Soft Selling vs Hard Selling

Ramai rakan-rakan berniaga mensasarkan kawan-kawan dan juga saudara-mara untuk membeli barangan yang mereka jual. Oh barangan di sini subjective ya. Boleh jadi adalah produk sendiri, reseller mahupun product MLM dan juga MLM haram jadah. Heeheheh.. saya tak bias kepada mana-mana. Kepada rakan-rakan niaga sekalian, semoga berjaya ya!! Semoga sales bertambah dari hari ke hari. InsyaAllah.

Tapi di kalangan rakan-rakan niaga saya, ramai yang berada dalam dilema. Bila nak jual kat kawan, eh tiba-tiba ada kawan lain jual juga tapi bagi harga lebih murah pula. Aiyoyoyoyo… sentap mak oii. Rasa macam kawan tadi tu dah rampas prospek dan potential customer kita. Sadis woo. Dah la pulak kite ni jenis cepat down. Kecewa tu mau berhari2. Bila dah kecewa, mulalah melatah rasa dah tak semangat dah nak business.

Itu keluhan rakan-rakan yang berniaga. Ada pula rakan-rakan yang tak berniaga ni rasa macam serba salah. Orang dah promote, kawan dah hari-hari tunjuk, tapi niat dalam hati ni memang tak mahu membeli langsung sebab banyak priority lain yang memerlukan komitement duit tersebut. Nak tolak, takut kawan menjual tadi rasa kecik hati. Nak membeli, nanti komitment duit lari pulak. So macam mana nak handle situasi ni? :cry: {focus_keyword} Soft Selling vs Hard Selling icon cry

Saya seorang peniaga, dan juga seorang pembeli. Saya malu ya amat laaaaa kalau nak menjual tu kena promote seolah2 tampal kat dahi “Hey there, i am selling XXXX”. Oh, malu2. Seriously saya malu. Sebab tu sejak 2 tahun lepas Ayah Iman suruh saya berniaga, mati2 memang saya tak mahu. Tapi akhinrya dalam diam tak diam, Ayah Iman dah ajar saya teknik Soft Selling yang amat berkesan sekali, tak perlu saya apllikasikan Hard Selling langsung. Saya sendiri tak perasan Soft Selling  technique tu makin hari makin wujud dalam diri saya.

Soft Selling Vs Hard Selling

{focus_keyword} Soft Selling vs Hard Selling Hard Selling Vs Soft Selling

Hard Selling

Hard Selling ni macam terus promote direct apa yang product kita ada. Kita direct berhadapan dengan prospek dan potential customer terangkan pasal produk kita. Bagus hard selling ni kalau tiba mengena pada orang yang berminat dah bersedia untuk membeli, tapi keburukannya pula ialah bila mana ia terlalu excessive dan terlampau memberi tekanan, orang akan mula menyampah dan mula menjauhi diri kita. Contoh paling senang nampak ialah, kita private message (PM) seseorang tentang sesuatu produk tu. Itu kalau secara online. Kalau secara offline, kita berdepan betul2 dengan potential customer kite laqlu terangkan pasal produk kita – tak kira beliau berminat mahupun tidak.

Sof Selling

Soft Selling pulak seolah-olah kita tak cakap yang kita tak menjual secara langsung. Ia tidak melibatkan tekanan psikology kepada potential customer. Ia lebih menarik minat customer tu secara passive dan menggunakan emosional. Sebagai contoh, customer A ni ada masalah sekian2, so kita dah tau apa masalahnya, maka kita tunjukkan penyelesaian terhadap masalah beliau. Sudah tentu customer ni yang selama ini dibelenggu oleh masalah ini akan lebih mudah terpengaruh tanpa kite perlukan usaha yang lebih untuk promote produk kita.

Alhamdulillah, setakat ini saya hanya mengaplikasikan Soft Selling technique dan berjaya mendapatkan sales sehingga lima angka setiap bulan. Sekaligus menjadikan hasil pendapatan business secara online saya juga bernilai sehingga 5 angka! Sesuatu yang tak dijangka dek akal saya 2, 3 tahun lepas. Saya seorang pemalu. Sangat pemalu. Bukan malu sikit-sikit. Jenis malu teramat sangat sehinggakan saya akan berundur diri kalau perlu bertanya pada orang. Sebab tu saya bukan seorang yang menonjol. Even semasa di sekolah dahulu, di universiti dahulu, saya lebih dikenali sebagai seorang yang sombong yang pendiam – melainkan kawan2 terdekat sahaja yang mengenali diri saya:mrgreen: {focus_keyword} Soft Selling vs Hard Selling icon mrgreen.

Alhamdulillah, walaupun masih bertahan dengan Soft Selling technique, blog saya mendapat sambutan yang sangat menggalakkan, walaupun ia baru berusia tak sampai setahun pun – dan bukanlah di update hari-hari pun. Hehehe. Saya tak carik customer saya, saya tak pernah paksa customer saya. Tapi mereka yang datang kepada saya, dan mereka yang bertanya kepada saya. Saya hanya berikan consultancy yang sebaiknya. Direject atau tidak oleh potential customer, itu cerita nombor 2. Yang penting, saya tidak memberikan tekanan psikology kepada mereka dalam bentuk paksaan mahupun membuatkan customer rasa serba-salah – nak beli ke tak nak. Saya hanya perlukan sedikit sentuhan sahaja, lantas customer bersetuju untuk beli – TANPA PAKSAAN:lol: {focus_keyword} Soft Selling vs Hard Selling icon lol.

Jom singgah ke Info Vitamin IbuCergas! 

Mahu aplikasikan Soft Selling technique dalam business anda? Tak mustahil. Jom belajar! Sedangkan saya yang seperti katak bawah gelas kaca pon boleh lakukannya, apatah lagi anda-anda sekalian yang lebih outspoken kan? :P {focus_keyword} Soft Selling vs Hard Selling icon razz

Salam Sayang,

Mama Iman @ IbuCergas.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... {focus_keyword} Soft Selling vs Hard Selling pixel

You may also like...

4 Responses

  1. luthfi says:

    Tehnik yang sangat bagus, tapi saya belum paham sepenuhnya

  2. Aya says:

    Saya suka guna teknik soft selling selama ni.. Memang berhasil…Alhamdulillah.. :)
    Aya recently posted…KOMISEN KE-2 : Kerja Part Time Jual Gula SteviaMy Profile

  3. mamadarwiish says:

    perkongsian yang menarik… keduanya saya praktikkan hehe mengikut situasi
    mamadarwiish recently posted…Cara Hilangkan Selesema Dengan CepatMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.