IbuCergas.com

5 Sebab Utama Kenapa Susu Ibu Lebih Baik 0

5 Sebab Utama Kenapa Susu Ibu Lebih Baik

Penyusuan susu ibu boleh jadi sangat mencabar. Walaupun ianya adalah suatu proses semulajadi, ia tidak menjadikan penyusuan susu ibu itu mudah. Ok, zaman dahulu, zaman ibu dan nenek kita, semua bayi disusukan sendiri. Tak dinafikan banyak ibu-ibu muda yang tiada pengalaman mendapati bahawa proses penyusuan itu sebenarnya sukar dan kadangkala jika tidak kuat, ianya sangat mengecewakan. Tetapi, sekiranya kita kuat, dan kita sentiasa berfikiran positif, InsyaAllah, kita akan dapati yang kita sebenarnya pilih yang benar-benar terbaik buat anak kita, meskipun banyak...

Makanan Bayi: Cara Yang Betul Kendalikan Frozen Puree 9

Makanan Bayi: Cara Yang Betul Kendalikan Frozen Puree

Salam, Kali ni saya nak kongsikan sedikit kesilapan saya dalam menyediakan puree bayi yang dibekukan. Klik di sini untuk cara-cara penyedian makanan puree bayi. Setiap penyediaan makanan bayi adalah kritikal (sebenarnya setiap penyediaan makanan untuk orang dewasa juga penting). Tetapi disebabkan perut bayi lebih sensitif dan masih berkembang, adalah perlu untuk lebih berhati-hati. Saya akui, saya juga banyak membuat kesilapan. Huhu… lepas memaksa diri baca dan baca, barulah sedar kembali, dan betulkan kembali kesalahan itu. Apa dia kesilapan saya? Kesilapan saya...

Gelagat Ayah Iman 2

Gelagat Ayah Iman

Salam, Kali ni lagi peristiwa tentang Ayah Iman dan Iman yang tidak mahu saya lupakan. Waktu maghrib memang agak kelam kabut buat kami. Yelah, sampai rumah sahaja jam dah menunjukkan pukul 7. Kadang-kala Iman belum mandi, dan kadangkala Iman lapar mahu menyusu. Kalau boleh setiap pagi dan setiap petang saya mahu mandikan Iman sendiri. Kerana masa bersama yang terhad disebabkan bekerja, saya mahu memaksimumkan masa yang ada bersama anak. InsyaAllah dan alhamdulillah, setakat ni memang setiap pagi saya mandikan Iman. Bukan...

P1020884a 32

Makanan Bayi Yang Sihat Tanpa Pengawet

Koleksi Makanan Bayi Buat Cik Iman. Salam semua, Sudah lama tak update tentang makanan bayi buat Cik Iman. Iman masih makan makanan buatan tangan Mama Iman. Cuma kerana umurnya sudahpun hampir 10 bulan, beliau perlukan lebih dan lebih nutrisi. Ayam juga sudah dimasukkan ke dalam menu Cik Iman. Ayam, daging, dan ikan merupakan sumber zat besi, vitamin B, zink, magnesium dan protein yang diperlukan untuk pertumbuhan. Pilih daging yang tiada lemak, dan buang bahagian-bahagian yang berlemak seperti kulit dari menu bayi....

Ape Yang Ayah Iman Menyibuk di IbuCergas.com 3

Ape Yang Ayah Iman Menyibuk di IbuCergas.com

> Assalamualaikum dah salam sejahtera Ini adalah first entry saya di IbuCergas.com. Pertamanya, idea IbuCergas.com ni hasil daripada keboringan yg melanda bila takde keje nak buat. Maka saya fikir adalah baik kalau Mama Iman menggunakan platform yg lebih ‘sophisticated’ untuk berblogging memandangkan saya mempunyai sedikit pengetahuan pasal dunia internet dan IT. Rasanya tak perlu saya nak perkenalkan dgn lebih detail tentang siapa saya. Sudah terang yg saya adalah Ayah kepada Iman dan Suami kepada Mama Iman. Selain itu sukacita saya nak...

Kejadian di Suatu Petang 3

Kejadian di Suatu Petang

> Salam… Ada sedikit cerita tentang gelagat Ayah Iman. Saja mahu menulis supaya tidak lupa dek dimakan zaman. Heee..Suatu petang, kami merancang untuk jalan-jalan sekiling taman. Ayah Iman siap berpakaian sukan bagai.. mengheret Mama Iman sekali sebab boring katanya jalan-jalan sorang-sorang. Well, kurus tak semestinya sihat – kata Ayah kepada Mama – jeles la tu. Ayah Iman memang berisi, untuk kurus sememangnya susah. Tapi pemakanan Ayah Iman memang Mama Iman kawal sekarang ni. No fast food, no junk food and at...

Penyusuan Dalam Persekitaran yang Tercemar. Boleh ke? 0

Penyusuan Dalam Persekitaran yang Tercemar. Boleh ke?

> Salam, Kali ni saya mahu bercerita mengenai topik di atas (eh..kenapa ayat macam nak buat karangan.. hehe). Bukan apa, saya pernah bertanya kepada Kak Rita MLO (Mom’s Little One) Mommy Lyna dari MySuperKids kita yang famous ni. Berikut adalah emel saya dan mereka berdua. okeh, ni link yang berkenaan di dalam emel tersebut sebagai rujukan. http://www.waba.org.my/whatwedo/environment/pdf/faq2005_eng.pdf http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/108/3/776/T7 Masa ni memang saya sangat ragu-ragu dengan kedudukan dan kesucian susu perahan saya sekiranya saya banyak meluangkan masa di makmal nanti. Tetapi, tak...

IbuCergas.com Dengan Rasminya Menggantikan http://husnul-iman.blogspot.com/ 0

IbuCergas.com Dengan Rasminya Menggantikan http://husnul-iman.blogspot.com/

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Setelah sekian lama Sang Isteri mengabadikan post post beliau di husnul–iman.blogspot.com Kini ianya akan diteruskan di IbuCergas.com Tujuan blog baru ini diwujudkan adalah utk memberi peluang pd Ibu kepada Husnul Iman utk mengembangkan aktiviti ber blogging beliau ke tahap yg lebih baik. Walaubagaimanapun, semua post-post lama di blog husnul–iman.blogspot.com telah di transfer ke blog baru ini. Jadi anda masih boleh rujuk post2 lama tanpa masalah. Oleh kerana blog ini masih baru, maka byk lah kekurangan yg tak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.