Parenting

Bila Kepercayaan Bercanggah

Salam, Lama sudah tidak menulis di ruangan ini. Berbulan lamanya sejak morning sickness melanda. Oh, alhamdulillah kandungan saya pon sudah mencecah 6 bulan. Alhamdulillah Bertambah sudah usia. Bertambah juga anak. Di kala umur 28 tahun, banyak sudah yang saya belajar. Belajar menjadi matang Belajar berdikari Belajar mengawal emosi Belajar menerima Belajar segalanya Syukur alhamdulillah  Kesunyian saya …

Bila Kepercayaan BercanggahRead More »

Dilema Ibu Bapa – Berlapang Dada

Ibu Cergas kini jadi Ibu Pemalas. Kata seorang kawan saya. Mana taknya, blog bersawang dan berhabuk-habuk. Tak lalu nak update blog. Merangkak-rangkak menaip entry. Lebih banyak yang jadi draft dari yang terus dipublish. Otak pon tepu semacam jek. Kali ni ada kisah menarik nak kongsi. Iman infected dengan bacteria dekat kulit dia. Mula-mula saya ingatkan …

Dilema Ibu Bapa – Berlapang DadaRead More »

Kenangan Indah Bersama Iman

Entah tiba-tiba rasa sayu sahaja hati ini teringatkan Iman. Sudah besar anak mama ni. 2 hari lagi, Iman genap 2 tahun 8 bulan. Macam-macam dah Iman pandai buat. Dahulu, ketika Iman kecil dan sangat aktif, pernah terdetik di hati kecil seorang ibu ni, “Anak aku ni hyperaktif kah?”. Hehe. Mana taknya kalau sampai demam pun …

Kenangan Indah Bersama ImanRead More »

Menangani Stress

  Aaaargghh!!! Saya stress! (Lakonan). Hahahah. Sebenarnya rasanya semua orang di dunia pun ada stress masing-masing. Sama ada kecil atau besar, stress pasti dialami setiap orang. Cuma diri kita sendiri je nak kena tau macam mana nak handle stress dengan effective dan efisyen. Kenali Punca Stress Anda Pertama sekali, kaji dulu apa sebab anda stress. …

Menangani StressRead More »

Mengajar Anak Menghargai Duit

Assalamualaikum, Sekarang ni topik saya hanya berkisar tentang duit sahaja. Buat masa ni memang itu sahaja yang berlegar-legar dalam kepala saya. Perancangan saya yang membuatkan saya mula bercerita tentang duit ni?? Let it be a secret buat masa ni. (Saja nak masukkan elemen suprise kat sini) Hihi. Apa pun, memang saya banyak belajar pasal duit …

Mengajar Anak Menghargai DuitRead More »