Tips Penyusuan

Full Pack BF set + Ostematrix

Salam, Akhirnya, saya beli fullpack BF set setelah selama 5 bulan menggunakan trial pack BF. Hehehehe… Kalau dulu sebulan, saya belanjakan RM80 untuk trial pack kegunaan sebulan. Tiba-tiba Kak Lyna kata macam nak naik harga. Haiyo…terus buka akaun saving, keluarkan duit untuk beli fullpack, RM241. Ngee…sebenarnya lagi jimat kalau beli fullpack, kegunaan untuk 4 bulan. …

Full Pack BF set + OstematrixRead More »

Cara Menjimatkan Ruang Freezer EBM jika guna Plastik Liner YHAB

Salam, Saya ada masalah untuk meletakkan dan menyimpan (expressed breast milk) EBM saya ke dalam freezer dek kerana penggunaan ruang yang tidak optimum dan efisien. Saya menggunakan plastik liner jenama You Have a Baby (YHAB) Breastmilk Storage Bag sebab ianya paling murah berbanding plastik liner jenama lain. Huhuhu.. Cara-cara untuk menjimatkan ruang freezer: 1) Masukkan …

Cara Menjimatkan Ruang Freezer EBM jika guna Plastik Liner YHABRead More »

My Medela Freestyle – Akhirnya

Picture Source: Versi Google Medela Freestyle: Versi kepunyaan Mama Iman Salam, Huh..lama tertangguh cerita pasal entry kali ni. Berkali-kali edit dalam draft, pastu tak ter-publish lagi. Ngeee….saya nak ceritakan pasal buah hati terbaru saya; Cik Medela Freestyle. Wah…cuba tengok kat wish list sebelah kanan blog saya ni. Sepatutnya cik FS ni dibeli pada bulan March …

My Medela Freestyle – AkhirnyaRead More »

Jalan-jalan Sambil Menyusukan?

Salam… Kakak saya mempunyai seorang kawan yang baru sahaja habis pantang dan ingin membawa bayi kecilnya berjalan-jalan. Ada bermacam-macam sling dan baby pouch. Ada yang jenis wrap, ade yang jenis ring sling. Ada juga baby carrier yang modern. Saya pengguna setia ring sling dan baby carrier modern. Bagi saya, ring sling amat sesuai untuk menyusukan …

Jalan-jalan Sambil Menyusukan?Read More »

Pain While Pumping

Salam. Sesetengah ibu-ibu mengepam mengalami rasa sakit semasa pengepam. Terdapat punca mengapa kejadian ini berlaku. Saya salah seorang ibu mengepam yang mula merasakan kesakitan semasa mengepam. Sebab itulah entri ini tertulis. Hehehe…. Breast pumps dan bayi kita mengeluarkan susu bukan melalui hisapan atau suction semata-mata. Tekanan (compression) dan rangsangan (stimulation) diperlukan ke atas cik nen …

Pain While PumpingRead More »