Sesi Mengepam dan Time Constrain @ Tempat Kerja @ Meeting @ Training

Salam ibu-ibu,

Selamat hari minggu. Alangkah bestnya jika tiap tiap hari adalah hari minggu. Kekeke. Sebenarnya ini entri tertangguh. Lama dah pergi training 3 hari. Nak ceritakan bila mana masa menjadi dilema di kalangan ibu ibu yang mengepam, di waktu yang sama mempunyai komitment masa sewaktu bekerja. Sama ada berkursus, meeting dengan client, atau pun jadual waktu kerja yang tak menentu. Kenapa? Ini kerana jadual waktu pengepaman optimum seperti 2, 3 jam sekali, 30 minit setiap sesi tidak lagi menjadi realistik. Jadi, apa perlu buat?

>

1. Kosongkan breast betul-betul sebelum aktiviti

Katakan meeting @ tugasan @ kursus bermula pukul 9 pagi, dan katakan anda mengambil masa 30 minit untik memastikan breast anda kosong. Maka, jam 830 pagi pastikan anda sudah memulakan aktiviti mengepam anda. Saya contohnya, disebabkan memaksa Ayah Iman menghantar ke tempat kerja, maka saya buat projek tersebut di dalam kereta:lol: {focus_keyword} Sesi Mengepam dan Time Constrain @ Tempat Kerja @ Meeting @ Training icon lol, sambil tertidur. Kekeke. Gunakan waktu anda semaksimum yang boleh. Dulu sebelum Ayah Iman hantarkan ke tempat kerja, saya juga mengepam sambil memandu. Hands free kan ada? Tiada alasan untuk tidak mengepam. Hehe. Katakan anda tiada gadjet hands free, dan tiada suami yang free untuk hantar ke tempat kerja, silalah datang awal ye, dan pump kering-kering sebelum meeting @ tugasan @ kursus anda bermula:D {focus_keyword} Sesi Mengepam dan Time Constrain @ Tempat Kerja @ Meeting @ Training icon biggrin.

>

2. Bawa Bekal

Oh, ini biasanya apply pada waktu rehat yang terhad. Biasanya kita akan rehat 1 jam. dari 1 ptg sampai 2 ptg. Jadi akan sempat makan, solat, dan pump di waktu itu. Malangnya ada juga kerja yang waktu rehatnya 30 minit sahaja, dari 130 ptg ke 2 ptg. Sangatlah kelam kabut ok. Kadang-kadang meeting yang urgent pun begini. Yelah, kene prepare macam-macam nak satisfy customer @ client. So, kene sacrify break time.  Apa patut buat? Bawalah bekal dari rumah. Tak pun, bekal beli tepi jalan dar rumah. Kekeke. Jadila kan? Ataupun tapau je dari cafe. Memang kita sacrifykan masa bersosial-bersama-rakan-ketika-rehat, tetapi, buat makanan untuk anak lebih penting kan? kan?

expressed breast milk {focus_keyword} Sesi Mengepam dan Time Constrain @ Tempat Kerja @ Meeting @ Training P1030173ba

Gambar saya mengepam di sisi lunch box saya. Hehe. Sila tapau dari rumah. Menjimatkan duwet anda :lol: {focus_keyword} Sesi Mengepam dan Time Constrain @ Tempat Kerja @ Meeting @ Training icon lol

{focus_keyword} Sesi Mengepam dan Time Constrain @ Tempat Kerja @ Meeting @ Training P1030177 1

Makanan buat si anak di rumah. Seorang ibu itu memikirkan tentang anak 24 jam. Sewaktu bekerja juga perlu buat makanan untuk anak. Hebat kuasa seorang ibu:wink: {focus_keyword} Sesi Mengepam dan Time Constrain @ Tempat Kerja @ Meeting @ Training icon wink

expressed breast milk {focus_keyword} Sesi Mengepam dan Time Constrain @ Tempat Kerja @ Meeting @ Training P1030174 1Ehehee. Candid gambar peserta lursus lain yang sedang buat makanan untuk anak juga. Heheh. Tahniah buat si ibu!

>

3. Kosongkan breast sejurus lepas aktiviti

Ok, katakan aktiviti bermula semula jam 2 ptg, dan habis jam 530 pm, maka tempoh masa adalah sudahpun 3 jam setengah. Cukup sesuai untuk pump kali ketiga. Perjalanan ke rumah pula mengambil masa 40 minit. Walla, boleh buat projek dalam kereta kan? Dari pada menunggu traffik jem tak buat apa-apa. Baik kosongkan breast. Sampai rumah, ngam-ngam ambil anak dari nurseri, direct feeding pula. Heee..jangan fikir susu dah habis pump ok. Sebab susu sentiasa dihasilkan. Yang bestnya, kalau lepas kosongkan breast, tiba-tiba baby hisap lagi, maka bermakna breast dapat banyak stimulation. Dan kalau praktis hari-hari, susu akan makin banyak!:D {focus_keyword} Sesi Mengepam dan Time Constrain @ Tempat Kerja @ Meeting @ Training icon biggrin

>

Ok ibu-ibu? Cukup 3 kali pengepaman bukan?

>

>

Selamat mengepam!

Salam Sayang

Mama Iman

>

>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... {focus_keyword} Sesi Mengepam dan Time Constrain @ Tempat Kerja @ Meeting @ Training pixel

You may also like...

6 Responses

  1. yatipruzz says:

    salam dear,

    eh i bet u mesti staff TM kan…coz the surau looks familiar…MMC surau kan haha…so apa nama penuh you…coz me pon staff TM and slalu pam dekat tpt tu :p

  2. dayana says:

    Yezza.. tu surau MMC. Tapi, tak suka ler sbb plug dia kat tengah2 alam.. pastu, org yg tak familiar dgn konsep ‘mengepam’ dok pandang2… huuhuhuhu..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.