Cukur Jambul Amalan Bidaah Orang Melayu


ABU HASSAN DIN AL-HAFIZ.
Cukur jambul amalan bidaah orang Melayu
Susunan : Bawang Goreng pada 1/28/2009 12:27:00 PM

AMALAN cukur jambul kebiasaannya diadakan sempena menyambut kehadiran orang baru dalam keluarga. Berpandukan kepada syariat Islam, istilah cukur jambul sebenarnya tidak wujud dan selari dengan sunah Nabi Muhammad SAW. Malah amalan ini juga dipercayai berasal daripada kepercayaan masyarakat India yang beragama Hindu.

Dalam Islam, Rasulullah SAW bersabda, “Tiap-tiap anak itu tergadai dengan akikahnya yang disembelih untuk dia ketika hari ketujuh dan dicukur, lalu diberi nama.” (Riwayat Ahmad dan disahkan oleh Turmudzi)

Berdasarkan kepada hadis ini, ulama menyatakan bahawa Rasulullah SAW menggalakkan umat Islam yang dikurniakan cahaya mata supaya melakukan akikah pada hari ketujuh. Kemudiannya, daging akikah tersebut diagih-agihkan kepada golongan fakir miskin.

Mengikut sunah, apa yang dilakukan oleh Baginda kepada cucunya, Hasan dan Husin, apabila jatuh hari ketujuh diadakan akikah adalah memberikan nama dan mencukur rambut mereka berdua. Rambut tersebut ditimbang dan disamakan dengan nilai perak dan kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin. Bagaimanapun, ulama hari ini menyatakan, emas boleh digunakan bagi menggantikan perak. Bahkan, mengikut Islam juga, pada hari ketujuh akan dilakukan tahnik, jelas Pegawai Agama Istana Negara, Datuk Abu Hassan Din al-Hafiz.

Menurut beliau, amalan tahnik adalah memasukkan sesuatu yang manis seperti manisan madu lebah atau buah tamar yang dihancurkan dan memalitkannya ke lelangit bayi. Sebaliknya, cecair manis hanya disapukan ke bibir bayi dan bukannya ke dalam mulut sebagaimana yang disunahkan oleh Rasulullah SAW. Islam menggalakkan amalan mencukur rambut bayi sehingga botak supaya segala kekotoran yang keluar daripada rahim dapat dibuang dan membolehkan rambut baru tumbuh dengan sihat.

Sebahagian masyarakat Islam hari ini tidak mencukur rambut anak-anak hingga botak sebaliknya mengadakan upacara cukur jambul sebagai adat dan tradisi yang telah dilakukan sejak turun temurun. Tambah mengelirukan, rambut yang digunting itu dimasukkan ke dalam buah kelapa. Memandangkan terdapat beberapa perkara yang jelas bertentangan dengan ajaran Islam, maka ulama berpendapat, mengamalkan adat cukur jambul adalah bidaah dan khurafat. Paling menyedihkan apabila terdapat segelintir umat Islam yang cuba menghidupkan kembali kepercayaan seperti ini.

“Mengikut sesetengah pendapat, amalan cukur jambul adalah tradisi dan kepercayaan yang dilakukan oleh masyarakat India seperti menggunakan buah kelapa. “Soalnya, kenapa menggunakan buah kelapa? Apakah relevan amalan sebegini dengan masyarakat Islam?” kata beliau. Selain amalan-amalan di atas yang bertentangan dengan syariat agama, kesilapan yang turut dilakukan ibu bapa hari ini ialah akikah atau cukur rambut dilakukan setelah bayi berusia beberapa bulan. Majlis tersebut turut disertai dengan adat berendoi di mana buaian dihias dengan bunga-bungaan dan perhiasan lain. Menurut Abu Hassan, upacara cukur rambut tidak perlu disertakan dengan marhaban atau berzanji. Ia memadai dengan bercukur rambut sahaja. Melainkan jika ia diadakan pada hari akikah, bolehlah diadakan jamuan.

“Tetapi kadang-kadang disebabkan rasa gembira dengan kehadiran orang baru dalam keluarga, kita mengadakan majlis secara besar-besaran hingga menampakkan unsur-unsur kemewahan. Perbuatan ini tidak menjadi kesalahan asalkan niat dan tujuan diadakan adalah ikhlas kerana Allah SWT. Cuma dibimbangi sekiranya ia bertukar menjadi riak, maka ia adalah menjadi satu kesalahan,” ulas beliau mengenai kecenderungan masyarakat hari ini yang gemar mengadakan majlis cukur jambul secara besar-besaran.

Masyarakat Islam harus faham bahawa sesuatu amalan yang dilakukan sama ada yang sudah menjadi tradisi dan kebiasaan tanpa bersumberkan nas atau dalil yang sah perlu ditolak. Apatah lagi apabila ia dikaitkan dengan kepercayaan dan tradisi agama lain. Kebanyakan amalan yang dijadikan adat bagi orang Melayu dipercayai berasal daripada kepercayaan masyarakat India yang sekian lama diamalkan di negara ini. Berpandukan kepada sejarah, sebelum kedatangan Islam ke Tanah Melayu, penduduk asal negara ini ketika itu menganut agama Hindu.

Antara adat yang tidak boleh dipisahkan oleh masyarakat Melayu ialah persandingan dan menepung tawar pengantin ketika majlis perkahwinan. Walaupun Islam tidak melarang tetapi dari segi perlaksanaannya ia tetap bertentangan dengan syariat agama. Contohnya, menghiaskan pengantin dan ditambah dengan pelamin yang berhias bunga-bungaan dan sebagainya. Kemudian, pengantin diletakkan di atas pelamin dan diadakan upacara merenjis dan menepung tawar. Malah pengantin perempuan pada hari ini juga cenderung melukis pelbagai bentuk dan corak pada tangan mereka sedangkan ia jelas bertentangan dengan hukum Islam yang melarang sebarang lukisan dilakukan pada anggota badan.

“Sebenarnya terlalu banyak adat dan tradisi yang bertentangan dengan syariat tetapi masih tetap diamalkan oleh masyarakat Melayu. Sepatutnya semua perkara bidaah ini harus dihentikan demi menjamin kesejahteraan ummah. “Justeru, demi kebaikan bayi yang dilahirkan supaya menjadi manusia yang berguna kelak, tidak seharusnya mereka didedahkan dengan perkara khurafat dan bidaah sejak masih kecil,” tegas beliau.

Adat cukur jambul

Adat ini dilakukan pada hari ketujuh selepas bayi dilahirkan. Untuk menjalankan upacara tersebut beberapa kelengkapan disediakan iaitu sebuah dulang berisi tiga mangkuk atau piring yang berisi air tepung tawar, beras kunyit dan bertih. Sebiji kelapa muda dipotong bahagian kepalanya dengan potongan berkelok-kelok siku seluang untuk dijadikan penutup. Airnya dibuang dan diganti dengan sedikit air sejuk. Kemudian kelapa yang dihias dengan lilitan rantai emas atau perak disekelilingnya diletakkan di dalam sebiji batil. Kesemua rambut bayi yang dicukur akan dimasukkan ke dalam kelapa. Akhirnya kelapa tersebut di tanam di sekitar halaman rumah bersama sepohon anak kelapa atau seumpamanya sebagai memperingati masa anak itu dilahirkan.

Lazimnya, semasa adat ini dijalankan akikah turut diadakan. Dari segi syarak, akikah membawa pengertian menyembelih ternakan pada hari ke tujuh selepas anak dilahirkan. Akikah sunat dilakukan pada hari ketujuh kelahiran iaitu boleh dijalankan serentak dengan adat mencukur rambut dan adat memberi nama. Namun ia juga boleh dilakukan pada hari yang lain.

Adat berendoi (naik buai)

Semasa adat berendoi, bayi akan diletakkan di dalam buaian dengan menggunakan kain songket atau batik dan dihias indah dengan bunga-bungaan. Selendang akan diikat di kiri kanan buaian dan ditarik perlahan-lahan semasa upacara berlangsung. Ketika itu juga nazam atau marhaban dialunkan oleh sekumpulan lelaki atau wanita. Pada hari ini, masyarakat Melayu menjalankan adat ini serentak dengan adat memberi nama dan adat cukur rambut.

Sumber: UtusanOnLine 11/09/2006

Sebelum tu, saya ialah orang JAWA..kkeeekeekkek

Iman, ditahnik dengan kurma dan dicukur seluruh kepala pada hari ketujuh, sebaik sahaja pulang dari NICU (Neonatal Incentive Care Unit), DEMC Shah Alam.


Iman jelita dengan rambutnya cume 7 hari. Kekekkee…

Iman setelah hilang rambutnya. Alhamdulillah. Sunat yang hanya boleh dilakukan sekali sepanjang hayat kita.

Terkadang kita lebih utamakan adat dari agama. Kenapa ye? Kalau kita tak salam dengan orang yang lebih tua dari kita, kita akan dilabel kurang ajar, tak tahu adap, tak hormat orang tua, sedangkan orang tu bukan muhrim kita. Yang ni pon memang ramai la tak lulus lagi ni bab-bab nak tolak salam orang bukan muhrim ni. Aurat antara ipar duai contohnya. Aurat di rumah sendiri bila ada lelaki bukan muhrim. Haaa…yang ni ada pulak yang anggap macam ni “Aik…dalam rumah kita, buat apa nak pakai tudung”. Eh…kawan anak kita (yang sudah baligh) pon bukan muhrim tau biarpun umur jauh sangat muda berbanding kita. Tapi apa kita buat? kita salam lah jugak, sebabnya “takut” orang tu label kita tak hormat orang tua, tapi “takut” kita pada Allah tak ada lah pulak ye? (peringatan untuk diri sendiri).

Bab khurafat pulak…aduh, panjang berjela-jela. Once saya pregnant, saya discover banyak sangat pantang larang orang pregnant ni. Meleret-leret sampai lah saya bersalin (pasal urilah, pasal berpantang lah) dan sampailah anak ini sudah besar dan alhamdulillah dengan izin Allah masih sihat dan cergas walaupun tak buat semua yang khurafat-khurafat tu (Syukur Alhamdulillah). Bagi saya, melalui didikan agama yang mama dan ustazah dan cedok-cedok dari usrah-usrah dulu, saya memang jauhkan semua benda-benda khurafat ni. Kenapa kita percaya sangat pada adat-adat dan kata-kata orang-orang tua, sedangkan apa yang al-Quran suruh dan yang Nabi Muhammad S.A.W suruh amboi punyalah berat nak tunaikan! (peringatan untuk diri sendiri!!!). Tang TUTUP AURAT, tang didik anak, tang ajar anak SEMBAHYANG, tang ZAKAT, tang ajar anak puasa, punyalah berat nak ikut yg syariat Islam punya. Tapi yang tang khurafat-khurafat ni, tak tanya-tanya, kita terus percaya pulak. Lagi, tang akhirat, tang kiamat, boleh pulak nak pertikai (again..peringatan untuk diri sendiri). Percaya atau tidak, kalau kita percaya benda khurafat ni, memang akan jadilah! Sebab Allah nak tunjuk kat kita, nak tengok kat mana iktikad kita pada Allah, atau adakah iktikad kita pada sesuatu benda lain??

Mama selalu pesan, nanti ada anak, jangan ambil ringan ajar anak sembahyang. Well, kalau anak boleh bangun untuk pergi sekolah pagi-pagi, kenapa anak tu tak boleh pulak bangun untuk sembahyang (exactly ayat petikan mama saya punya). Hal-hal dunia, serba serbi kita mahu anak kita terbaik. Oh..siap tahu jeles-jeles pulak kalau jiran-jiran sebelah rumah punya kereta baru, renovate rumah baru, tukar perabot itu ini, melancong oversea bagai, tapi yang tang ukhrawi, tidak pulak kita jeles nak lebih baik dari diorang. Itulah kita manusia. Ibu bapa adalah contoh anak-anak. Kalau anak kita bermasalah, tanya dulu diri kita ni macam mana. Kitalah yang mencorakkan mereka. Jangan salahkan anak-anak kenapa berperangai begini begitu begian, muhasabah dalam-dalam, kenapa mereka jadi begitu. Oh, anak adalah tanggungjawab, bukannya sekadar suka-suka orang-ade-anak-aku-pun-nak-ada-jugak.

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: “Apabila seorang manusia mati, putuslah (tulisan pahala) amalan (setakat itu) Kecuali tiga perkara (yang akan berlanjutan tulisan pahalanya) iaitu sedekah jariah atau ilmu memberi kepada yang faedah orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya.” (Hadith Sahih – Riwayat Imam Ahmad)

Ya Allah, panjangkanlah umur kami ya Allah, agar dapat kami terus berbakti pada orang tua kami, dan agar dapat kami laksanakan tanggungjawab dan amanah yang Engkau berikan pada kami untuk anak-anak kami. Semoga umurku panjang untuk mengajar Iman sembahyang dan melaksanakan semua syariatmu ya Allah.

Amin.

Disclaimer:
Coretan ini sekadar bingkisan hati dan perasaan. Tiada kaitan antara yang hidup dan mati. Hanya pemerhatian sejenak pada masyarakat sekarang (dan diri saya juga) dek kekurangan ilmu dan amal.