Resepi Lempeng Lembut dan Sedap Kegilaan Saya Sekeluarga

Lempeng senang dan sedap ini memang kegemaran saya dan selalu sangat saya buat. Kalau bawak opis tu memang semua org suka. Hatta ex-boss saya pon suka sampai dia selalu tanya bila lalu tempat saya; “Farha takde lempeng ke jumput-jumput ke”  :mrgreen: {focus_keyword} Resepi Lempeng Lembut dan Sedap Kegilaan Saya Sekeluarga icon mrgreen Masalahnya bila orang dok tanya apa resepinya sampai lembut cenggini dan nampak gebu. Err. errr… saya tak ade resepi la pulak. saya main campak-campak jek dan rasa macam agak2 pekat tu dah best, baru saya lempar atas non stick pan. (hahah lempar kau bahasanya :lol: {focus_keyword} Resepi Lempeng Lembut dan Sedap Kegilaan Saya Sekeluarga icon lol)

Tapi dek kerana ramai yang dok tanya resepi, akhirnya pagi tadi saya buat dan cuba ditentu ukurkan guna sukatan yang betul. Hehehehe.

Resepi lempeng jawa, lempeng sedap {focus_keyword} Resepi Lempeng Lembut dan Sedap Kegilaan Saya Sekeluarga 10475520 10152443705768261 7435403636207665313 n

Jom tengok resepinya dan tengok video cara nak lempar dalam kuali. Hahaha. Bukan video saya lah tapi. Tapi at least boleh buat jadi panduan.

Resepi Lempeng Sedap 

  • 2 cawan sukatan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 2 cawan sukatan air
  • secubit garam

Cara Buat Lempeng 

  1. Bancuh semua dalam mangkuk
  2. Kacau sebati jangan ada ketul-ketul
  3. Adunan sepatutnya sedikit cair. Jika nak lempeng nipis, buat agak cair. Jika nak tebal, buat pekat pon tak pe. Saya suka nipis-nipis.
  4. Api pan dipanaskan tak yah besar-besar.
  5. Kemudian tuang atas pan dan saya akan ratakan dengan angkat pan dan sengetkan ke kanan ke kiri sikit supaya nipis jek atas pan tu.
  6. kita kan perhatikan bahagian tepi-tepi lempeng akan terangkat dan kering sendiri. Bermaksud dah boleh terbalikkan.

 

Tonton video bawah ni macam mana nak letak lempeng. Saya tak gunakan minyak, sebab nanti tak cantik dan licin. Kalau nak minyak pon, sekadar nipis sangat-sangat sekadar untuk tak melekat sahaja. Kali kedua letak adunan dah tak payah dah letak minyak ya.

 

resepi lempeng jawa; lempeng sedap {focus_keyword} Resepi Lempeng Lembut dan Sedap Kegilaan Saya Sekeluarga 10653593 10152443691423261 2906208691998215669 n

resepi lempeng jawa, lempeng sedap {focus_keyword} Resepi Lempeng Lembut dan Sedap Kegilaan Saya Sekeluarga 2014 12 26 2B10

Lipat jadi segitiga begini (saja kalau nak hidang cantik pada tetamu):lol: {focus_keyword} Resepi Lempeng Lembut dan Sedap Kegilaan Saya Sekeluarga icon lol

resepi lempeng jawa, lempeng sedap {focus_keyword} Resepi Lempeng Lembut dan Sedap Kegilaan Saya Sekeluarga 2014 12 26 2B10

Sesuai makan dengan apa-apa cicah sekalipon. Sambal sardin ke, sambal udang ke, sambal bilis ke, semua terangkat beb. Memang sedap makann lempeng. Kenyang pon lama.

Selamat mencuba!!

Tunggu Dulu!!

Lelaki ini asalnya ada Kolestrol yang tinggi akibat tak jaga pemakanan dan kesihatan. Apa yang beliau buat seterusnya sangat mengejutkan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... {focus_keyword} Resepi Lempeng Lembut dan Sedap Kegilaan Saya Sekeluarga pixel

You may also like...

5 Responses

  1. suhanas says:

    Memang sedap…saya dah try dan terbukti mudah dan sedap…thanks for the recipe!

  2. kamalMasrun says:

    yey! buat cair dan nipis2, betul2 lembut, memang menjadi resepinya!! Thorima Khaseh~

  3. Hasyifa says:

    Memang terbaik giler lh resepi ni..memang terbukti.. Sgt sedap..terima kasih utk resepi tersebut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.