Kenapa Perempuan Lebih Sesuai Bekerja Dari Rumah? Compare dengan Lelaki?

Sebab Perempuan Ada Ability Untuk Multitasking Berbanding Lelaki! 

Ini bukan omongan kosong ya pak. Ini bener-bener berlaku.

Perempuan Seriously Lebih Pandai MultiTasking Berbanding Lelaki? Setuju?

{focus_keyword} Kenapa Perempuan Lebih Sesuai Bekerja Dari Rumah? Compare dengan Lelaki?  70685548 79167276

Lebih-lebih lagi dalam keadaan bahagi-bahagikan tugas dalam masa yang sekejap. Perempuan nampak gayanya lebih cepat dan cekap, lelaki pulak lebih terkedek-kedek. Kihkihkih. Tak caya, cuba lah test sendiri.

Paling senang tengok lah masa nak balik kampung. Perempuan, dari segala mak nenek baju kecik-kecik sampai baju besar-besar, untuk 4-5 orang anak, semua insyaAllah complete. Dari hal penyepit rambut, ke aksesorries kepala anak, ke butang baju suami, ke ketip kuku, semua haaaa boleh masuk dalam beg. Kalau nak kira, mau kalah poket doraemon tu dibuatnya. Semua ada lah!

Cuba kalau lelaki. Dapat bawak baju sendiri pon dah kira cukup bagus dah haaa. Tu pon bila nak carik baju sendiri, asyik dok tanya bini;

“Pah, butang baju kat mana!”
“Wawa, ketip kuku kat mana?”
“Sikat mana sikat?”

(≖____≖ )

Mereka kata, carik dengan mulut lebih senang dapat katanya. Compare carik guna tangan dan mata (─‿‿─)

That’s why laaaaaa perempuan ni paling sesuai sangat untuk jadi WAHM (Work at Home Mother). Sebab diorang ni ada capability untuk buat banyak benda dalam satu masa.

Bayangkan lah, dalam 5 minit yang sama kat rumah tu, diorang boleh plan, masak apa dulu untuk fullfill semua masa yang ada. Contohnya dalam 5 minit, nasik boleh siap masak, at the same time ikan boleh digoreng dan at the same time baju boleh dimasukkan ke dalam mesin basuh. Habes jek 5 minit, semua complete. Tinggal tunggu mesin basuh berbunyi jek. Hebat kan?

>

Kenapa Emak Yg Sibuk Jaga Anak Pun Mampu Buat Bisnes

 

5 Tips Memilih Kerja yang Sangat Sesuai Untuk Wanita Bekerja Dari Rumah

Alhamdulillah dah masuk 5 tahun saya berniaga, dan pada masa yang sama saya masih bekerja. Alhamdulillah juga terlalu banyak benda yang saya belajar, bukan setakat dari segi marketing dan untung rugi, malah dari segi networking dan juga multitasking. Alhamdulillah saya ada 2 major platform bisnes saya sekarang ini, iaitu di Vitamin IbuCergas dan Dapur IbuCergas. Both are my passions! Mudah? Seriously tak mudah. Tapi memang subhanallah banyak betul mematangkan saya dari pelbagai aspek, termasuk lah motivasi diri, dan juga kekentalan jiwa (muahahaah – exaggerate). Multitasking you know!:lol: {focus_keyword} Kenapa Perempuan Lebih Sesuai Bekerja Dari Rumah? Compare dengan Lelaki? icon lol . Priceless experiences!! Dan memang sangat-sangat berjaya mengubah persepsi hidup saya, bukan setakat persepsi kepada orang, malah persepsi kepada kehidupan juga. It is a life changed!

Saya masih bekerja, tapi alhamdulillah insyaAllah ada platform untuk saya berubah angin kepada WAHM nanti. Kerja hakiki saya kini hanyalah passion saya.

I Work Because I Want To; Not Because I Have to

Berbalik kepada tips untuk pilih platform atau kerja yang sesuai sebagai persediaan untuk bekerja dari rumah, berikut adalah beberapa tips yang boleh saya kongsikan.

1. Carilah Bisnes Nature Yang Flexible Dari Segi Waktu

Dah aim kita pon nak jadi WAHM pon sebab nakkan masa banyak dengan anak, so masa yang sangat flexible tu penting. Yelah, kalau boleh kita nak masak untuk anak ke sekolah, masak untuk anak baik rumah, ambil dan hantar anak ke sekolah, uruskan hal rumah tangga lagi termasuk baju bajan yang bergunung tak bertarah yang tak berkesudahan. Bab kalau baju je pon, seumur hidup uruskan pon takkan abes selesai punyalah. So bila tang nak pilih bisnes apa yang paling sesuai untuk WAHM, tentulah yang boleh flexible dari segi masa menguruskannya.

  • Boleh bisnes sambil on-the-road (ambil anak ke sekolah kan kan)
  • Boleh bisnes sambil beli groceries
  • Boleh bisnes sambil berpantang selepas bersalin
  • Boleh bisnes sambil suap makan baby dan anak-anak kecik
  • dan, boleh bisnes sambil menyusukan (paling epic)

Hahah.

>

2. Carilah Bisnes Yang Modal Rendah

Kenapa modal rendah? Sebab seperti yang saya kata tadi, bisnes bukan sahaja tentang duit, tapi tentang belajar pengalaman. Jika tak pernah ada pengalaman berniaga langsung, adalah lebih baik tak perlu keluarkan modal langsung. Carilah bisnes yang rendah risikonya. Tanpa modal besar, tapi mudah terjual. Saya paham, ada juga orang kata, nak bisnes kenalah ada modal, barulah duit boleh beranak, barulah senang nak menjual. Well, ia valid untuk company besar-besar atau bisnes yang betul-betul dah well establish. Erti kata lain, kalau kita dah ada sejuta pertama, nak beranakkan untuk jadi sejuta kedua tu memang kacang putih. Tapi, ia tak valid untuk orang yang baru nak belajar bisnes. So elakkan jadi terlalu tamak dengan melabur modal banyak. Kita akan rugi.

Instead of modal duit, bagi yang baru nak berjinak-jinak nak pilih platform bisnes untuk bekerja dari rumah, keluarkan lah modal waktu. Itulah modal paling murah dan FREE. Allah bagi kita waktu, manfaatkan sepenuhnya untuk bisnes yang kita nak buat. Buangkan semua benda-benda yang membazir masa macam main game atau menonton drama tak berilmiah. Pilihlah drama yang memberi motivasi dan bukannya cerita Hantu of course (≖____≖ ).

Masa yang asalnya dibazirkan untuk tengok drama-drama tu (hatta cerita korea ke jepun ke hindu ke apa jek), gunalah sebaiknya untuk belajar marketing dan networking. Belajar juga mengikuti sifu-sifu hebat dan tengok cara mereka. Well, kalau ada sedikit modal, tak salah jugak untuk pergi ke kelas-kelas yang sepatutnya.

<

3. Carilah Bisnes Yang Boleh Bawak Anak-anak

One of the reason kita nak berhenti bekerja dan jadi WAHM bukan ke anak-anak kan? So kenalah carik bisnes yang memang boleh angkut semua anak ke sana ke mari. Bisnes yang naturenya tak melimitkan pergerakan kita dengan anak-anak. Lagi-lagi anak-anak bayi yang masih menyusu susu ibu. Kalau anak dah besar, lain lah ceritanya. Kalau kita nak bisnes bukan sebab nak jaga anak-anak sendiri, lainlah juga ceritanya. Hehe.

Antara bisnes yang boleh kita buat dalam masa yang sama masih boleh mingle dengan anak-anak di rumah adalah;

  • menjahit
  • memasak
  • membaking
  • kraftangan dan sebagainya

<

4. Carilah Bisnes Yang Tak Perlu Ke Pejabat Pos ( Nature : Dropship)

Sekarang ni mudah dah kalau nak pos barang pon; tak perlu keluar ke rumah sekalipon, pihak pos sendiri akan datang ke rumah dan ambil parcel kita collect semua dan poskan kepada customer. Hah tak kisah kau tak mandi ke, tak wangi ke, tak mekap ke, asal barang dah siap pack, panggil jek abam pos ambil. Biasanya khidmat macam ni perlukan contract antara kita dengan pihak courier sebagai deposit. Dengan cara ini, ia bukan sahaja menjimatkan masa kita ke pejabat pos, malah tak perlu angkut kesemua anak-anak dan baby-baby kita ke tempat ramai orang tu.

Cara lain adalah dengan menjadi dropshipper. Dropship bermaksud, kita sebagai orang tengah, hanya perlu mempromosikan barang sahaja. tak kiralah promosikan di Fb ke, blog ke, fanpage ke, website ke, offline ke atau online ke. Asalkan ada orang nak beli, customer tu akan bank in kepada kita dan kita orderkan dari supplier. Dengan cara tu, bukan sahaja kita tak payah nak bungkus barang, malah postage pon tak perlu. Kita hanya perlu follow up jek. Tapi tapi… awas, memang banyak kes dropshipper yang ditipu oleh supplier. Kes di mana duit dah pon diberi kepada supplier tetapi barang-barang tak sampai kepada pelanggan. memang terlalu banyak kes sebegini. Oleh itu, pilihlah supplier yang ada kredibiliti (macam Shakleee… eh :mrgreen: {focus_keyword} Kenapa Perempuan Lebih Sesuai Bekerja Dari Rumah? Compare dengan Lelaki? icon mrgreen)

<

5. Carilah Bisnes Yang Automated (Consumables)

Point terakhir yang saya boleh share adalah, bisnes yang automated. Ia adalah bisnes yang mana orang makan habis lepas tu akan perlukan lagi dan wajib membeli lagi. Contoh mudah,

  • Diapers pakai buang anak;
  • Tuala wanita (tiap bulan wajib beli wooo selagi tak menopous :mrgreen: {focus_keyword} Kenapa Perempuan Lebih Sesuai Bekerja Dari Rumah? Compare dengan Lelaki? icon mrgreen)
  • Susu anak (jika anak tak breastfeed);
  • Ubat gigi
  • Sabun (apa-apa sabun lah)
  • Makanan
  • Supplement (ramai kot yang makan supplement)
  • Ubat jerawat (aahahahahah :lol: {focus_keyword} Kenapa Perempuan Lebih Sesuai Bekerja Dari Rumah? Compare dengan Lelaki? icon lol)

Sekadar contoh jek lah. Heheheehe. Banyak je barang yang memang consumables. Bila habes memang orang akan beli, wajib beli pulak tu. Kalau tak beli memang tak lengkap. Sebab tu dalam memilih jenis bisnes apa yang kita nak buat dari rumah, fikirkan juga niche bisnes kita tu. Adakalah ia hanya kan bertahan sebulan dua? Atau adakah ia boleh bertahan lama dan menjadi pasif income? Semua tu harus difikirkan, dengan sangat mendalam, supaya kita tak tersilap langkah dan mengalami kerugian.

Bukan apa, sebelum berhenti bekerja betul-betul dan fokus untuk platform bisnes, kalau boleh jangan tersilap memilih bisnes. Zaman sekarang ni, dengan ekonomi yang tak berapa stabil, untuk mendapat kerja yang terjamin bukan mudah. Ya, kita perpegang kepada konsep rezeki Allah bagi, tapi dalam masa yang sama, jangan sampai memudaratkan diri sendiri dan orang lain. Kalau berhenti kerja mendadak dan tiba-tiba bisnes tak menjadi dan dah pun berhenti bekerja, siapa nak bayar semua komitment kewangan yang ada?

Semoga 5 tips di atas menjadi panduan ibu multitasking yang sedang cuba-cuba mencari platform apakah yang perlu sebelum membuat keputusan untuk bekerja dari rumah. Untuk ibu-ibu yang sememangnya dah pun berjaya jadi WAHM, berikan sokongan dan motivasi kepada kawan-kawan yang belum. Saya paham, mendidik anak-anak memang tanggungjawab paling besar ibu-bapa, tapi usahlah menghukum dengan berkata;

“Aku boleh, takkan hang tak boleh”

atau

“Lihat lah saya, saya WAHM, anak-anak saya lebih berkualiti”

Oh my (of course nadanya tak sebegini, tapi penyampaiannya seolah-bermaksud begini :mrgreen: {focus_keyword} Kenapa Perempuan Lebih Sesuai Bekerja Dari Rumah? Compare dengan Lelaki? icon mrgreen). Hello! Do you want to pay their bills and commitments? Hahaha.

Maklumlah interpretasi setiap orang kan berbeza. Tak pasal-pasal ibu bekerja tadi makan hati dengan status kawan dia yang dah jadi WAHM. Hehehehhe. Well, advocates memang bagus, tapi buatlah secara berhemah ya. Peringatan untuk diri saya juga.

Selamat mencuba!

_░▒███████
░██▓▒░░▒▓██
██▓▒░__░▒▓██___██████
██▓▒░____░▓███▓__░▒▓██
██▓▒░___░▓██▓_____░▒▓██
██▓▒░_______________░▒▓██
_██▓▒░______________░▒▓██
__██▓▒░____________░▒▓██
___██▓▒░__________░▒▓██
____██▓▒░________░▒▓██
_____██▓▒░_____░▒▓██
______██▓▒░__░▒▓██
_______█▓▒░░▒▓██
_________░▒▓██
_______░▒▓██
_____░▒▓██

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... {focus_keyword} Kenapa Perempuan Lebih Sesuai Bekerja Dari Rumah? Compare dengan Lelaki? pixel

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.