Tips Penyusuan

Nasi Lemak + Halba

Assalamualaikum ibu-ibu, Pernah makan nasi lemak yang dimasak dengan halba? Serius saya tak pernah jumpe benda alah ni. Saya tak tahu ada nasi lemak yang dimakan dengan halba dan saya dulu memang langsung tak suka. Tapi sekali saya makan, tiba-tiba cik nen membengkak penuh susu sepanjang hari tu. Wah wah. Sejak tu jadi feveret pulak. …

Nasi Lemak + HalbaRead More »

Sesi Mengepam dan Time Constrain @ Tempat Kerja @ Meeting @ Training

Salam ibu-ibu, Selamat hari minggu. Alangkah bestnya jika tiap tiap hari adalah hari minggu. Kekeke. Sebenarnya ini entri tertangguh. Lama dah pergi training 3 hari. Nak ceritakan bila mana masa menjadi dilema di kalangan ibu ibu yang mengepam, di waktu yang sama mempunyai komitment masa sewaktu bekerja. Sama ada berkursus, meeting dengan client, atau pun …

Sesi Mengepam dan Time Constrain @ Tempat Kerja @ Meeting @ TrainingRead More »

Cara Menjimatkan Ruang Freezer EBM Jika Guna Plastik Liner YHAB Part 2

Salam, Mak aih…panjangnya lah tajuk. Heheh…ini sambungan untuk bahagian pertama di sini. Saya dapati memang menjimatkan ruang freezer. Tetapi, kepingan-kepingan susu ini mudah bergelongsor antara satu sama lain. Licin lah katakan. Tapi nak buat macam mana, nak jimatkan ruang, timbul pula masalah lain. Kekekek..Tetapi, ada penyelesaiannya. Teruskan membaca. Ini adalah kepingan susu EBM, iaitu frozen …

Cara Menjimatkan Ruang Freezer EBM Jika Guna Plastik Liner YHAB Part 2Read More »

5 Sebab Utama Kenapa Susu Ibu Lebih Baik

Penyusuan susu ibu boleh jadi sangat mencabar. Walaupun ianya adalah suatu proses semulajadi, ia tidak menjadikan penyusuan susu ibu itu mudah. Ok, zaman dahulu, zaman ibu dan nenek kita, semua bayi disusukan sendiri. Tak dinafikan banyak ibu-ibu muda yang tiada pengalaman mendapati bahawa proses penyusuan itu sebenarnya sukar dan kadangkala jika tidak kuat, ianya sangat …

5 Sebab Utama Kenapa Susu Ibu Lebih BaikRead More »

Penyusuan Iman 9 Bulan

Salam.. It is quite a long time from the last time I updated the blog. Ngehehe. Syukur, Iman is now 9 months and 12 days young, and still fully breastfeed from her mommy. Alhamdulillah. Mungkin ramai ibu -ibu yang di luar sana rasa saya ni mengada nak update susu sampai begini sekali…berlagak tunjuk susu banyak-banyak. …

Penyusuan Iman 9 BulanRead More »