Motivasi Diri

Business Paling Kurang Risiko dan Paling Banyak Merubah Hidup Saya

Selingan dari Bapa Cergas membuatkan saya terpanggil untuk berceloteh balik dalam blog yang semakin bersawang ini. Saja lah si Bapa Cergas tu nak trigger saya tu. Haish. Alhamdulillah benarlah apa yang dikata si Bapa Cergas, saya terlalu fokus pada blog Vitamin Ibu Cergas. Tak apa, setelah berpenat lelah di sana, saya ingin kongsikan sedikit sebanyak …

Business Paling Kurang Risiko dan Paling Banyak Merubah Hidup SayaRead More »

5 Cara Mudah Untuk Berjaya

Tajuk yang agak general, but it really works untuk apa-apa yang kita tgh buat sekarang ni. ia boleh menjadi reflek, di mana kedudukan kita sekarang ni untuk berjaya, tak kira lah dalam biang apa pon yang anda ceburi. < < 1) Berkawanlah dengan orang-orang yang positive ORang yang berjaya dan orang yang positive ya. Of …

5 Cara Mudah Untuk BerjayaRead More »

Bekerja Dari Rumah – Tanda Anda Memilih “Part Time” yang Betul

Okeh, harga tol pula akan naik. Bermula dengan kenaikan harga minyak, kemudian kenaikan harga ayam, harga gula dan kini kita bakal “menikmati” kenaikan harga tol pula. Eh, sejak bila blog IbuCergas berbicara mengenai politik? Oh tidak-tidak. Heheh. Saya bukan berbicara mengenai politik. Saya berbicara mengenai hakiki. Kerana ini lah juga asbab musabab saya mencari part …

Bekerja Dari Rumah – Tanda Anda Memilih “Part Time” yang BetulRead More »

Ibrah Buatku

Malam ni terjaga tiba-tiba. Terasa semacam. Terasa nak tidur balik pun takut rasanya. Ku bukak FB (yes.. instead of bangun Qiam atau Tahajjud.. astargfirullah). Namun terbaca status FB yang sangat meruntun jiwa. Jadi, kali ni nak save di blog supaya menjadi peringan buat ku jua. Sungguh, saya takut nak tidur malam ni. From Hafies Abdullah (30 …

Ibrah BuatkuRead More »

Pengalaman Berhadapan Pelanggan

Rule #1: The customer is always right. Rule #2: If the customer is ever wrong, reread Rule #1! > Haha.. Kadangkala boleh lah dipakai frasa di atas ni. Tapi kadang-kadang rasa macam nak meroyan juga. Muahahaah. Sedar tak sedar, dah lama rupanya saya menceburkan diri dengan menangani masalah customer. Dah 3 tahun rupanya IbuCergas Marketing …

Pengalaman Berhadapan PelangganRead More »

Bila Kepercayaan Bercanggah

Salam, Lama sudah tidak menulis di ruangan ini. Berbulan lamanya sejak morning sickness melanda. Oh, alhamdulillah kandungan saya pon sudah mencecah 6 bulan. Alhamdulillah Bertambah sudah usia. Bertambah juga anak. Di kala umur 28 tahun, banyak sudah yang saya belajar. Belajar menjadi matang Belajar berdikari Belajar mengawal emosi Belajar menerima Belajar segalanya Syukur alhamdulillah  Kesunyian saya …

Bila Kepercayaan BercanggahRead More »

Dilema Ibu Bapa – Berlapang Dada

Ibu Cergas kini jadi Ibu Pemalas. Kata seorang kawan saya. Mana taknya, blog bersawang dan berhabuk-habuk. Tak lalu nak update blog. Merangkak-rangkak menaip entry. Lebih banyak yang jadi draft dari yang terus dipublish. Otak pon tepu semacam jek. Kali ni ada kisah menarik nak kongsi. Iman infected dengan bacteria dekat kulit dia. Mula-mula saya ingatkan …

Dilema Ibu Bapa – Berlapang DadaRead More »

Hilangnya Doa Seorang Ibu

Huh, sekarang ni memang susah benarlah nak tonton TV. Bukan sebab tiada TV (haha), bukan sebab tiada siaran TV, tapi sebab tiada masa. Terasa macam bazir je bayar kat Astro sebab balik-balik tengok Disney Junior Channel . Anyhow, saya manage untuk rakam beberapa cerita bila rasa-rasa macam kepala otak ni dah weng sangat-sangat mengadap PC. Mujur …

Hilangnya Doa Seorang IbuRead More »