Resepi

Raya Preparation

Ukhrawi preparation untuk Ramadhan haruslah disimpan di hati, antara diri sendiri dan Allah SWT sahaja. Duniawi Preparation, bolehlah sikit-sikit reveal to the world. Miahahahaa. Saya berazam kali ni cuba buat kuih raya sendiri. Jimat? Tidak lah pun. Cuma untuk kepuasan sendiri, dan melatih kegigihan diri untuk cuba membuat biskut-biskut raya dengan hati, dan bukannya dengan …

Raya PreparationRead More »

Kek Puding Karamel

Wah wah..galak ye Mama Iman. Kali ni, bila Ayah Iman ke surau selepas berbuka, Mama Iman terus sahaja bersilat di dapur. Huahauahauau.. Bila Ayah Iman balik je, bau wangi dari oven dah menerawang, dapur pun dah licin kembali. Tidak sikit pun meninggalkan bekas-bekas bersilat di dapur tadi. Hihi. Ampun ya pak! Daku sudah membuat sebiji …

Kek Puding KaramelRead More »

My Red Velvet Cake

Rasanya mcam kek coklat lembab, tapi tak rasa macam coklat sangat. Warnanya punye lah terang, contras dengan cream cheese yang putih tu.  Cuma warna bergantung pada jenama pewarna yang anda guna. Ada yang terang menyala, ada yang lebih kepada merah gelap. Yang saya punya agak gelap. Lainkali tukar jenis pewarna pula. Ayah Iman kate boleh …

My Red Velvet CakeRead More »

Buttermilk Pancake

Ah sudah…jadi blog resepi pulak? =D Sebenarnya lama dah terliur melihatkan Buttermilk Pancake dari blog K.Nor ni. Punyelah cantik, punyalah cute miut. Skill ambil gambar pun memukau. Selama ni punyalah pancake saya lebih kepada ala-ala lempeng Jawa sebab ianya tak mahu naik? =D Hahaha. Sangat menci kenapa pancake McD boleh sangat gebu. Akhirnya saya nekad …

Buttermilk PancakeRead More »

Cara Saya Mudahkan Proses Memasak

Cerita hujung minggu. Biasanya hujung minggu saya manfaatkan waktu sebaiknya untuk membuat kerja-kerja rumah. Maklumlah, saya bekerja. Jadi, hujung minggu itulah harus sediakan semua bahan memasak, vacuum lantai, mop lantai. Hari-hari biasa hanya mampu buat rutin ringan seperti basuh baju, sidai baju dan apa sahaja associated dengan baju. Hihihi. Memasak memang rutin, jadi, semua rencah …

Cara Saya Mudahkan Proses MemasakRead More »

Lagi Sarapan Berkhasiat Lagi Mudah – Sandwich

Salam semua. Harus berhati-hati memilih ayat untuk penulisan blog. Dikhuatiri menyakiti sesetengah pihak. Hihi. Ada sesiapa di sini ibu-ibu bekerja yang masih mahukan resepi ringkas, mudah tapi berkhasiat utk sarapan anak-anak. Jika ya, teruskan membaca ye. Hihi. Jika tidak, saya minta jangan annoy pula dengan entry resipi saya-yang-semua-orang-pun-boleh-buat ni. Huhuhu. Sandwich ni simple je. Memangla …

Lagi Sarapan Berkhasiat Lagi Mudah – SandwichRead More »