Stok EBM

Cara Menjimatkan Ruang Freezer EBM Jika Guna Plastik Liner YHAB Part 2

Salam, Mak aih…panjangnya lah tajuk. Heheh…ini sambungan untuk bahagian pertama di sini. Saya dapati memang menjimatkan ruang freezer. Tetapi, kepingan-kepingan susu ini mudah bergelongsor antara satu sama lain. Licin lah katakan. Tapi nak buat macam mana, nak jimatkan ruang, timbul pula masalah lain. Kekekek..Tetapi, ada penyelesaiannya. Teruskan membaca. Ini adalah kepingan susu EBM, iaitu frozen …

Cara Menjimatkan Ruang Freezer EBM Jika Guna Plastik Liner YHAB Part 2Read More »

Penyusuan Iman 9 Bulan

Salam.. It is quite a long time from the last time I updated the blog. Ngehehe. Syukur, Iman is now 9 months and 12 days young, and still fully breastfeed from her mommy. Alhamdulillah. Mungkin ramai ibu -ibu yang di luar sana rasa saya ni mengada nak update susu sampai begini sekali…berlagak tunjuk susu banyak-banyak. …

Penyusuan Iman 9 BulanRead More »

Cara Menjimatkan Ruang Freezer EBM jika guna Plastik Liner YHAB

Salam, Saya ada masalah untuk meletakkan dan menyimpan (expressed breast milk) EBM saya ke dalam freezer dek kerana penggunaan ruang yang tidak optimum dan efisien. Saya menggunakan plastik liner jenama You Have a Baby (YHAB) Breastmilk Storage Bag sebab ianya paling murah berbanding plastik liner jenama lain. Huhuhu.. Cara-cara untuk menjimatkan ruang freezer: 1) Masukkan …

Cara Menjimatkan Ruang Freezer EBM jika guna Plastik Liner YHABRead More »

Expired EBM – 3nd Batch

Salam, Hari ini 30/11/2010. Ini bermakna EBM dari 1/8/2010 sehingga 31/8/2010 sudah tamat tempoh. Mulai 1/12/2010, Iman harus minum stok bulan 1/9/2010. Maklumlah, belum ade deep freezer lagi. Plan untuk deep freezer hanya lah selepas kami berpindah rumah sendiri yang mana mungkin mengambil masa 3, 4 bulan lagi. Oh dear. Bersabarlah wahai hati. Mari kita …

Expired EBM – 3nd BatchRead More »

Expired EBM – 2nd Batch

Salam semua (semua? ade ke yang membace blog ni..kekeke), Sebelum cerita pasal expired EBM, kene cerita dulu pasal perpindahan EBM dari Shah Alam ke Meru. Uh….sudah penuh freezer di Shah Alam sehingga amat susah untuk menutup peti ais. SO, nak tak nak kenalah pindahkan ke Meru (aiya…mau sumbat mana). Berapa jumlahnya? erk…tak kira. Tak sempat …

Expired EBM – 2nd BatchRead More »

Peraduan Dunia Susu Ibu

Peraduan anjuran DUNIA SUSU IBU.COM. Maklumat lanjut tentang peraduan ini boleh didapatidi SINI Syarat penyertaan: Terbuka kepada semua. Buat 1 entri di blog anda atau 1 album di Facebook anda untuk menyatakan bagaimana anda mengepam dan menguruskan susu ibu perahan di tempat kerja / di rumah. Penyertaan perlu ditulis dalam Bahasa Melayu. Salin dan tampal …

Peraduan Dunia Susu IbuRead More »

Susun EBM – Siri ke 2

Salam mommies! Setelah melupuskan EBM expired semalam, malam tadi saya perlulah mengemas kini EBM yang masih tinggal. EBM bulan 7 mesti dikeluarkan. EBM bulan 9, dan bulan 10, mestilah diletak di bahagian paling dalam sekali. Since my milk production is quite merudum 2, 3 menjak ni (from 40oz perday to only 24oz expressed breast milk), …

Susun EBM – Siri ke 2Read More »

Expired EBM – 1st Batch

Sekarang dah masuk bulan 10…malang sekali EBM bulan 6 masih banyak…31 botol+liners x 4oz = 124oz. Kira2 seminggu punyer bekalan EBM untuk Iman. Kalau sehari dapat wat stok 8oz, maknanya lebih kurang 15 hari punya effort untuk dapatkan sebyak itu untuk disimpan dalam freezer. Nak tak nak kenalah buang. Sayang memang sayang. Tapi dah expired, …

Expired EBM – 1st BatchRead More »