Cerita Tentang Iman

Iman Berjalan Pada Umur 8 Bulan 24 Hari

Gambar dari Google Salam, Kali ni nak kongsikan kegembiraan bila anak sudah dapat kaki. Hehehe…alhamdulillah. Syukur, Iman sudah belajar berjalan. 2, 3 tapak? tidak, Iman sudah pun bertapak-tapak. Lebih sepuluh tapak hanya dalam masa seminggu belajar bertatih, dan pada umurnya 8 bulan 24 hari =D. Iman gigih berlatih tatih sendiri di antara kerusi dan meja. …

Iman Berjalan Pada Umur 8 Bulan 24 HariRead More »

Seharian Iman bersama Auntie Jita

Salam, 27 dan 28hb November, Auntie Jita kepada Cik Iman datang melawat. Happy sangat. Lama tak jumpa. Jita adalah kawan Mama Iman ketika di USM. Berkenalan sebelum masuk ke USM lagi. Masa tu hanya mengenali Jita melalui seseorang yang jatuh hati pada Jita ni. (bukan Ayah Iman tau) Oh, betapa lama memori itu. Cerita dan …

Seharian Iman bersama Auntie JitaRead More »

Gelagat Cik Iman Part 1

Setiap hari, ada saja aksi-aksi baru yang direport oleh nenek Iman. Saja menulis, sebab Mama Iman tak mahu lupa. =) Peristiwa 1Semalam hujan lebat. Jadi Astro Oasis tidak lah dapat dibuka. Iman sangat suka zikir-zikir dalam Astro Oasis tu, sampai tertidur-tidur dibuatnya. Disebabkan hujan makanya, haruslah nenek wat zikir secara live untuk tidurkan Iman. TV …

Gelagat Cik Iman Part 1Read More »

Cukur Jambul Amalan Bidaah Orang Melayu

ABU HASSAN DIN AL-HAFIZ. Cukur jambul amalan bidaah orang MelayuSusunan : Bawang Goreng pada 1/28/2009 12:27:00 PM AMALAN cukur jambul kebiasaannya diadakan sempena menyambut kehadiran orang baru dalam keluarga. Berpandukan kepada syariat Islam, istilah cukur jambul sebenarnya tidak wujud dan selari dengan sunah Nabi Muhammad SAW. Malah amalan ini juga dipercayai berasal daripada kepercayaan masyarakat …

Cukur Jambul Amalan Bidaah Orang MelayuRead More »

Alasan saya tidak memberi anak saya air masak sehingga anak saya berumur setahun?

Susu ibu adalah 88% peratus air Komposisi air di dalam susu ibu yang diambil oleh bayi yang menyusu secara ekslusif memenuhi keperluan bayi dan membekalkan khasiat yang secukupnya. Walaupun bayi yang baru lahir hanya menerima air yang sedikit disebabkan kandungan kolustrom yang pekat di dalam susu ibu, air masak tambahan juga tidak diperlukan (malah mungkin …

Alasan saya tidak memberi anak saya air masak sehingga anak saya berumur setahun?Read More »

Awas puting bayi!

PENGGUNAAN puting bayi perlu dielakkan sejak peringkat awal lagi. Boleh baca direct dari KOSMO Online di link di bawah ini. http://kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=1025&pub=Kosmo&sec=Kesihatan&pg=ke_01.htm ADAKAH anak anda menggunakan puting bayi? Jika ya, anda mungkin perlu menghadapi kenyataan yang pahit hasil penemuan terkini bidang perubatan. Kanak-kanak yang menggunakan puting bayi sebenarnya berisiko tiga kali ganda menghadapi kesukaran bercakap ketika …

Awas puting bayi!Read More »

Iman Genap 6 Bulan

Iman is officially 6 months old. Today is 1st October. Since there is no 31st September, I decided to set this 1st Oct as her officially 6th month’s milestone. Her weight when she was 5 months 21 days is 7.1kg. Paling bersyukur, saya telah berjaya fully breastfeed Iman selama 6 bulan. Alhamdulillah sangat. Tetapi pencapaian …

Iman Genap 6 BulanRead More »

Iman Kemalangan

Hari ini, pagi ini, saya amat terkilan. Kerana kealpaan kami, Iman cedera. IMAN JATUH KATIL!!!. Suatu kelalaian yang tidak dapat dimaafkan. Mujur Iman jatuh telangkup, yang mana kepalanya tidak menyentuh lantai. Kejadian berlaku ketika saya sedang mandi. Jadi, Iman diserahkan kepada ayahnya yang selesai bersiap2 untuk ke office. Malang sekali, si ayah sedang sibuk menelaah …

Iman KemalanganRead More »