Parenting

Bahaya Bedak Talkum

Gambar dari Google Dari Wikipedia: “Talc adalah mineral yang diperbuat daripada magnesium silika dengan formula kimia H2Mg3(SiO3)4 atau Mg3Si4O10(OH)2. Selalunya digunakan sebagai bahan bedak talkum”. Bedak talkum sememangnya menjadi kegemaran ibu-ibu untuk dipakaikan kepada tubuh bayi terutatamanya selepas mandi. Antara sebab penggunaannya ialah untuk menyerap kelembapan dan peluh dan juga mencegah geseran  antara baju atau …

Bahaya Bedak TalkumRead More »

Gula adalah Punca Utama Penyakit

Salam semua, Oh sweet Friday. Hehe. Semalam dah penat buat kerja lab, harini terasa macam takde kerja pulak. Tinggal measure je nak tengok hasil fabrication semalam. So, let the expert do that. Saya tak mahulah pegang mesin mahal-mahal. Tengok je mahu. Kang patah itu ini, potong gaji pun tak cukup nak ganti balik deh. Berbalik …

Gula adalah Punca Utama PenyakitRead More »

5 Sebab Utama Kenapa Susu Ibu Lebih Baik

Penyusuan susu ibu boleh jadi sangat mencabar. Walaupun ianya adalah suatu proses semulajadi, ia tidak menjadikan penyusuan susu ibu itu mudah. Ok, zaman dahulu, zaman ibu dan nenek kita, semua bayi disusukan sendiri. Tak dinafikan banyak ibu-ibu muda yang tiada pengalaman mendapati bahawa proses penyusuan itu sebenarnya sukar dan kadangkala jika tidak kuat, ianya sangat …

5 Sebab Utama Kenapa Susu Ibu Lebih BaikRead More »

Pemakanan Sihat Bermula Dari Si Ibu

Salam, Huh….lama juga saya tak update blog. Nak kata sibuk, tidaklah juga. Cuma rasa main dengan Iman sepuas-puasnya, makan sepuas-puasnya, tidur sepuas-puasnya, sampai lama-lama barulah terfikir; ok enough playing. Time to use the time effectively. Hehe. Progress tentang Iman? Iman kini memang kemaruk lah berjalan. Sudah pandai untuk berdiri sendiri tanpa berpaut pada apa-apa meja …

Pemakanan Sihat Bermula Dari Si IbuRead More »

Pemakanan yang Sihat Bermula dari Ibu

Salam, Huh….lama juga saya tak update blog. Nak kata sibuk, tidaklah juga. Cuma rasa main dengan Iman sepuas-puasnya, makan sepuas-puasnya, tidur sepuas-puasnya, sampai lama-lama barulah terfikir; ok enough playing. Time to use the time effectively. Hehe. Progress tentang Iman? Iman kini memang kemaruk lah berjalan. Sudah pandai untuk berdiri sendiri tanpa berpaut pada apa-apa meja …

Pemakanan yang Sihat Bermula dari IbuRead More »

Iman Berjalan Pada Umur 8 Bulan 24 Hari

Gambar dari Google Salam, Kali ni nak kongsikan kegembiraan bila anak sudah dapat kaki. Hehehe…alhamdulillah. Syukur, Iman sudah belajar berjalan. 2, 3 tapak? tidak, Iman sudah pun bertapak-tapak. Lebih sepuluh tapak hanya dalam masa seminggu belajar bertatih, dan pada umurnya 8 bulan 24 hari =D. Iman gigih berlatih tatih sendiri di antara kerusi dan meja. …

Iman Berjalan Pada Umur 8 Bulan 24 HariRead More »