Tips Makan Luar Dengan Baby, Tanpa Dijeling Tuan Kedai

{focus_keyword} Tips Makan Luar Dengan Baby, Tanpa Dijeling Tuan Kedai Anak 2Bmakan 2Bbersepah 2Bdi 2Bkedai

Pernah tak kita pergi kedai makan (tujuan opkos nak makan sekeluarga), tapi end up anak kita sepahkan makanan dan akhirnya dimarahi tuan kedai.

Pernah tak tuan kedai tiba-tiba suruh kita pekerja dia sapu tempat meja makan kita dek kerana anak kita dok makan sepah sampai nasik berterabur kat bawah kedai?

Pernah tak pekedai dok kata kat kita, “tisu dah abes” sebab kita dok asyik amik tisu jek nak bersihkan sepah yang anak kita dok buat?

Sebagai ibu, sentap tak?(╥︣﹏᷅╥)

Seriously sentap wei. Ala berapa sangat lah kot harga beberapa helai tisu kan? Berbanding nilai customer yang selalu datang repeat order?

Saya dok la cakap pasal benda ni kat Bapa Cergas. Dia kata, betul la tu. Kat negara maju, mana boleh sepah-sepah, mana boleh kecah-kecah. Kena lah ajar anak supaya makan bersih.

Errkk… baby baru setahun kot. Adat la dia nak main kan.

Tak puas hati, saya pon stadilah sikit-sikit kot nanti boleh apply bila-bila nak makan luar kot kan. Tak nak dijeling pekedai lagi. Tak pasal-pasal boleh pecah aura positive kang.

<

<

1. Pilih Kedai Yang Sesuai Dan Mesra Bayi

Pertamanya, kedai mestilah bersih. Kalau baby kita nak main-main dan lari-lari, insyaAllah tak la jadi kotor baju kalau terjatuh. Sebab tu kedai-kedai franchise macam KFC, Pizza, Nando’s, dan sebagainya nampak banyak kanak-kanak riang gembira berlari-larian. Berlainan dengan kedai makan warung Pak Ali. Kan kan? :mrgreen: {focus_keyword} Tips Makan Luar Dengan Baby, Tanpa Dijeling Tuan Kedai icon mrgreen Lagi bagus kalau tempat tu tertutup, pintu tertutup dan bukan seberang jalan. So kalau baby yang dah mula jalan tu, kita akan lega la sikit kan. At least kelibat diorang boleh dinampak dengan ekor mata kita.

Seterusnya, kalau boleh pilihlah kedai yang memang ade menu untuk budak kecik. Sah akan comel menu tu dan budak akan makan sama dengan kita. Tapi kalau kita pergi kedai sate, bawak pulak baby umur setahun baru dapat kaki, memang agak-agak dapat tak makan sate tu. Mimpi la kan. Makan pon laju-laju jek sebab anak dah duduk tak keruan (ㆆ_ㆆ)

Untuk anak yang nak berlari-larian dalam kedai zaman sekarang ni bahaya dah lepaskan anak-anak dari genggaman kita. Sangat bahaya sebab sekelip mata jek baby kita boleh diambil orang. Dan juga sebenarnya jangan juga biasakan anak berlari-lari dalam kedai. Kena biasakan dari kecik, pergi kedai untuk makan – bukan untuk main. Tapi semua tu kena dah mula dididik di rumah. Duduk di meja makan adalah untuk makan bersama keluarga. Bukannya masa ibu ayah tengah makan, anak kita berlari-larian.

Apa pon, didikan memang mengambil masa, dan usaha. So, cubalah.

>

2. Pilih Waktu Makan Yang Sesuai Dengan Waktu Baby Anda

Untuk anak umur 3, 4 tahun yang memang sama laparnya dengan kita, insyaAllah sampai kedai akan terus makan tak pandang benda lain dah kan. Tapi untuk baby yang dalam usia setahun dua tahun, lagi-lagi yang masih menyusu badan, kalau boleh jangan lah pilih waktu yang diorang memang tengah super duper lapar. Mana taknya, kang tengah nak makan, tiba-tiba baby mengamuk dan nak selak-selak baju kita sebab nak susu. Hah terbantut selera makan kang. Lagi-lagi kalau pilih warung kedai makan yang terbuka. Memang haru:roll: {focus_keyword} Tips Makan Luar Dengan Baby, Tanpa Dijeling Tuan Kedai icon rolleyes

So, sebelum masuk ke kedai, susukan dulu baby yang kecik tu supaya dia tak mintak susu di khalayak ramai semasa maknya nak makan:lol: {focus_keyword} Tips Makan Luar Dengan Baby, Tanpa Dijeling Tuan Kedai icon lol . Dah lepas sudah tu, barulah bawak baby masuk ke kedai, dan kalau boleh sediakan ape-ape finger food yang boleh dia makan – roti ke, biskut ke, buah ke. Tujuannya untuk bagi dia engage dan ibu boleh lah makan dengan tenang.

Kalau ada stroller, boleh la letak baby kecik dalam stroller. Dan kalau stroller tu boleh adjust kasi sama tinggi dengan meja makan mak ayah, lagi la bagus kan. Boleh la kita engage dengan dia sambil makan tu.

{focus_keyword} Tips Makan Luar Dengan Baby, Tanpa Dijeling Tuan Kedai finger foods 1

>

3. Bawa Mainan Khas Untuk Kedai Makan

Hehehee. Tujuannya untuk bagi baby tahu yang mainan ini hanya boleh dapat di kedai, dan bagi baby engage dengan mainan tu sampai la habis kita makan. Lepas habis, simpan balik mainan tu. Hanya keluarkan mainan tu di kedai sahaja. Tapi kalau kita dok bagi mainan tu selalu di rumah dan di mana-mana, lepas tu kat kedai yang suasananya pun baru juga, ada ke agak-agak baby nak main mainan lama dia tu. Sure dia nak tengok sekililing dan explore ape yang ada di kedai makan tu kan? ;-) {focus_keyword} Tips Makan Luar Dengan Baby, Tanpa Dijeling Tuan Kedai icon wink

Mana taknya, selama ni makan kat rumah maybe sepenuhnya makan dengan air tangan mak. kalau ade sudu pun sudu plastik. Tiba-tiba kat kedai makan nampak sudu kilat-kilat cantik dan besar pulak. Mestilah baby pon teruja nak explore kan. Tak pasal kan ada pinggan yang pecah diketuk baby. Makin kuat kang jelingan tuan kedai. Ishk.

Contoh mainan yang boleh disediakan dan hanya guna masa makan diluar, adalah pinggan mangkuk plastik untuk budak-budak macam yang ikea punya tu. Even kalau kat rumah pon memang pakai, kita pon boleh bawak juga banyak-banyak warna dan bagi baby main makan finger food dia dalam ni. Tapi kalau 1 warna maybe bosan la kot. Dan, kalau jarang dia dapat main mainan ni, lagi lama la dia akan engage kan. Kalau boleh kat rumah kita bagi set dining yang lain la kan. Hehhehe:lol: {focus_keyword} Tips Makan Luar Dengan Baby, Tanpa Dijeling Tuan Kedai icon lol

Ingat, tujuan kita nak engage kan baby dengan benda lain supaya kita tenang nak makan. So mommies kene lah creative.

{focus_keyword} Tips Makan Luar Dengan Baby, Tanpa Dijeling Tuan Kedai Kidsplasticcupsandbowls2

 

4. Makan bergilir-gilir

Sebolehnya la kan, jangan la keluar sendiri dengan baby. Lagi-lagi ada deretan anak yang lain umur 6, 5, 4 dan sebagainya, pastu ade baby kecik lagi pulak tu. Tak bawak suami atau orang dewasa yang lain pulak tu. Rasanya memang dah boleh jangka 90% betapa hecticnya nak layan kesemua anak-anak tu. Betul tak? Rasannya makan pon tak kenyang kot.

Sebaiknya, sekurang-kurangnya suruhlah suami temankan. At least masa suami makan, kita boleh layan baby. Masa kita makan, suami boleh tengokkan baby. Gilir-gilir kan harmoni :mrgreen: {focus_keyword} Tips Makan Luar Dengan Baby, Tanpa Dijeling Tuan Kedai icon mrgreen

Tak sanggup nak tunggu sampai ada orang teman, tapi nak jugak makan luar? Apa lagi, bungkuslah bawak balik! (─‿‿─)

 >

5. Bawak Baby Wipes dan Tisu Berkotak-kotak sendiri!

Hahah. Part ini yang saya sentap dan emo ni :lol: {focus_keyword} Tips Makan Luar Dengan Baby, Tanpa Dijeling Tuan Kedai icon lol. Bila baby tumpahkan, terus boleh lap sendiri. Bila baby comot, takdelah kita ulang-aling ke kaunter mintak tisu sokmo. Hahah. kalau boleh bawak sekali penyodok kecik dan penyapu tangan yg kecik tu haa. Hahahahha. Boleh masuk beg ha kau.

{focus_keyword} Tips Makan Luar Dengan Baby, Tanpa Dijeling Tuan Kedai  font b Mini b font Car Cleaning Brush font b Broom b font Dustpan Set tile

Eh comel pulak. Rasa macam nak beli. Kihkihkih :mrgreen: {focus_keyword} Tips Makan Luar Dengan Baby, Tanpa Dijeling Tuan Kedai icon mrgreen

<

So, untuk pekedai, janganlah dok sentap sangat dengan mak bapak yang bawak anak kecik-kecik ni makan di kedai. Dan kalau ye pon sepah, agak-agaklah nak guna ayat bagi ke customer tu. Silap haribulan memang dipangkah la kedai kamu oleh ibu-ibu yang ade anak kecik ni. Pelanggan kot. Diorang makan bukan free. Kalau nak sapu pun, tunggulah customer tu keluar dari kedai :mrgreen: {focus_keyword} Tips Makan Luar Dengan Baby, Tanpa Dijeling Tuan Kedai icon mrgreen

Bab tisu pon nak kedekut. Haiyayaya 8-O {focus_keyword} Tips Makan Luar Dengan Baby, Tanpa Dijeling Tuan Kedai icon eek

Untuk mak bapak pulak, memang kita digalakkan untuk biarkan anak explore dengan makanan yang mereka makan, sebab ia bagus untuk perkembangan otak mereka. Namun, ada sesetengah waktu juga kita perlu titik beratkan tentang adab dan kesopanan, serta hormat kepada orang lain. Nak eksplore makanan, buat di rumah, tiada masalah. Sesekali juga ajarkan pasal adab makan juga di rumah.

Malah untuk anak yang lebih besar (umur 3-4 tahun), bila makanan sampai atau siap, haruslah ketepikan semua mainan dan fokus pada makanan. Even kat rumah pon kena apply benda ni. Jangan biarkan anak makan sambil ada iPad atau gadget kat sebelah.

Selamat mencuba semua!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... {focus_keyword} Tips Makan Luar Dengan Baby, Tanpa Dijeling Tuan Kedai pixel

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.