Breastfeeding

Gathering SaraKids @ DARC

Mesti jugak update harini…sebelum kehangatannya hilang. Sarakids Open Day at DARC (Denai Alam Riding Club). Ini 1st gathering yang pernah saya pergi untuk aktiviti yang bersifat keibuan. Hihi. Gathering ni bukan khusus untuk ibu-ibu menyusu sahaja. Gathering ini tiada syarat. Sesiapa pun boleh join. Ada ramai rakan-rakan dari FB Kumpulan ibu-ibu Menyusukan (KIM). Tapi saya …

Gathering SaraKids @ DARCRead More »

Rutin Hari Bekerja Mama Iman

Di kala umur Iman setahun, syukur, masih lagi fully BF. Marilah saya cerita rutin harian saya sejak umur Iman 9 bulan hingga kini (setahun ++). Sebab, sebelum-sebelum itu jadual pengepaman saya lebih kerap. Tetapi memandangkan Iman dan fully solid food (3 kali hidangan bubur sehari), sesi pengepaman juga dikurangkan. Setiap pagi, saya akan bangun jam …

Rutin Hari Bekerja Mama ImanRead More »

Interview Working BF Mom

Assalamulaikum. Wah wah, tajuk tak hengat! Heheh. 31/3/2011 lepas, saya diinterview oleh seorang calon PhD untuk thesisnya. Kak Zaharah dari School of Human Biosciences and Public Health. Huhu. Dapat menyumbang kepada kajian ni memang saya suka sekali, saya yang menyerah diri sebab saya suka research-research ni. Mungkin ke sebab nature kerja yang sama?. Nak buat …

Interview Working BF MomRead More »

Tayang EBM untuk RIAK?

Salam semua, Terpanggil tiba-tiba untuk tulis entry ni. Mungkin ke saya terasa? Em..mungkin juga. Logik saya terasa. Sebab saya antara ibu-ibu BF yang menunjukkan EBM saya di blog yang merupakan public, tempat awam. Pertama sekali, saya mintak maaf pada ibu-ibu lain yang terasa sekiranya tindakan kami blogger untuk menayang susu itu menyakitkan hati kalian. Tapi …

Tayang EBM untuk RIAK?Read More »

Nasi Lemak + Halba

Assalamualaikum ibu-ibu, Pernah makan nasi lemak yang dimasak dengan halba? Serius saya tak pernah jumpe benda alah ni. Saya tak tahu ada nasi lemak yang dimakan dengan halba dan saya dulu memang langsung tak suka. Tapi sekali saya makan, tiba-tiba cik nen membengkak penuh susu sepanjang hari tu. Wah wah. Sejak tu jadi feveret pulak. …

Nasi Lemak + HalbaRead More »

Kita ada pilihankah?

Assalamualaikum.. Pelik dan banyak kali dah dengar berita macam ni. Terbaca berita harini, terpanggil pula untuk menulis. KUANTAN – Macam-macam taktik untuk melakukan jenayah. Terbaru polis negeri ini mengesan wujud satu kumpulan penjenayah yang menyasarkan pelbagai produk susu bayi di pasar raya. Kumpulan penjenayah geng wanita mengandung dikesan aktif mencuri produk susu bayi di pasar …

Kita ada pilihankah?Read More »

Sesi Mengepam dan Time Constrain @ Tempat Kerja @ Meeting @ Training

Salam ibu-ibu, Selamat hari minggu. Alangkah bestnya jika tiap tiap hari adalah hari minggu. Kekeke. Sebenarnya ini entri tertangguh. Lama dah pergi training 3 hari. Nak ceritakan bila mana masa menjadi dilema di kalangan ibu ibu yang mengepam, di waktu yang sama mempunyai komitment masa sewaktu bekerja. Sama ada berkursus, meeting dengan client, atau pun …

Sesi Mengepam dan Time Constrain @ Tempat Kerja @ Meeting @ TrainingRead More »

Expired EBM – 4th Batch

Salam Isnin, Semalam saya memulakan operasi mengemas kinikan peti ais kecilku. Kerana mereka berdua sudah amat padat. Kemas punya kemas, mahu menitik air mata ini melihat ada banyak baki EBM bulan 10 yang tidak dapat diminum @ sudah tamat tempoh @ expired tak kiralah apa namanya sekalipun. Saya tak tahan. Saya mahukan deep freezer. Saya …

Expired EBM – 4th BatchRead More »