Perniagaan & Pemasaran

Perniagaan dan pemasaran adalah topik yang di minati Ayah Iman selain automotif. Segala pengetahuan dari pengalaman dan pembelajaran mengenai topik ni akan diterjemahkan dalam bentuk tulisan.

Business School for Our Child

[Test drive WP mobile] Kisah inspirasi kanak-kanak kecil dengan kelas business mereka. Hehehehe. Seperti biasa di surau untuk solat. Tapi kali ini lain sebab ada sesuatu memikat pandangan saya. Tabung ini. Diisi dengan 3 keping biskut dan dijual dengan RM1 sebungkus. Apa yang saya tertarik adalah tulisan “BELILAH BISKUT KAMI”. Siapakah “KAMI”? “KAMI” adalah anak-anak …

Business School for Our ChildRead More »

Bekerja Dari Rumah – Tanda Anda Memilih “Part Time” yang Betul

Okeh, harga tol pula akan naik. Bermula dengan kenaikan harga minyak, kemudian kenaikan harga ayam, harga gula dan kini kita bakal “menikmati” kenaikan harga tol pula. Eh, sejak bila blog IbuCergas berbicara mengenai politik? Oh tidak-tidak. Heheh. Saya bukan berbicara mengenai politik. Saya berbicara mengenai hakiki. Kerana ini lah juga asbab musabab saya mencari part …

Bekerja Dari Rumah – Tanda Anda Memilih “Part Time” yang BetulRead More »

Pengalaman Berhadapan Pelanggan

Rule #1: The customer is always right. Rule #2: If the customer is ever wrong, reread Rule #1! > Haha.. Kadangkala boleh lah dipakai frasa di atas ni. Tapi kadang-kadang rasa macam nak meroyan juga. Muahahaah. Sedar tak sedar, dah lama rupanya saya menceburkan diri dengan menangani masalah customer. Dah 3 tahun rupanya IbuCergas Marketing …

Pengalaman Berhadapan PelangganRead More »

Soft Selling vs Hard Selling

Ramai rakan-rakan berniaga mensasarkan kawan-kawan dan juga saudara-mara untuk membeli barangan yang mereka jual. Oh barangan di sini subjective ya. Boleh jadi adalah produk sendiri, reseller mahupun product MLM dan juga MLM haram jadah. Heeheheh.. saya tak bias kepada mana-mana. Kepada rakan-rakan niaga sekalian, semoga berjaya ya!! Semoga sales bertambah dari hari ke hari. InsyaAllah. …

Soft Selling vs Hard SellingRead More »

Hilangnya Doa Seorang Ibu

Huh, sekarang ni memang susah benarlah nak tonton TV. Bukan sebab tiada TV (haha), bukan sebab tiada siaran TV, tapi sebab tiada masa. Terasa macam bazir je bayar kat Astro sebab balik-balik tengok Disney Junior Channel . Anyhow, saya manage untuk rakam beberapa cerita bila rasa-rasa macam kepala otak ni dah weng sangat-sangat mengadap PC. Mujur …

Hilangnya Doa Seorang IbuRead More »

Button Merah Itu

Tajuk saya memang tiada kena mengena untuk diSEOkan. Hehe. Semalam saya telah dibebeli oleh Ayah Iman kerana buat “Order Now” Button bewarna hijau seperti rajah di atas. Hahahahah. Konon nak sama tema lah dengan warna hijau blog baru saya. Apa kata korang jengok dulu blog baru saya. Mana tahu ada yang berkenan di hati kalian. …

Button Merah ItuRead More »