Cerita Tentang Kehidupan

Mengidam-ngidam? Atau Mengada-ngade?

Hahah! Tajuk entry memang tak boleh blah. Alhamdulillah, lama menyepi dari membising-bising di blog ini, saya akhirnya mampu duduk kembali ke atas kerusi setelah sebulan lamanya merangkak dan mengesot Ahakaakak… exaggerate sungguh. Dahulu blog ini memang didedikasikan sempena kelahiran Husnul Iman. Maka, tidak lah pernah saya ceritakan pengalaman mengandungkan minah kecik tu. Sedikit review, 2 …

Mengidam-ngidam? Atau Mengada-ngade?Read More »

Kenangan Indah Bersama Iman

Entah tiba-tiba rasa sayu sahaja hati ini teringatkan Iman. Sudah besar anak mama ni. 2 hari lagi, Iman genap 2 tahun 8 bulan. Macam-macam dah Iman pandai buat. Dahulu, ketika Iman kecil dan sangat aktif, pernah terdetik di hati kecil seorang ibu ni, “Anak aku ni hyperaktif kah?”. Hehe. Mana taknya kalau sampai demam pun …

Kenangan Indah Bersama ImanRead More »

Menangani Stress

  Aaaargghh!!! Saya stress! (Lakonan). Hahahah. Sebenarnya rasanya semua orang di dunia pun ada stress masing-masing. Sama ada kecil atau besar, stress pasti dialami setiap orang. Cuma diri kita sendiri je nak kena tau macam mana nak handle stress dengan effective dan efisyen. Kenali Punca Stress Anda Pertama sekali, kaji dulu apa sebab anda stress. …

Menangani StressRead More »

Syukur Itu…

Pilihlah yang positive. Di saat kita memikirkan kita adalah manusia paling malang di dunia ni, MUHASABAHLAH! Bila kita bermuhasabah, insyaAllah, Dikala seteruk mana pun kehidupan yang kita sedang lalui, jika kita berfikiran positive, kita akan sedar betapa hidup kita jauh lebih baik dari orang lain. Maka, bersyukurlah. Usahlah meratap, merayu, meraung atas musibah yang melanda. …

Syukur Itu…Read More »

Mengajar Anak Menghargai Duit

Assalamualaikum, Sekarang ni topik saya hanya berkisar tentang duit sahaja. Buat masa ni memang itu sahaja yang berlegar-legar dalam kepala saya. Perancangan saya yang membuatkan saya mula bercerita tentang duit ni?? Let it be a secret buat masa ni. (Saja nak masukkan elemen suprise kat sini) Hihi. Apa pun, memang saya banyak belajar pasal duit …

Mengajar Anak Menghargai DuitRead More »