Stok EBM

Iman Genap 6 Bulan

Iman is officially 6 months old. Today is 1st October. Since there is no 31st September, I decided to set this 1st Oct as her officially 6th month’s milestone. Her weight when she was 5 months 21 days is 7.1kg. Paling bersyukur, saya telah berjaya fully breastfeed Iman selama 6 bulan. Alhamdulillah sangat. Tetapi pencapaian …

Iman Genap 6 BulanRead More »

Bila Pump Flanges tertinggal di Opis – bagaimana mahu mengepam?

Excited meninggalkan sesi pengepaman ke 4 yang selalu berlangsung di dalam kerete. “alah..pump kat rumah aje lah…lagi byk susu..sbb da 3 jam ni” Drive sambil nanyi2 dan joget2 dalam kereta (untuk hilangkan ngantuk), sampai rumah terus main2 dengan Iman – menangguhkan lagi sesi pengepaman. Iman pula baru menyusu botol. Iman sudah kenyang. “ah..tggu lepas sembahyang …

Bila Pump Flanges tertinggal di Opis – bagaimana mahu mengepam?Read More »

Bengkak Susu Lagi??!!!

Salam…2 hari lepas (erm..lama jugak tak update blog) saya mengalami bengkak susu (lagi!)… Sakitnyer Allah saja yang tahu…kali ini, sakitnya luar biasa sekali… Ceritanya begini, bila pukul 4 pagi nak masak (panaskan lauk) untuk sahur, rase sakit sangat dekat B kiri…selalu kalau tak pump malam pon tak pe…sbb Iman banayak minum malam…tapi kali tu, Iman …

Bengkak Susu Lagi??!!!Read More »

Salur Susu Tersumbat

Salam… Saya pernah mengalami masalah salur susu tersumbat.. uh..sakitnya… Pada awal-awal kelahiran Iman… saya tak berapa pandai menyusukan Iman di B sebelah kanan… jadi saya hanya concentrate menyusukan di sebelah kiri sahaja.. bahagian belah kanan saya pump untuk elakkan bengkak…and beri expressed milk tu pada Iman. Pernah sekali saya pump keluar darah! Memang takut. Lama …

Salur Susu TersumbatRead More »

EBM Iman

Today, is the day to sort all Iman’s EBM. We need to have this routine every month from now on since the EBM stock dominating my MIL’s freezer (huhu..maafkan kami..kami hidup menumpang lagi). Around 40 bottles and liners from my FIL and MIL’s house in Shah Alam need to be transferred to Meru. Borrow my …

EBM ImanRead More »