Sebab Saya Mahu Taska Berdaftar?

Alamak, tajuk bajet bagus. Woo…memang, kalau dah ditakdirkan apa-apa jadi pada anak kita, sebahagian kita berjuang bermati-matian untuk tegakkan keadilan. Saya rasa saya tak kuat untuk semua tu. Sungguh saya tak kuat. Cuma berharap Allah SWT sahajalah yang dapat melindungi anak kita bila kita mengambil keputusan menghantar anak ke nurseri. Iman akan mula ke taska pada bulan 6 ini. Namun, saya tak mahu simply pilih taska ikut sedap mata saya pandang, telinga saya dengar. Punya lama saya study pasal taska ni semenjak dari keputusan membeli rumah lagi. Setiap minggu dok bukak laman web Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk tengok senarai terkini taska yang berlesen. Lama betul mereka update website (hurm..sibuk sangat ke?). Ada juga 2, 3 kali saya cuba telefon dan emel untuk minta senarai terkini (mengeluh). Tapi Alhamdulillah 5 April 2011 lepas, telah keluar senarai terbaru taska yang berdaftar. Syukur sangat.

SENARAI TASKA BERDAFTAR DIBAWAH AKTA TAMAN ASUHAN KANAK-KANAK 1984
DI NEGERI SELANGOR

 

BIL.NAMA TASKAALAMATTEMPOH PENDAFTARAN1Taska Warna Warni(Swasta)No.1,Jalan Kemboja 4C/11,Sek B.S.8,Bukit Sentosa 3,48300 Rawang,Selangor           Tel-013-252343808.02.2010-07.02.20112Taska Rebung Emas(Swasta)No.27,Jalan Putra Perdana 7/19,Taman Putra Perdana,47100 Puchong,Selangor.              Tel-017-356806712.02.2010-11.02.20113Taska Aqib & Atin(Swasta)No.1,Jalan Pinggiran USJ 1/18,Taman Pinggiran USJ,47600 Subang Jaya,Selangor.                     Tel-012-676983911.02.2010-10.02.20114Taska Bintang Hatiku(Swasta)No.2,Jalan Putra Bahagia B/2G Putra Height,47650 Subang Jaya,Selangor. Tel-012-359872611.02.2010-10.02.20115Taska Damansara Utama(Swasta)No.1,Jalan SS 21/3,Damansara Utama,47400 Petaling Jaya,Selangor.

Tel-03-770088912.02.2010-11.02.20116Taska Shaliza(Swasta)No.85,Jalan Sepah Puteri 5/25,Damansara Emas PJU 5,47810 Petaling Jaya,Selangor.                Tel-012-671130608.02.2010-07.02.20117Taska Tropicana(Swasta)No.21,Jalan BM 1/11,Bukit Mayang Mas,47301 Petaling Jaya,Selangor. Tel-012-656638610.02.2010-09.02.20118Taska U&I(Swasta)No.60,USJ 14/10,47601 Subang Jaya,Selangor.

Tel-016628404508.03.2010-07.03.20119Taska Comel Intelek(Swasta)No.13,Lot 2172,Jalan Udang Kara,208/KS 3,Amazing Heights Apartment Sg.Udang,41250 Klang,Selangor.08.03.2010-07.03.201110Taska Sha Nana(Swasta)No.1,Jalan Nuri 7/19C,Kota Damansara,47810 Petaling Jaya,Selangor.

Tel-014-655013108.03.2010-07.03.201111Taska Noor Qasih(Swasta)Lot.2533-A,Jalan Rahmat,Kg.Teras Jernang,43650 Bandar Baru Bangi,Selangor.                                   Tel-019-322937203.03.2010-02.03.201112Taska Bibis(Swasta)No.172,Jalan SS 19/1,47500 Subang Jaya Selangor.

Tel – 03 – 5635341308.03.2010-07.03.201113Taska Ibu A.N.A(Swasta)No.57,Jalan SG 5/2,Taman Sri Gombak,68100 Batu Caves,Selangor.

Tel – 03 – 6189442903.03.2010-02.03.201114Taska Impian Erysha(Swasta)No.124,Jalan USJ 6/1,47610 Subang Jaya,Selangor.

Tel – 012 – 312196008.03.2010-07.03.201115Taska Melodi Indah(Swasta)No.1,LP 6/13 Taman Lestari Perdana,43300 Seri Kembangan,Selangor. Tel-012 – 304971008.03.2010-07.03.201116Taska Suria Bestari(Swasta)No.16,Jalan Melor 1E,Desa Melor ,48200 Serendah,Selangor.

Tel – 012-326818521.4.2010 – 20.4.201117Taska Balqish(Swasta)No.2,Jalan Medan 9,Taman Desa Sentosa,Kg.Teras Jernang,43650 Bandar Baru Bangi,Selangor.

Tel – 017-666335121.4.2010 – 20.4.201118Taska Seri Hijrah(Swasta)No.2,Jalan Kesuma 8/4A,Bandar Tasik Kesuma,43700 Beranang,Selangor.

Tel – 013 – 254046422.4.2010 – 21.4.201119Taska Anakku Intan(Swasta)No.3,Jalan 7/14,Bandar Tasik Puteri,48000 Rawang,Selangor.

Tel – 03-6034310721.4.2010 – 20.4.201120Taska Bintang Desa Mas(Swasta)No.2,Jalan DN 1/9,48000 Rawang,Selangor.

Tel – 03-6093150821.4.2010 – 20.4.201121Taska L & L(Swasta)No.1,Jalan PJS 7/7E,Bandar Sunway,46150 Selangor.                                 Tel – 03 – 5638835121.4.2010 – 20.4.201122Taska Tunas Husnina(Swasta)No.1,Jalan DN 7/10,Bandar Tasik Puteri,48020 Rawang,Selangor.

Tel – 03 – 6034160322.4.2010 – 21.4.201123Taska Alam Cerah(Swasta)No.3,Jalan 5/37,46000 Petaling Jaya,Selangor.

Tel – 03 – 7956801822.4.2010 – 21.4.201124Taska Cahaya Mutiaraku(Swasta)No.23,Jalan Bistari 1,Perumahan Kastam Pulau Indah,42000 Port Klang,Selangor.

Tel – 03 – 3101511221.4.2010 – 20.4.201125Taska Islam Permata Ummi(Swasta)No.1,Jalan Perdana 4/4B,Taman Puchong Perdana.

Tel – 03 – 012 – 675517523.4.2010 – 22.4.201126Taska Kiddys World(Swasta)No.1,Jln USJ 14/1G,UEP,47630 Subang Jaya,Selangor.

Tel – 012 – 305036026.5.2010 – 25.5.201127Taska Impian Cemerlang(Tempat Kerja)Universiti Teknologi Mara,40450 Shah Alam,Selangor.

Tel – 03 – 5544366726.5.2010 – 25.5.201128Taska Inspirasi Minda Bestari(Swasta)No.1,Jln Pinggiran Putra 4A/8,Desa Pinggiran Putra 43000 Kajang,Selangor.

Tel – 03 – 8926172926.5.2010 – 25.5.201129Taska Al-Sumaiyah(Swasta)No.1,Jalan LEP 7/6,Sek 7,Taman Lestari Putra,43300 Putra Permai,Selangor.

Tel – 03 – 8941249626.5.2010 – 25.5.201130Taska Ayu Marsara(Swasta)No.2,Jalan PUJ 4/1,Taman Puncak Jalil,43300 Seri kembangan,Selangor.                                      Tel – 012 – 205610426.5.2010 – 25.5.201131Taska Si Comel Bistari(Swasta)No.52A,Jalan Putra Permai 10/J,Putra Heights,46500 Subang Jaya,Selangor.

Tel – 03 – 5191942626.5.2010 – 25.5.201132Taska Syasya(Swasta)No.1,Jalan LEP 5/6,Taman Lestari Putra,Bandar Putra Permai,43300 Selangor.

Tel – 012 – 936204226.5.2010 – 25.5.201133Taska Good Shepherd(Swasta)40,Jalan Othman,46000 Petaling Jaya,Selangor.

Tel – 03 – 7783522726.5.2010 – 25.5.201134Taska Seri Kinrara(Swasta)No.2 & 4,Jalan Kinrara 4/6B,Taman Kinrara,Sek 4, 47100 Puchong,Selangor.

Tel – 012 – 312984226.5.2010 – 25.5.201135Taska Ibu Kita(Swasta)No.9,Jalan Seroja 26,Taman Seroja BBST,43900 Sepang,Selangor.

Tel – 012 – 65043456.7.2010 – 5.7.201136Taska Sayangku(Swasta)No.66,Jln Telipot 1A/7,Bkt Sentosa 3,48300 Rawang,Selangor.                            Tel – 03 – 610406726.7.2010 – 5.7.201137Taska Ainul Hayath(Swasta)33,Jln Mawar 3,Taman Mawar,48000 Rawang,Selangor.

Tel – 016 – 26941546.7.2010 – 5.7.201138Taska Permata Biru(Swasta)No.1,Jalan Mutiara 4,Taman Mutiara,Dengkil,34800 Sepang,Selangor.

Tel – 012 – 61393046.7.2010 – 5.7.201139Taska Ameen(Swasta)No.14,Jalan Nuri 7/17 C,Kota Damansara,47810 Petaling Jaya,Selangor.6.7.2010 – 5.7.201140Taska Indah Permai(Swasta)No.1,Jln PUJ 4/3,Tmn Puncak Jalil,Bandar Putra Permai,43300 Seri Kembangan,Selangor.

Tel – 012 – 21411216.7.2010 – 5.7.201141Taska Sarjana Pintar(Swasta)No.1&3,Jln Ferum 3,7/31C,Sek 7,40000 Shah Alam,Selangor.

Tel – 03 – 5512501813.7.2010 – 12.7.201142Taska Sinaran Ceria Montessori(Swasta)No 11,Jalan 5/35,46000 Petaling,Selangor.

Tel – 03 – 796004346.7.2010 – 5.7.201143Taska Mama Anis(Swasta)A-G-10,Apartment Cempaka,Taman Bunga Raya,Bukit Beruntung,48300 Rawang,Selangor.

Tel – 017 – 61771366.7.2010 – 5.7.201144Taska Mama Anis(Swasta)A-G-9,Apartment Cempaka,Taman Bunga Raya,Rawang,Selangor.

Tel – 017 – 61771366.7.2010 – 5.7.201145Taska Pintar Cergas(Swasta)No.21,Jalan 21A/KU 11,Taman Desa Kencana 2,Bukit Kapar,42200 Kapar,Selangor.

Tel – 013 – 23276996.7.2010 – 5.7.201146Taska Dunia Elit(Swasta)No.1,Jalan PUJ 6/2,Taman Puncak Jalil,43300 Seri Kembangan,Selangor.

Tel – 012 – 63504816.7.2010 – 5.7.201147Taska Al Hannah(Swasta)No.1,Jalan T.S.J.19,Tmn Sri Jelok,43000 Kajang,Selangor.

Tel – 019 – 216619815.7.2010 – 14.7.201148Taska Penyayang Sepang(Swasta)No. 23, Jalan Seroja 28, Taman Seroja, Bandar baru Salak Tinggi, 43900 Sepang, Selangor.

Tel – 03 – 8706052512.8.2010-11.8.201549Taska Hidayah Cahayaku(Swasta)No. 6, Jalan Sentosa 18, Desa Sentosa Teras Jernang, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor.

Tel – 013 – 332236912.8.2010-11.8.201550Taska l-Play Techzone(Swasta)PT 12050 MKN Embassy Techzone, Jalan Teknorat 5, 63000 Cyberjaya, Selangor.

Tel – 03 – 7710651112.8.2010-11.8.201551Taska Amira(Swasta)No. 42, Jalan Impian Murni, Saujana Impian, 43000 Kajang.                                 Tel – 03 – 8734801519.8.2010-18.8.201552Taska Anjung Pelangi(Swasta)No. 2, Lorong Naluri Sukma 8/25A, Bandar Puncak Alam, 42300 Kuala Selangor.

Tel – 019 – 617410619.8.2010-18.8.201553Taska Keluarga Harmoni & Indah(Swasta)Lot 1866 & 1867, Jalan College, 43300 Seri Kembangan.

Tel – 03 – 8944256220.8.2010-19.8.201554Taska Nakorn Sari(Swasta)No. 396, Jalan 17/19, 46400 Petaling Jaya, Selangor.

Tel – 03 – 7958231723.8.2010 – 22.8.201555Taska Sarjana Pintar(Swasta)No.3,Jalan Helang 6/4,Sek 6,40000 Shah Alam,Selangor.

Tel – 03 – 551066555.8.2010 – 4.8.201156Taska Seri Permata(Swasta)No.N-G-5,APT,Anggerik,Jln Bunga Raya 2,Taman Bunga Raya,Bkt Beruntung,48300 Rawang,Selangor. Tel – 012 – 617278913.8.2010-12.8.201557Taska Islam Raudhatul Athfal(Swasta)No.2,Jln Putra Perdana 8/1,Taman Putra Perdana,47100 Puchong,Selangor.                             Tel-03-8318240313.8.2010 – 12.8.201558Taska Adik Comel Bangi(Swasta)No.19,Jln 15/3D,Sek 15,43650 Bandar Baru Bangi,Selangor13.8.2010 – 12.8.201559Taska Auntie Shima(Swasta)No.1,Jln BI2/3,Taman Bukit Idaman,68100 Batu Caves,Selangor.  Tel – 012 – 677502913.8.2010 – 12.8.201560Taska Seri Zafran(Swasta)No.54,Lorong Naluri Sukma 8/15,Bandar Puncak Alam,42300 Kuala Selangor,Selangor.

Tel – 019 – 278802411.8.2010 – 10.8.201561Taska Sinaran Kasih(Swasta)No.33,Jln SS 19/1,47500 Subang Jaya.Selangor.

Tel – 03 – 5621802030.8.2010-29.8.201562Taska Kanak-Kanak Riang(Swasta)No.22,Lorong Naluri Sukma 8/10,Bandar Puncak Alam,42300 Kuala Selangor,Selangor.

Tel – 019 – 227460017.9.2010-169.201563Taska Ceria Jaya(Swasta)No.1,Lorong Permai 4,Taman Pendamaran Permai,Kota Pendamar,42000 Port Klang,Selangor.

Tel – 017 – 975204517.9.2010-16.9.201564Taska Faiqah(Swasta)No.3,Jalan Pinggiran 3/2,Desa Pinggiran Putra,43000 Kajang,Selangor.

Tel – 013 – 698719622.10.2010-21.10.201565Taska Si Molek(Swasta)No.1,Jln SU13,Tmn Selayang Utama,68100 Batu Caves,Selangor.  Tel  -03-613837765.10.2010-4.10.201566Taska Fasya Sayang(Swasta)No.1&3,Jln Mawar 11C,Tmn Mawar Bandar Baru Salak Tinggi,43300 Selangor.

Tel -03-870656715.10.2010-4.10.201567Taska Firrah Sri Melawar(Swasta)No.G-03,Blok 4,Pangsapuri Sri Melawar,Jln Juruwang A U1/A,Sek U1,40150 Shah Alam,Selangor.

Tel -03-784545405.10.2010-4.10.201568Taska Damansara(Swasta)No.13,Jln Kiara SD 11/3H,Bandar Sri Damansara,5200 Kuala Lumpur.

Tel -012-28417845.10.2010-4.10.201569Taska Montessori Child Care&Nursery Centre(Swasta)No.33,Jalan 12/21A,46200 Petaling Jaya,Selangor.

Tel -03-795534355.10.2010-4.10.201570Taska Inna(Swasta)No.26, Jalan Keruing 6,Taman Keruing,44200 Hulu Selangor,Selangor.

Tel -03-605737725.10.2010-4.10.201571Taska Sri Pencipta(Swasta)No.2,Jalan SL 9/F,Bandar Sungai Bandar Bangi.Selangor.

Tel -03-9076707206.10.2010-5.10.201572Taska Dunia Elit(Swasta)No.1,Jln PUJ 6/2,Tmn Puncak Jalil,Bandar Putra Permai,43300 Seri Kembangan,Selangor.

Tel – 012-635048214.10.10 – 13.10.1273Taska Shasha Sayang(Swasta)No.99,Jln PP1/2 ,Tmn Putra Prima,47100 Puchong,Selangor.                                       Tel-012-270349412.11.10 – 11.11.1574Taska Arini(Swasta)No.1,Jln PUJ 4/13,Tmn Puncak Jalil,Bandar Putra Permai,43300 Seri Kembangan,Selangor.                                   Tel-013-264300815.11.10 – 14.11.1575Taska Permata Penyayang Klang(Swasta)No.2,Jalan Tengku Kelana 2,41200 Klang,Selangor.                                      Tel-03-5510765516.12.2010-15.12.201576Taska Nur An Najah(Swasta)No.43,Jalan BK 5D/4A,Bandar Kinrara,47100 Puchong,Selangor.                                    Tel-03-80620405,013-283436510.01.2011-09.01.201677Taska Daun Biru(Swasta)No.2,Jalan Kristal 3,Taman Kristal,43900 Sepang.Selangor.                                            Tel-016-631973124.01.2011-23.01.201678Taska Wonder Kids(Swasta)No.1546,Jln SK 12/1,43300 Seri Kembangan,Selangor.                                        Tel-03-8943886107.02.2011-06.02.201679Taska Wawasan Genius(Swasta)No.22,Jln 4,Taman jaya Utama,42500 Teluk Panglima Garang,Selangor.                                       Tel-019-217352007.02.2011-06.02.201680Taska Ummu Aiman(Swasta)No.1004,Jalan Jasmin 30,Taman Jasmin,43000 Kajang,Selangor                                          Tel-03-8736145114.02.2011-13.02.201681Taska Afrilia(Swasta)7-116,Blok 7,Apartment Daisy,Jln Dinar U3/1,Sek U3,40150 Shah Alam,Selangor                                       Tel-019-280823417.02.2011-16.02.2016

Terakhir Kemaskini pada Selasa, 05 April 2011 14:32

Erk…itu jek??? Mana taska berdaftar untuk area Seksyen 18, 19, 20, Shah Alam? Jadinya yang banyak-banyak kat kawasan ni rupanya tak renew lagi lesen? Omak, terkejut kucing saya dibuatnya. Hajat di hati mahu hantar Iman di kawasan berdekatan rumah. Alih-alih tiada pula. Nak terjah taska macam tu je, saya tiada kekuatan. Keyakinan pun rapuh. Cepat-cepatlan renew. Saya mahu hantar Cik Iman ke situ. Rupanya bila saya google2, bukan senang nak dapatkan lesen untuk buka Taska. Semua pengusaha Taska yang memohon lesen perlu lepas kesemua ujian teknikal dari 3 agensi, iaitu Jabatan Bomba dan Penyelamat, Jabatan Kesihatan dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT). Kesemua ni supaya aspek keselamatan, kesihatan dan kebersihan dipatuhi. Menurut Akta Taska 1984 (Pindaan 2007), tindakan boleh diambil terhadap taska yang tidak berdaftar termasuk kompaun tidak lebih RM10,000 atau penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-dua sekali bagi kesalahan pertama manakala bagi kesalahan kedua dan berikutnya, denda tidak lebih RM20,000 atau penjara tidak lebih lima tahun atau kedua-dua sekali.

Mana taknya, pengusaha taska perlu mematuhi standard minimum (bukan maksimum tau..) yang ditetapkan JKM dengan membuat kawalan dari segi penyediaan jadual menu supaya perlu mengambil kira keperluan pemakanan, nisbah bilangan pengasuh yang piawai dengan kanak-kanak, keluasan minimum ruang lantai sesuai dengan kanak-kanak dan penyediaan program serta aktiviti harian bersesuaian. Malah, JKM sentiasa menjalankan usaha dengan memberi maklumat dan kesedaran terhadap kepentingan pendaftaran dibuat sebelum sesebuah taska beroperasi dan aspek perlu dipatuhi pengusaha taska seperti ditetapkan. JKM juga mempunyai 100 pejabat kebajikan masyarakat daerah untuk membantu dan membuat pemantauan serta pemeriksaan terhadap taska secara berkala bagi memastikan hanya taska berdaftar dibenarkan beroperasi.

Huh, gila detail ni.

>

Kenapa banyak tak daftar taska dan kenapa ramai tak renew lesen taska?

Ramai pengusaha Taska berkata, terlalu banyak prosedur menyebabkan meraka hampir putus asa untuk mendapatkan lesen Taska. Malah ada yang berpendapat bahawa pihak Majlis Bandaraya/ Perbandaran seolah-olah sengaja melengahkan proses. Bukan itu sahaja, pemilik dan pengasuh Taska sepatutnya menjalani beberapa latihan dan ujian agar memenuhi kriteria dan standard tertentu terlebih dahulu sebelum diberikan sijil bagi membolehkan mereka menjalankan operasi penjagaan bayi dan kanak-kanak dengan betul.

Saya terbaca entry dari seorang pengusaha Taska yang dah 20 tahun dalam bidang ni.

http://hamirdin.blogspot.com/2010/09/susahnya-nak-dapat-lesen-tadika-taska.html

Membacanya pun membuat saya berasa semput. Inikan pula mahu apply lesen tu sendiri.

>

Sebab saya mahu hantar ke nurseri berlesen?

Sekurang-kurangnya alasan saya menghantar anak saya ke Taska berlesen adalah untuk menghargai usaha taukeh-taukeh Taska ni yang berusaha untuk mendapatkan lessen dan renew lessen meraka walaupun prosedurnya rumit dan leceh dan menyusahkan. Sekurang-kurangnya pemilik Taska ada pergi ke kursus penjagaan kanak-kanak dengan betul. Sekurang-kurangnya semua ujian keselamatan, kesihatan, dan kerbersihan sentiasa dipantau. Sekurang-kurangnya, kalau apa-apa jadi, senang sikit kot nak rujuk pihak berkuasa. Dengar cerita kalau ada “orang dalam” lagi cepat dapat lessen? Wallahua’lam. Kalau macam tu, berbalik pada Qada’ dan Qadar jugalah. Selepas kita dah ambil precaution, apa-apa hal pun, kembali pada Allah jugalah. Sebab hebat mana pun percaturan dan perangkaan kita, Allah itu lagi Maha Hebat.

Iman, jom pergi School~!

>

>

Mommy2 lain macam mane? Hantar taska yang macam mane? Sebab solan ni pun terlalu la subjektif. Lagi2 baru anak seorang nih. Huhuhu.

>

>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... {focus_keyword} Sebab Saya Mahu Taska Berdaftar? pixel
{focus_keyword} Sebab Saya Mahu Taska Berdaftar? rax rss  {focus_keyword} Sebab Saya Mahu Taska Berdaftar? rax twitter  {focus_keyword} Sebab Saya Mahu Taska Berdaftar? rax facebook  {focus_keyword} Sebab Saya Mahu Taska Berdaftar? rax myspace
Plugin by: PHP Freelancer


You can leave a response, or trackback from your own site.

74 Responses to “Sebab Saya Mahu Taska Berdaftar?”

  1. myrule says:

    Salam..

    Saya pun tgh cari taska or pengasuh area Seksyen 18, 19, 20, Shah Alam. And saya pun perasan taska2 area2 sini adalah tak berlesen. Paling dekat pun sect 6 tu…

    • Mama Iman says:

      itulah…kalo terdesak sgt, sy pun ingat hantar ke seksyen 6 tu laa…kalo penuh, terpaksalah hantr ke taska dekat dgn opis..huhuhhu..

  2. dayana says:

    Based on my conversation with pengusaha taska anak saya, dulu mmg ada lesen, then, lepas dah expired, sudah hantar application utk renew. But, until now, still takde orang yg datang utk buat penilaian tu. Wallahua’lam..

    • Mama Iman says:

      Tuh laa..kite tak tahu sapa yg suke lengahkan sbnrnyer…sian kat pengusaha taska..sian gak kat mak bapak yg susah nk cri taska..hihii

  3. Cik Bintang says:

    Salam,

    Saya pn merupakan pengusaha taska berdaftar di bangi. Saya akui sangat sukar dlm prosidur dan melatih pengasuh tapi untuk anak2 yg bakal di hantar bg saya pngusaha xbley berputus asa bgitu cepat. Hal website JKM, mmg agak lambat mereka update even kita dah selesai all the prosidur, that a dilemma for us as pngusaha. Kalau kita naik turun JKM mmg menyampah dorang tgk muka kita asik suruh dorg updates, sbb penat usaha kita nk buat sesuatu secara legal ni, sekurang2nya usaha kita ni biarlah ade hitam putih JKM secepat mgkin, baru ibu2 mcm mama iman ni xterkial2 nak cari taska berkualiti kan.. tapi bagi saya puas hati buat secara legal ni, anak2 n ibu pn selamat, kita as pengusaha pun selamat dari asyik kena saman je..untuk pngetahuan taska saya amalkan kaedah montessori, didik anak2 kecil sifat bertanggungjawab, boleh terima arahan dan boleh suarakan apa kehendak mereka dengan baik. itu asas didikan taska kami. kalau boleh, mama iman tanya la kaedah pengajaran mereka, supaya anak yang dihantar bukan untuk dijaga sahaja tapi dididik menjadi anak yang baik..

    • Mama Iman says:

      Terharunya bace!!! btw, x nak buat ke satu taska kat shah alam ke cyberjaya ke…saya surelah anta anak kat saya..sure22lah rekoment semua kawan2….kalaulah saya dok bangi, sure dah hantar dah~!!!! mane nak carik ni..susah banget2 rasenyer..berbelah bagi.. kalaulah ade sumber lain nk rujuk selain dari JKM kan bgus…tuhla, sys mmg paham bebenor la bila dah namanya pegawai2 ni buat keje…emm….berjanggut la jawabnya menunggu..yang kesiannya bila masuk paper tu mcm salahkan taska sepenuhnya…adeh…btw, kali terakhir diorg update JKM punya taska list is 14 april…hurm..sblm ni 5 april…hope semakin effective la lepas ni…ke sbb nk pilihan raya kot? :P wink2

      • Cik Bintang says:

        erm..bajet xcukup lagi utk open kat s.alam..hehe. lgpun nak fokus kat bangi dulu, make sure safety dan pengajaran dorang memenuhi lesson plan n rules taska baru senang hati nak buka baru. ye lah..saya faham jer, ibu2 mesti nak terbaik utk anak2 cuma kdg2 kekangan masa n perlu gak income utk support family. kita yg sediakan pkhidmatan ni perlu buat yg tbaik la untuk mmbantu ringankan beban mereka smbil2 jdikan income kita, give n take la katakan..xperlu pn nk begitu tamak, xjgak berkat hasilnye nnt. kalu nak tau cmna taska kite tgk jer dkat anank2, sbb dorg la cermin pengasuh..baik pengasuh baik la didikan anak2..

        bab lambat update n pilihanraya tu, mgkin stuju la pndangan mama iman, cmtu pilihanraye la byk2, bley la keje pgawai mkn cepat..yer x? :lol:

  4. cik q says:

    assalam..
    saya baru je hantar anak ke taska hari ini.saya tawakal.
    bila saya bertanya tentang berdaftar atau tidak..katanya berdaftar dgn JKM dan dah 9 tahun beroperasi dan tempat anak saya cawangan yg kedua..tapi takde kat web JKM..entahla..pengusahanya kata dia pernah kerja jkm.
    apalah nak buat ni.. :roll:

  5. mama Q says:

    tindakan mama iman mmg bagus krn buat siasatan dan selidik dulu taska yang kita nak antar anak tu berdaftar atau tak. saya pun skrg selidik taska yang berdaftar di kawasan wilayah persekutuan tp tgk laman web JKM lum update…anak saya dah lama antar kat taska ni cuma byk sgt aduan ibubapa mgenai makanan,keselamatan anak2 dll…yg paling sedih…pengusaha taska nak duit parent…tp dr segi keselamatan,makanan dll mmg ada kelemahan.saya baca entry mama iman ni mmg byk infomasi…terima kasih

    • Mama Iman says:

      tuhla..JKM lambat update, pengusaha taska pon ada yg ok, ade yg x ,..ade yg terus berusaha dptkan lesen, ade yg main tibai jek..haih..

    • Cik Bintang says:

      tu la..saya setuju sgt dgn blog mama iman ni,sbb informasi ni bgus utk parent xde la pengusaha ambil kesempatan plak. pengusaha yg buka taska utk duit ni sya xthu knape, but bg saya yg buka taska ni sbb mmg niat kita nak didik anak2 ni bmula dr kecil tkut sgt da besar nnt jdi mcm yg kita tgk remaja2 kat tv, so hrp parent pantau gak la taska tu mcm mna, yg pntg kselamatan n kesihatan luar n dlm anak2..macam saya, taska saya mmg mcm skolah..penglibatan ibubapa sgt pnting..xnk la pulak nnt kalau terlalu dgn pengasuh kesian plk ibu2 terase sbb anak keliru status pngasuh dan ibu sndiri, biase la anak2 kan..xthu ape2. jdi cara ni kita ajar dia mmbezakan seseorg..mama Q cb survey2 la tmpt yg baik, xmest ramai bdk tu sbb bgus, wlaupn tmpat bagus tp kdg2 mmbuatkan ade anak terabai sbb terlalu ramai..

  6. seri says:

    mama iman.. sy dlm dilema la..
    husband dah cari kan baby sitter..
    siap dah confirmkan dgn kakak tu..
    pagi td sy pegi la melawat kakak tu..kat umah dier..
    nak tanya la ape yg nak kena bwk nti..

    terkejut sy tgk umah dier,..
    tak kemas.. depan umah berselerak(suaminyer contractor)
    ade kucing..
    die jaga budak lain dlm 5 org. masuk bb sy jadi 6 la..
    budak lain dah umur setahun dan keatas..
    tak nakal.. cuma bising2 la.. huhu

    adooii mmg tak puas ati la..

    tp nak bt camne.. hubby cam dah confirm dah ngan dier..
    bb sy baru je 3bulan..

    camne nak bt ye??
    taska bleh dipercayai ke?
    rs cam takut pun ade nak antar taska..
    tp bile tgk keadaan umah pengasuh….
    aduhhh… tak sampai ati nak antar bb..

    nak bt camne ye??

    • Mama Iman says:

      Salam seri…saya rasa taska jauh lebih baik..tapi bergantung juga taska pilihan yang macam mane. macam sy ckp dlm entry, taska yang baik takkan segan silu pamerkan sijil pengasuh mereka kepada parents. pengasuh wajib ambil peperiksaan. baby sitter? tanya die ade ke? for emergency cases, at least mereka terlatih mcm mane nak handle. sijil jkm pon mereka akan pamerkan. dan mereka akan benarkan anda masuk taska sesuka hati anda – sebab mereka yakinlah mereka kasi. sbb parents mmg ade hak nak tau taska. so, sila reject taska yg tak benarkan anda masuk ok. tentang lesen JKM, boleh telefon JKM daerah @ negeri sekiranya taska tersebut tak keluar dlm list JKM malaysia. Even mereka ada list menu berjadual tau. aktiviti dan tema untuk pembelajaran juga ada. Saya memang rekemen taska yang sebegini. Dah tu, sgt strict dgn nisbah pengambilan kanak2. So, mmg secure laa..

      Lebih baik seri bertindak awal..sekurang2nya emosi seri terjaga bila kerja, x risau selalu tentang anak. Suami perlu mainkan peranan. Ini tentang sosio emosi anak, ibu dan bapa. Bincang elok2 dgn husband ok. justifykan elok2, senaraikan dan list down betul2 dalam kertas kebaikan dan keburukan supaya suami nampak dengan terang dan jelas.

      Kita merancang yg terbaik, Allah tentukan segalanya.

      nnti inform progress ok?
      =)

    • Mama Iman says:

      tambahan lagi, tukang masak dan pengasuh juga berlainan tau. ada taska yg dialah cikgu, dialah penjaga, dialah tukang masak..aiyo..jage anak 5,6 org..seorg2..nama taska pulak gah.yg tu mmg saya reject =p

  7. aida says:

    Assalam,
    Saya juga merupakan seorang pengusaha taska di sec7 shah alam,
    buat pegetahuan puan taska saya telah mendapat kelulusan dari
    3 jabatan itu .Saya akui memang sukar untuk mendapatakan kelulusan tersebut,tetapi alhamdulillah berkat usaha gigih saya ,taska saya telah berjaya mendapat kelulusan penuh.jika ibu iman perlukan bantuan saya insyaALLAH perkara tersebut boleh dirunding.ok

  8. mama says:

    Cik Bintang, alang2 terbaca kt sini buleh mtk contact number ke email ke… saya tgh cari taska kt area bangi untuk anak saya ni. tQ

  9. mama says:

    tq tq…
    jasamu dikenang… ehehe…

    • Cik Bintang says:

      thanks mama, see u later yer..and kalau boleh refer direct kepada saya la..sebab takut ganggu pengasuh yg mnjaga anak-anak. kalau saya yg entertain, mama nak survey setiap sudut pun saya boley jadi tourist guide, xde ape perlu di hide kan, sbb utk ketenangan parent jgak tgk tmpt anak2 bakal ditinggalkan seharian

  10. aida says:

    Assalam,
    Ibu iman,no tel saya 012-6536515 atau email
    aida79_latif@yahoo.com.terima kasih

    • lia says:

      pn aida, masih ada kekosongan di taska puan? saya call semua taska penuh. amat2 memerlukan. saya bekerja di sec 14 dan tggl di sec 16

  11. Nora says:

    saya nak cari taska kat area usj/ss/subang, sape ble tolong…

    • Mama Iman says:

      hehe..boleh try jalan2 cari sendiri..atau pun kol Persatuan Taska negeri selangor…mereka sgt membantu tau~!! =) tak pun, telepon JKM berdekatan =)

    • nina says:

      asm. sy tinggal d usj 1. anak 11 bln. mmg ssh sgt nk crik taska berdaftar kt sini, ada pun, kt usj 14 nun, jauh dgn jem lg. area rumah sy ni mostly taska non muslim. ssh hati ibu, ni tawakkal je hntr anak d taska yalla beena usj 6. jauh jgk, tp, x ble nk bt ape. trpksa sbb dah xda choice. pegi ambil anak smlm, bb kt tingkat atas, diorang x bg sy naik. alasannye, sibuk sgt d atas. curiga sungguh lah, if ade sesiapa tau taska muslim yg bgus d usj 1, pls la inform sy, dah 2 mnggu crik ni,,,

  12. Coffee Mama says:

    Salam perkenalan Mama Iman :-)
    Saya duk sibuk google taska2 berdaftar dan “tersinggah” di blog ni..Thanx for sharing the info..Saya pun tengah runsing dan pening kepala nak cari taska utk my lil Rara..Pengasuh yg jaga sekarang ni ada masalah sikit..Rasa macam nak cuba hantar di taska..

  13. dha nadsha says:

    Alhamdulillah..ble bce entry ni rasa lega sbb skurg2nya sy dpt tau ade taska bdaftar diskitar opis&umah sy..Tima kaseh krn mwujudkn entry ni..

  14. cik_ah82 says:

    mama iman anta anak kat taska mana?

  15. ummie_81 says:

    salam mama iman…
    sy jg sedg mencari pusat jagaan tuk baby yg ke 3.perasaan bimbang sentiasa bermain2 di kpl tapi terpaksa jg decide atr baby coz emak dh menjaga 2org ank sy…area umh byk pusat jagaan tp xde dlm list berdaftar.anyway thanx 4 da in4 yg mama iman published.mmg sgt berguna n sok nk start survey.doakan sy :roll:

  16. ibu siti says:

    saya sedang mengikuti krusus untuk buka taska dan sedang menunggu kelulusan dari jkm… saya nak buka dalam kawasan puncak jalil….rasanya PUJ brapa yang masih memerlukan taska yang berdaftar….kalau ada idea tolong call saya boleh tak….coz terlalu banyak taska dalam PUJ tapi belum tentu semua berdaftar…012-2629604 (siti)

    • Mama Iman says:

      salam siti, saya rasa better hubungi Persatuan Taska Negeri Selangor (PTNS). Mesti diorg ade statistic untuk taska yang berdaftar di tempat2 tertentu. Semoga membantu. =)

    • salju says:

      salam ..ibu siti..sy cadangkan ibu siti buka taska area pjs 5..sy sedang mencari taska area berkenaan untuk htr anak saya…ada taska yg dah buka area berdekatan tp sy x berapa berkenan kerana pengusahanya bukan muslim..

  17. ummi insyirah says:

    salam..nice info..tq mama iman..actually tgh check list taska yg berdaftar ni cz nk check betul ke taska my girl skrg ni tak berdaftar. so, mmg betul lah xde dlm list tp saya tawakkal cz kt area tmpt keje n rmh sya ssh nk cr taska berdaftar. yg ada sentiasa full. sjk anak 3 bln smpi skrg dah 1 thn still xde kekosongn. besalah kan..taska yg bagus mesti demand tinggi..mmg taska my girl skrg ni ada problem skit. actually pengusaha yg brmslh. pengasuh ada yg ok n ada gak yg x ok.hrmm..srba slh..sian kt ank tp xde pilihan lain..tawakkal jelah kan..

  18. Rokiah says:

    Saya faham dgn masalah parents yg nk hantar anak ke taska. Bukan senang nk percaya especially bile kite tk kenal org tu langsung, tiba2 kita serahkan anak kita dlm jagaan diorang. Apa yg boleh saya nasihatkan sume ibu2, tolong tanya taska tu berlesen atau tdk. Sbb pernah I tanya parent whether dia tanye ke tdk, dia kata malu, nanti orang ingat kita ini kiasu sgt…… Perhatikan cara pengusaha mahupun pengasuh handle budak2, percakapan diorang, pengasuh2 sentiasa nampak ceria bila bercakap,bdk2 dlm keaadan bersih atau comot, kebersihan mintak tengok dapur, bilik air, tandas, tilam bdk2 tido (share ke tdk) kalau share boleh mengundang penyakit, keselamatan especially gate depan, sentiasa bertutup atau tdk, dapur ada penghadang dari bdk2 masuk, tdk boleh guna buai, bouncy net, baby walker, tdk boleh guna bedak (long run tk baik, keadaan sekeliling, longkang bertutup. Mmg byk kriteria yg perlu diperhatikan bila kita buat enquiry, tapi ini adalah utk kebaikan anak kita.

  19. myrule says:

    Salam.. You antar anak kat Taska sect 6 tu ke?

    Boleh bagi feedback x? :P

  20. Mama Iman says:

    Taska seksyen 6 shah Alam tu? Sarjana Pintar? Memang nak sgt hantar. Mmg recommended sungguh laa!! tapi..jauh, dan sangat consume time sebab saya keje Cyberjaya, tinggl pulak kat seksyen 19 shah alam. End up hantar dekat2 dgn tmpt kerje. memang selalu terjah lerrr…heuehue..kalo demam, senang nak p bg ubat. tak leh caya diorg bg ubat. tah bg tah tidak. so far, mmg agak ok, sbb nampak mcm iman pon happy je, dan byk juga dia belajar =)

  21. Rokiah says:

    Saya sebenarnya pengusaha taska berdaftar di Damansara. Memang byk keluhan dr parents mencari taska yg betul2 mengikut kriteria JKM tetapi malangnya parents sendiri tak tahu apa nak aspect. Byk sgt2 taska “haram” yang mengaburi mata parents yg terdesak cari tpt last minute. Minggu sudah anak kawan saya umur baru 3 bulan meninggal di rumah pengasuh di shah alam yg sah tak berdaftar. Dia baru 2 minggu hantar baby kat situ. Memang terasa sgt2. So saya mintak sgt2 kat parents jgn sambil lewa bila pilih taska untuk anak. Jgn ikut nak senang aje tapi nyawa anak tergadai….. Kalaulah sape2 yg inginkan nasihat utk cari taska yg sesuai, saya akan bantu selagi boleh

    • Mummy Danial says:

      Assalamualaikum.

      Pn Rokiah,boleh bagi nasihat berkenaan misi pencarian taska tak?

      Mama Iman, anak saya ada eczema. Boleh tak Mama Iman bagi criteria yg perlu saya check kat taska yg saya nk survey?

      • Mama Iman says:

        Salam.

        1) Kenali eczema itu puncanya apa. Macam anak saya, allergic wheat dan telur. So, kalo baby seharusnya makanan dia adalah asing. Sama ada parents masakkan sendiri atau bekalkan sendiri makanan yang allergy free atau boleh minta taska sediakan makanan jenis itu. Taska iman sekarang ni mmg setiap baby disuap berasingan. Sudu asing, mangkuk asing dan kalo parents bekalkan pon, memang pihak taska suap seorang2. Beware ye. Taska lama iman, baby2 makan guna sudu sama, dan guna mangkuk besar gilir2 suapan (macam bg makan anak burung)

        2) Kedua, tempat tidur. Tilam sepatutnya tidak berkongsi. Sediakan cadar (atau tilam nipis) sendiri untuk pelapik anak puan semasa di taska. Dan bila mereka kemas pun, tidak bercampur antara tilam anak puan dengan anak orang lain. Setiap minggu hari isnin saya akan beri tilam bersih baru dibasuh dan jumaat saya akan ambil balik untuk dibasuh.

        Semoga membantu :D

        Iman kini di taska
        http://ibucergas.com/?s=little+munchkin

        http://www.facebook.com/pages/Little-Munchkin-Child-Care-Centre/349284375129651

        Little Munchkin Child Care Centre

        Alamat:
        No.55 , Jalan Aman Putra 3/2 , Taman Aman Putra , 47100 Selangor Puchong
        OUR SERVICES : DAY CARE – FULL & HALF DAY , PER DAY & PER HOUR
        For detailed services and fees – call/SMS them at 01116334585 /0102344908

  22. Adila says:

    Salam…tercari2 info tntg taska. tersinggah blog mama iman ni..byk info..thanx sgt. sy pn tgh cari taska utk 1st bby sy ni..sblm ni hantar pngasuh tp pengasuh ada mslh skt. so skg mmg tekad nk cr taska area sec 19,shah alam yg berdaftar. mama iman blh bg list skt tak beberapa nama taska berdaftar setakat yg mama iman survey dulu??sy dah kol persatuan taska selangor. kat sec 20 ada

  23. Mama Iman says:

    wah…berjiran lah kita ye adila? ade byk tau taska kat seksyen 19 dan seksyen 20 shah alam ni. ok, ni senarai taska yang boleh di beri perhatian ya.

    1) Taska Ceri di Seksyen 18 dan Seksyen 20, Shah Alam
    2) Taska Manjaku di Seksyen 19, Shah Alam
    3) Taska Al-Kautsar di Seksyen 20, Shah Alam
    4) Taska Tunas Bestari Seksyen 18, Shah Alam
    5) Taska Nur Ilham Seksyen 19, Shah Alam

    Senarai Taska ni diambil dari orang yang boleh dipercayai. Saya dah jengok Taska 1),2) dan 3).

    Tapi end up saya ambil Taska yang berdekatan dengan opis, sebab x sempat nak elak overtime kat taska2 tu =D

  24. myrule says:

    Salam..

    Datang sini lagi..heheh

    Masih mencari taska..

    Antara no 1 – 5 tu..which one yang u rasa paling ok?

  25. Mama Iman says:

    Saya suka taska no 3 =) tp x hantar pon situ…sbb hantar kat tempat dekat dgn tmpt keje =) memikirkan overtime je dah dekat 100..hahaha…

  26. myrule says:

    OK dear..noted..

    Esok mau gi survey..

    Thanks ye :)

  27. norhadi says:

    salam pada semua..
    sy hadi dari institut perkembangan awal kanak-kanak.
    sy ingin menjemput anda semua untuk mempelajari tentang perkembangan awal kanak-kanak(DIP-PAK),tempoh belajar 2thun setengah,ada pinjaman PTPTN,HOSTEL,PENGANGKUTAN,DLL..DIPLOMA ini terbuka kpada peljar lepasan SPM,STPM dan yg berhasrat untuk membuka taska/tadika sendiri..
    sebarang pertanyaan boleh hubungi sy hadi di:019-393 5591 atau boleh email kpda sy norhadi@educatetolearn.com.my.. :wink:

  28. yzmeen says:

    salam..
    ni pengalaman sy di perak ni.. masa anak umur sethun, sy masukkan ke taska yg berdaftar dgn JKM, yg nampak canggih serba serbi.. pegawai JKM memantau seminggu sekali.. taaapiiii hakikatnyer indah khabar dr rupa.. pekerjanyer malas nak buat susu budak2.. asyik layan tv.. budak bawah setahun letak dlm babycot sbb xnak merayau2.. kalau setiap hari mcm tu, bila la baby2 ni nak cepat merangkak/berjalan.. sebulan lepas tu sy keluarkan anak dr situ, sbb 1 day balik anak weak sgt, bila smpi umah bg susu, anak minum mcm setahun tak jumpa susu.. punya la sedih hati.. now, masukkan ke taska yg tak berdaftar tapi asuhannyer 1st class.. anak baru 2 thn dh pandai baca doa makan etc.. Alhamdulillah…

  29. Akazukii says:

    Salam saya juga seperti anda…mujur sejak anak umo 6 bulan sudah berhenti kerja utk sambung belajar,jadi ada masa utk jaga sendiri namun “tgadai” pulak masa belajar haha…tp apa2pun inilah dilema kita semua kan…org kata kalau takut amik maid, saya pernah amik maid 2 orang dalam tempoh 1 1/2 tahun, kedua-dua CABUT!
    So what choices do we have..?
    Apa2pun saya cukup tak kenan justifikasi pengusaha taska/tadika yg kata “bukan senang apply lesen, birokrasi etc” …eh eh TENTULAH SUSAH, sbb ini melibatkan nyawa budak2 kecil…HAKIKATNYA terlalu ramai pengusaha membuka taska/tadika kerana WANG…
    Saya tinggal di saujana utama, ada byk taska tp satu pun takde lesen sehingga la kini (2012) itupun baru 3 je…yg lain yg mana penah dpt lesen, mengaku taska berdaftar dalam banner walhal diri tak pernah renew! Saya cuba jugak hantar 3 taska di kawasan terdekat- yg satu itu, tiap kali anak saya pergi, dia bawa balik penyakit…jenis demam berminggu2, yg satu lagi..anak saya dibawa keluar dari kawasan rumah bersama budak lain…saya tanya kenapa, dia jawab “takpelah bebdk” dan satu lagi, semua pengasuh muka ketat macam terseksa jiwa raga, budak2 dlam rumah pun mcm terseksa (mungkin takut) semuanya senyap sunyi, duduk bersandar ke dinding macam anak ayam…bau rumah busuk, asik tertutup tingkap (amat meragukan mcm ada sesuatu nk disorok) …pendek kata masih xde yg mematuhi piawaian…nk hantar ke permata, xde yg berhampiran…nk hantar yg bagus kebykkan di kawasan bandar…itulah dilema kita …semoga u dpt cari taska terbaik utk anak2 spt juga saya…insyaAllah.

    • Mama Iman says:

      Alhamdulillah taska Iman kini saya dan suami macam puas hati. Cume kurang berkenan sikit pasal ikat rambut anak saya ketat sangat. Haha. Small matter. Taska tak lah macam tertutup, ok sgt2 nak terjah bila2 masa. Anak saya pula macam happy jek kat taska. Menyanyi, menari, makan bersama dgn penuh tertib. Umur setahun 10 bulan dah pandai recite doa makan dan sesudah makan. Nursery Rhymes mmg byklah tak terkira, terkedek2 maknya carik lirik nk nyanyi sama kat rumah. Umur setahun 7 bulan dah boleh recite 1 – 10 (english & malay) dan A to Z. Sekarang setahun 11 bulan dah boleh kenal setiap huruf..terutamanya W X Y Z … hahhahaa… pengasuhnya lembut. Even anak saya ada eczema, pengasuh akan ikut cakap saya mcm mandi x perlu sabun, perlu krim pelembab sepanjang masa, tilam yang saya beri asing mereka guna, serta handle EBM saya sampai dah nak 2 tahun ni. Alhamdulillah. Kalao ada luka2, mesti die report. Setakat sikit2 tak berkenan macam bubuh minyak rambut ke, saya tak kisah lah kot =D

      • mamakesuma says:

        salam mama iman.. saya tgh blog hopping terjumpa plak blog awak ni.. bole tak bg info taska yg iman pegi ni.. saya pun tgh mencari taska ni….

        • Mama Iman says:

          Taska Seri Kiambang.
          No 38 & 40,
          Jalan PP 5/3
          Taman Putra Perdana.
          Puchong.
          No phone 017-2669015

          Kalau lepas tol Cyberjaya / Putrajaya, akan ada susur keluar ke Bandar Nusaputra. Sama dekat sikit compare kalau lalu melalui Puchong. Dekat Jalan utama, boleh nampak bangunan lot tepi warna biru gelap.

          takat ni Iman mcm2 kerenah…taska handle allergic die dengan ok.. alhamdulillah..sanggup beri perhatian kat dia.. iman punya progress sgt2 memberangsangkan…x mcm umur nya begitu..saya suka sangat..

          • sarina says:

            tmpg tnya, sy pn keje cyberjaya..
            taska seri kiambang ni berdaftar dlm JKM ke tak eh?kalo dh recommend ni cm best skit nk hantar.. :) :D

  30. rusna says:

    anak sy hantar kat taska cahaya intan, taman putra perdana baru 3 bulan,..mcm2 dugaan – 2 bulan pertama, anak sy dijangkiti penyakit tangan kaki dan mulut,. terpksa cuti hampir 2 minggu..tiap2 hari hantar anak 7 pagi, (isnin – jumaat) asyik teringat kat anak je apbila kat ofis..huhu

  31. mama miya says:

    bleh tk tolong saya cri no telefon taska adik comel kt bangi tu…

  32. Anak abah says:

    ni senarai taska utk setiap negeri siap dgn alamat dan phone number

    http://goo.gl/jjgKX

  33. kawan batrisha says:

    saya perasan dekat cyberjaya ada satu taska baru dkt dalam quarters balai bomba (alamat A7-6 quarters balai bomba)

    kalau ada sesiapa berminat boleh telefon no. ni

    Isa 0126669974
    Yati 0196152029

  34. ummu says:

    sy hantar anak2 kat sikecil pintar seksyen 4..so far okla xde pape masalah..

  35. hannah says:

    bleh x suggest tadika di seksyen 18,19,23,24 shah alam….

  36. dee says:

    saya mencari taska area puchong dan usj..arap akk boleh membantu

  37. chik leen says:

    salam. in sya allah taska sy akan di buka di cyberjaya. in sya allah berdaftar sbb dalam proses pendaftaran.. jemputlah jenguk2 ke cyberjaya comuniti tasik cyberjaya.. depan majlis perbandaran sepang…sgt hampir dengan MMU..

    untuk makluman sekarang untuk berdaftar dengan JKM sudah dipermudahkan…JKM adalah one stop centre skrg…x perlu lg nk pergi ke 4 bdn teknikal dapatkan pengesahan teknikal premis taska…semua JKM uruskan..jd sape2 yg berminat nk buka taska berdaftar amat di alu-alukan…BUT… please…. ambil kursus berkaitan…especially KURSUS ASAS ASUHAN KANAK-KANAK…

    leen boleh cadangkan sebuah pusat latihan yg boleh bg kursus ini…siap dengan sijil PERMATA sekali..in sya allah tahun depan ada tempat untuk peserta yg x perlu bayar apa-apa…PERCUMA untuk kursus2 ini..nnt leen update yer…

    oh yer lupe pulak…jgn risau pasal modal… bila dah ada premis..in sya allah JKM boleh bg GERAN PERMULAAN…even utk taska di rumah..boleh dapat dlm rm3000.00 utk peralatan atau apa2 yg x cukup…kalau taska institusi boleh dpt rm20,000.00 utk modal taska…best kan tp with term n cond… tp x susah pun… JKM cuma nk kita daftar jer.. diorg senang…kita pun senang..hihihihi..

    so good luck!!!…wish u all dpt barokah sebab menyampaikan maklumat tentang taska yg bagus untuk anak-anak kt selangor ni… semoga mama iman dimurahkan rezeki sebab berkongsi ilmu tentang taska dan membantu ibu/bapa yg kerunsingan….amin.. :D

  38. ELIZABETH TAYLOR says:

    Adakah terdapat apa-apa yang anda sedang mencari pinjaman

    komersial, pinjaman peribadi, pinjaman rumah, kereta api
    pinjaman, pinjaman pelajar, hutang pinjaman pengumpulan,

    pinjaman tanpa cagaran, perniagaan
    modal, dan lain-lain .. Atau adakah anda menolak pinjaman

    oleh bank atau Restoran Hotel & Restaurant
    institusi untuk satu atau lebih reasons.You di tempat yang

    betul untuk
    selesai pinjaman anda! Saya seorang pemberi pinjaman

    peribadi, saya memberikan pinjaman kepada
    -terkemuka dan individu yang berwibawa untuk mendapatkan

    tahap yang rendah dan berpatutan
    2%. Sia-sia. Sila hubungi kami melalui e-mel

    divinegraceloanfirm@gmail.com

    DATA PEMINJAM’S S

    1) Nama Penuh: ………………………………………

    ……….
    2) Negara: ……………………………………….

    ………….
    3) Alamat: ……………………………………….

    …………
    4) Negara: ……………………………………….

    …………….
    5) Seks: ……………………………………….

    ………………
    6) Status perkahwinan:

    …………………………………….. . ….
    7) Pekerjaan: ……………………………………….

    …….
    8) number Telefon:

    ……………………………………… …
    9) kedudukan masa depan di tempat kerja:

    …………………
    10) Pendapatan Bulanan:

    ………………………………………
    11) Jumlah Pinjaman Diperlukan:

    ……………………………….
    12) Pinjaman keseluruhan tempoh:

    …………………………………….. . …
    13) Tujuan Pinjaman:

    ……………………………………..
    14) Agama: ……………………………………….

    ……….
    15) Pernahkah anda memohon sebelum ………………..

    terima kasih,
    Puan Elizabeth Taylor

  39. Ummi Maryam says:

    As salam, any recommemdations utk taska di arrea Bandar Sri Damansara dan kawasan berhampiran? My daughter is 20months.

Leave a Reply


9 + 6 =

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:
Powered by WordPress | Designed by: video games | Thanks to game news, Psychotherapie in Berlin and Webdesign Berlin