Makanan Bayi :Penyediaan Bubur Nasi dari Frozen Solid Food

{focus_keyword} Makanan Bayi :Penyediaan Bubur Nasi dari Frozen Solid Food P1010969a

Salam, kali ni saya mahu kongsikan bagaimana saya memasak makanan bayi untuk Iman tanpa membazirkan begitu banyak masa. 5 minit sahaja diperlukan untuk memasak bubur Iman. Bubur nasi Iman dimasak menggunakan resipi berikut:

Resipi bubur nasi untuk ibu bekerjaya (bekerja + berjaya? .. =D kekeekek)

  1. Basuh beras (dalam anggaran untuk kegunaan seminggu), kemudian toskan. (boleh juga sangan @ goreng kering dalam kuali tanpa minyak sehingga agak2 keputih kuningan)
  2. Kisar beras tadi sehingga halus.
  3. Masukkan ke dalam bekas kedap udara (Tupperwar ke Tipuware ke…asalkan kedap..ngee)
  4. Simpan di dalam fridge untuk mengekalkan kesegaran.
  5. Setiap pagi, sudukan kuantiti beras kisar tadi ke dalam periuk, dan dicampur air.
  6. Masak lebih kurang 5 minit atau sehingga membentuk bubur seperti gambar di bawah.
{focus_keyword} Makanan Bayi :Penyediaan Bubur Nasi dari Frozen Solid Food P1010965aBubur nasi yang siap dimasak
{focus_keyword} Makanan Bayi :Penyediaan Bubur Nasi dari Frozen Solid Food P1010832aKemudian pilih buah-buahan dan sayuran pilihan hati


{focus_keyword} Makanan Bayi :Penyediaan Bubur Nasi dari Frozen Solid Food P1010969aCampurkan ke dalam bubur. Di dalam bubur nasi ini, saya masukkan puree kiub lobak, brokoli dan keledek merah (keledek manis).
{focus_keyword} Makanan Bayi :Penyediaan Bubur Nasi dari Frozen Solid Food P1010972aKacau sehingga sebati…siap~!!!

Mudah bukan? kini, tiada alasan lagi untuk tidak memasak. hehehe…oleh kerana Iman dijaga nenek dan toknya, bubur Iman tidak perlu dimasukkan ke dalam flusk. Hanya perlu dipanaskan apabila perlu.

Selamat mencuba~!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... {focus_keyword} Makanan Bayi :Penyediaan Bubur Nasi dari Frozen Solid Food pixel

You may also like...

6 Responses

  1. zura says:

    salam, ingin bertanya..berapa lama masa diambil utk masak bubur?takut tak sempat pagi2 sebelum pergi kerja..tq

  2. Mama Iman says:

    Kalau ikut cara saya ni, 5 minit jek. sebab beras tu dah halus2 dah pon. bila dah mendidih, terus masukkan kiub2..pastu kacau rata. itu je =)

  3. zura says:

    tq..x sabar nak buat bubur utk anak..anak saya br 5 bulan..

  4. aida says:

    salam nk tanya…baby baru masok 6bln dah bole bagi bubur + puree buah²an @ sayur²an ke?

  5. Mama Iman says:

    pelan2..mula2 bg bubur nasik sahaja + ebm. tggu 4 hari (means 4 hari menu sama sahaja). Kemudian bubur nasi + ebm + 1 jenis sayur. tggu 4 hari (menu sama 4 hari). barulah tambah sayur kedua, ketiga, buah, dan sebagainya. Anak saya fully vegi + bubur + EBM sampai 8 bulan. baru start ayam. gd luck =)

  6. sara says:

    salam, nak tanya..ebm yg masukkn dalam bubur tu berapa banyak sukatannya?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.