Breastfeeding

My Medela Freestyle – Akhirnya

Picture Source: Versi Google Medela Freestyle: Versi kepunyaan Mama Iman Salam, Huh..lama tertangguh cerita pasal entry kali ni. Berkali-kali edit dalam draft, pastu tak ter-publish lagi. Ngeee….saya nak ceritakan pasal buah hati terbaru saya; Cik Medela Freestyle. Wah…cuba tengok kat wish list sebelah kanan blog saya ni. Sepatutnya cik FS ni dibeli pada bulan March …

My Medela Freestyle – AkhirnyaRead More »

Susu Berkualiti

Salam, Boleh kalian nampak apa yang saya nak tunjukkan? Boleh tak? Paham tak agaknya? Itu bukan susu basi ok. Hooo… itulah foremilk dan hindmilk. Yang mana? Sila tengok gambar di atas. Yang lapisan bawah cair-cair agak-agak jernih itulah foremilk, dan yang pekat, kental, putih mulus lemak berkrim di bahagian atas itulah hindmilk. Alah, yang orang-orang …

Susu BerkualitiRead More »

Derma Darah ketika Masih Menyusukan?

Saya amat berkobar-kobar menunggu kedatangan hari tersebut. Oh…tak sabar rasanya. 2, 3 minggu jugak reminder emel datang menjengah, mengingatkan kami kedatangannya, membuat saya semakin berkobar-kobar. SAYA MAHU DERMA DARAH! =D Hari ini, datanglah sudah pihak Pusat Darah Negara (PDN) ke syarikat saya bekerja. Dek berkobar-kobar, tepat 930 am, saya tercegat depan pintu masuk booth derma …

Derma Darah ketika Masih Menyusukan?Read More »

Jalan-jalan Sambil Menyusukan?

Salam… Kakak saya mempunyai seorang kawan yang baru sahaja habis pantang dan ingin membawa bayi kecilnya berjalan-jalan. Ada bermacam-macam sling dan baby pouch. Ada yang jenis wrap, ade yang jenis ring sling. Ada juga baby carrier yang modern. Saya pengguna setia ring sling dan baby carrier modern. Bagi saya, ring sling amat sesuai untuk menyusukan …

Jalan-jalan Sambil Menyusukan?Read More »

Pain While Pumping

Salam. Sesetengah ibu-ibu mengepam mengalami rasa sakit semasa pengepam. Terdapat punca mengapa kejadian ini berlaku. Saya salah seorang ibu mengepam yang mula merasakan kesakitan semasa mengepam. Sebab itulah entri ini tertulis. Hehehe…. Breast pumps dan bayi kita mengeluarkan susu bukan melalui hisapan atau suction semata-mata. Tekanan (compression) dan rangsangan (stimulation) diperlukan ke atas cik nen …

Pain While PumpingRead More »