IbuCergas.com

daun bunga lili-tile 2

Pengalaman Saya Dengan Sakit Gastrik Satu Ketika Dahulu

Dahulu, saya pernah ada sakit perut yang amat sangat. Masa tu umur dalam 15 – 17 tahun. Tapi tak tahu pun itu adalah gastrik. Mungkin sebab selalu tahan lapar, so lama-lama perut jadi tak tahan. Sakitnya sukar digambarkan. Memang pedih menyucuk-nyucuk dan dalam masa sekejap jek rasa sakit sampai nak guling-guling pun ada. Pernah seali sakit tu saya kena masa tengah bercamping dengan persatuan. Almaklumlah, bila bercamping, tak boleh la nak demand macam-macam kan. Makan pon ala kadar jek. Ditakdirkan masa...

acne scar specialists 8.1 1

4 Cara Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Kali lepas kita dah bincang cara kecutkan jerawat batu secara semulajadi. Kali ni kita nak cerita pulak, macam mana nak hilangkan parut jerawat secara semulajadi juga. Tentulah yang penting kita nak buat secara semulajadi, tanpa sebarang bahan kimia yang boleh memudaratkan buah pinggang, hati dan kulit. Ingat, memang ada banyak sangat produk di pasaran yang menjanjikan kesan cepat dan instant, tapi sebenarnya sangat berbahaya. Boleh cek produk pemutihan kulit berbahaya yang ditarik balik oleh BPFK di link ini. < Mencegah Parut...

Xcvhjewkrjei0078 0

Bahaya Tabiat Gigit Kuku Dan Cara Mengatasinya

Mesti baca bahaya tabiat gigit kuku ni, dan saya ada tips untuk atasinya. Berdasarkan pengalaman sebenar. InsyaAllah. Mana tau kot-kot ada anak yang dah start gigit kuku dan kopek kuku ni. Iman dah start dah. Memang nak kena brainwash. Errkk….. euuu…. > Kenapa Tabiat Gigit Kuku Ini Berlaku? Sesetengah orang kata ia ada berkaitan dengan masalah psikology. Sebab bila ditanya dan suruh berhenti, kebanyakan orang yang ada tabiat ini akan cakap; “Susahlah nak berhenti”, “Dah biasa dari kecik” dan ada yang...

10475520_10152443705768261_7435403636207665313_n 8

Resepi Lempeng Lembut dan Sedap Kegilaan Saya Sekeluarga

Lempeng senang dan sedap ini memang kegemaran saya dan selalu sangat saya buat. Kalau bawak opis tu memang semua org suka. Hatta ex-boss saya pon suka sampai dia selalu tanya bila lalu tempat saya; “Farha takde lempeng ke jumput-jumput ke”   Masalahnya bila orang dok tanya apa resepinya sampai lembut cenggini dan nampak gebu. Err. errr… saya tak ade resepi la pulak. saya main campak-campak jek dan rasa macam agak2 pekat tu dah best, baru saya lempar atas non stick pan. (hahah lempar...

calm_a_crying_newborn_baby_to_sleep_at_night 0

3 Masalah Penyusuan Susu Ibu Paling Utama Yang Ibu Baru Risau

Sharing is caring. Saya banyak dihubungi ibu-ibu muda yang biasanya baru pertama kali ada anak dan selalu nakkan supplement atau vitamin ibu menyusu kerana ada masalah penyusuan susu ibu. Tapi saya akan pastikan bertanya dahulu apa punca awal yang menjadikan ibu tu berasa tak cukup susu. Menjadi ibu, terutamanya untuk anak sulung, memang excited sangat. Tapi banyak benda yang kita rasa kita boleh buat, tapi akhirnya tiba-tiba rasa ada masalah. Biasanya selepas bersalin. Susu ibu adalah antara yang paling utama dan...

Processed with Moldiv 7

Kronologi Eksperimen Mendapatkan Warna Merah Semulajadi Red Velvet Cake

Yummy Wow Merahnya Red Velvet ini!! Merah menggoda lebih-lebih lagi kalau dah disapukan Cream Cheese Frosting. Pergh memang terangkat. Moist dan lembab, rasa yang cair di mulut. Tapi…. merah ini bukan semulajadi. Merah ini adalah pewarna tiruan. Dan pewarna tiruan merah adalah paling berbahaya berbanding pewarna berwarna lain.  Ini kek Red Velvet Dengan Pewarna Tiruan. Saya gunakan 15 ml (satu sudu besar) untuk dapatkan warna ini. Resepi asal menggunakan sehingga 30 ml (2 sudu besar) pewarna merah. Eerrr.. > Saya suka...

122417_173263_bit_thumb 1

DIY Pewarna Makanan Semulajadi dan Organic

Jom Tukar Pewarna Makanan Tiruan Kepada Pewarna Makanan Natural Saya baru nak mula misi merubah diri menjadi seorang baker yang lebih sihat. Ngahahahaahha. Takpelah lambat sikit, dari tak berubah terus kan kan. Jika selama ni di Dapur IbuCergas.com saya gunakan standard biasa pewarna makanan yang dibenarkan dalam industri makanan, saya ingin beranjak kepada baker yang lebih bertanggungjawab kepada badan sendiri. Ecewah. Ini adalah antara pilihan-pilihan yang boleh kita buat. Kek paling utama yang saya kena ubah adalah Red Velvet Cake dan...

Anak makan bersepah di kedai 0

Tips Makan Luar Dengan Baby, Tanpa Dijeling Tuan Kedai

Pernah tak kita pergi kedai makan (tujuan opkos nak makan sekeluarga), tapi end up anak kita sepahkan makanan dan akhirnya dimarahi tuan kedai. Pernah tak tuan kedai tiba-tiba suruh kita pekerja dia sapu tempat meja makan kita dek kerana anak kita dok makan sepah sampai nasik berterabur kat bawah kedai? Pernah tak pekedai dok kata kat kita, “tisu dah abes” sebab kita dok asyik amik tisu jek nak bersihkan sepah yang anak kita dok buat? Sebagai ibu, sentap tak?(╥︣﹏᷅╥) Seriously sentap...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.