

image_10

Budak yang tersangat happy dengan new homemade playdohnya. Hahaha. Aman ku semalaman bila Husnul Iman sangat busy. kihkihkih. Kalau tak, memang segenap rumah la bergema-gema, “Mama, mama, MAMA, MAMA!!!”

>

<

<

Tapi ku sangkakan cerah sampai ke petang. Rupanya 10 minit jek cerah, kemudian hujan ribut. Ku sangkakan Iman busy main dan concentrate bermain, rupenya tak sampai 10 minit, playdohnya jadi begini :cry:

>

>

image_14

Huaaa  😥

Aduhai anak.

Asalkan kamu bahagia:mrgreen:

>

Jom lah tengok resepi DIY Homemade Playdoh ni.

Play-Dough-copy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge