IbuCergas.com

Cara Menjimatkan Ruang Freezer EBM Jika Guna Plastik Liner YHAB Part 2 14

Cara Menjimatkan Ruang Freezer EBM Jika Guna Plastik Liner YHAB Part 2

Salam, Mak aih…panjangnya lah tajuk. Heheh…ini sambungan untuk bahagian pertama di sini. Saya dapati memang menjimatkan ruang freezer. Tetapi, kepingan-kepingan susu ini mudah bergelongsor antara satu sama lain. Licin lah katakan. Tapi nak buat macam mana, nak jimatkan ruang, timbul pula masalah lain. Kekekek..Tetapi, ada penyelesaiannya. Teruskan membaca. Ini adalah kepingan susu EBM, iaitu frozen expressed breastmilk ye puan-puan. Tak percaya dah beku? Lihat gambar bawah pulak. Saya tindihkan antara satu sama lain. Huh, memang susah nak susun di dalam freezer...

Cara Mudah Buat Tempe Goreng Rangup Lagi Enak 2

Cara Mudah Buat Tempe Goreng Rangup Lagi Enak

Salam, Dah lama tak sembang pasal resipi. Ini resepi kesukaan Ayah Iman. Dulu selalu sangat dah buat, sampai akhirnya beliau sudah jemu. Skerang setelah sekian lama tak goreng, Ayah Iman kesukaan balik. Minggu ni jek dah 3 kali goreng. Mama Iman pon terpaksalah masukkan dalam menu lunch box since tak cukup masa dah nak masak yang lain. Ayah Iman cakap nak buat stok tempe banyak-banyak sebagai makanan ringan sambil buat kerja dan tengok TV. Haih.. ada-ada je. Kenapa IbuCergas.com ada tulis...

5 Sebab Utama Kenapa Susu Ibu Lebih Baik 0

5 Sebab Utama Kenapa Susu Ibu Lebih Baik

Penyusuan susu ibu boleh jadi sangat mencabar. Walaupun ianya adalah suatu proses semulajadi, ia tidak menjadikan penyusuan susu ibu itu mudah. Ok, zaman dahulu, zaman ibu dan nenek kita, semua bayi disusukan sendiri. Tak dinafikan banyak ibu-ibu muda yang tiada pengalaman mendapati bahawa proses penyusuan itu sebenarnya sukar dan kadangkala jika tidak kuat, ianya sangat mengecewakan. Tetapi, sekiranya kita kuat, dan kita sentiasa berfikiran positif, InsyaAllah, kita akan dapati yang kita sebenarnya pilih yang benar-benar terbaik buat anak kita, meskipun banyak...

Makanan Bayi: Cara Yang Betul Kendalikan Frozen Puree 9

Makanan Bayi: Cara Yang Betul Kendalikan Frozen Puree

Salam, Kali ni saya nak kongsikan sedikit kesilapan saya dalam menyediakan puree bayi yang dibekukan. Klik di sini untuk cara-cara penyedian makanan puree bayi. Setiap penyediaan makanan bayi adalah kritikal (sebenarnya setiap penyediaan makanan untuk orang dewasa juga penting). Tetapi disebabkan perut bayi lebih sensitif dan masih berkembang, adalah perlu untuk lebih berhati-hati. Saya akui, saya juga banyak membuat kesilapan. Huhu… lepas memaksa diri baca dan baca, barulah sedar kembali, dan betulkan kembali kesalahan itu. Apa dia kesilapan saya? Kesilapan saya...

Gelagat Ayah Iman 2

Gelagat Ayah Iman

Salam, Kali ni lagi peristiwa tentang Ayah Iman dan Iman yang tidak mahu saya lupakan. Waktu maghrib memang agak kelam kabut buat kami. Yelah, sampai rumah sahaja jam dah menunjukkan pukul 7. Kadang-kala Iman belum mandi, dan kadangkala Iman lapar mahu menyusu. Kalau boleh setiap pagi dan setiap petang saya mahu mandikan Iman sendiri. Kerana masa bersama yang terhad disebabkan bekerja, saya mahu memaksimumkan masa yang ada bersama anak. InsyaAllah dan alhamdulillah, setakat ni memang setiap pagi saya mandikan Iman. Bukan...

P1020884a 32

Makanan Bayi Yang Sihat Tanpa Pengawet

Koleksi Makanan Bayi Buat Cik Iman. Salam semua, Sudah lama tak update tentang makanan bayi buat Cik Iman. Iman masih makan makanan buatan tangan Mama Iman. Cuma kerana umurnya sudahpun hampir 10 bulan, beliau perlukan lebih dan lebih nutrisi. Ayam juga sudah dimasukkan ke dalam menu Cik Iman. Ayam, daging, dan ikan merupakan sumber zat besi, vitamin B, zink, magnesium dan protein yang diperlukan untuk pertumbuhan. Pilih daging yang tiada lemak, dan buang bahagian-bahagian yang berlemak seperti kulit dari menu bayi....

Ape Yang Ayah Iman Menyibuk di IbuCergas.com 3

Ape Yang Ayah Iman Menyibuk di IbuCergas.com

> Assalamualaikum dah salam sejahtera Ini adalah first entry saya di IbuCergas.com. Pertamanya, idea IbuCergas.com ni hasil daripada keboringan yg melanda bila takde keje nak buat. Maka saya fikir adalah baik kalau Mama Iman menggunakan platform yg lebih ‘sophisticated’ untuk berblogging memandangkan saya mempunyai sedikit pengetahuan pasal dunia internet dan IT. Rasanya tak perlu saya nak perkenalkan dgn lebih detail tentang siapa saya. Sudah terang yg saya adalah Ayah kepada Iman dan Suami kepada Mama Iman. Selain itu sukacita saya nak...

Kejadian di Suatu Petang 3

Kejadian di Suatu Petang

> Salam… Ada sedikit cerita tentang gelagat Ayah Iman. Saja mahu menulis supaya tidak lupa dek dimakan zaman. Heee..Suatu petang, kami merancang untuk jalan-jalan sekiling taman. Ayah Iman siap berpakaian sukan bagai.. mengheret Mama Iman sekali sebab boring katanya jalan-jalan sorang-sorang. Well, kurus tak semestinya sihat – kata Ayah kepada Mama – jeles la tu. Ayah Iman memang berisi, untuk kurus sememangnya susah. Tapi pemakanan Ayah Iman memang Mama Iman kawal sekarang ni. No fast food, no junk food and at...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.