IbuCergas.com

Solat Jama’ & Qasar 0

Solat Jama’ & Qasar

Selamat Hari Raya Semua! Selain kita bermaaf-maafan di Hari Raya, marilah juga kita asah kembali dan ulangkaji kembali sedikit sebanyak bab-bab agama yang wajib ni. Raya-raya ni surely kita bermusafir ke sana ke sini berziarah sanak saudara jauh dan dekat. Jom kita jengah-jengah hukum-hukum dan syarat-syarat Solat Jama’ dan Qasar ya. Internet memang bagus. Tapi untuk mencari informasi tentang agama, lebih baik terus merujuk kepada Ustaz, dan bukannya blogger-blogger biasa macam IbuCergas.com ni. Hihi. Jadi, saya sertakan sekali link-link di bawah...

Raya Preparation 2

Raya Preparation

Ukhrawi preparation untuk Ramadhan haruslah disimpan di hati, antara diri sendiri dan Allah SWT sahaja. Duniawi Preparation, bolehlah sikit-sikit reveal to the world. Miahahahaa. Saya berazam kali ni cuba buat kuih raya sendiri. Jimat? Tidak lah pun. Cuma untuk kepuasan sendiri, dan melatih kegigihan diri untuk cuba membuat biskut-biskut raya dengan hati, dan bukannya dengan duit. Bagi saya, untuk keluarga tercinta, saya cuba untuk beri makanan cinta (meskipun diragui kesedapannya). Ahahahaa. Mungkin bagi setengah orang, biskut buatan kilang ke, buatan orang...

Biskut Wajib Raya = Coffee Chocolate Chip Cookies 4

Biskut Wajib Raya = Coffee Chocolate Chip Cookies

Biskut yang wajib dibuat untuk raya. Tahun-tahun lepas, pakai resepi lain. Tahun ni, saya try resepi yang ni pulak. Memang menjadi. Blog saya ni ikut musim. Musim raya, haruslah banyak resepi. Hihi. Macam-macam resepi nak buat. Nantikan sahajalah ye. Ilmu parenting entah melaut ke mana. Breastfeeding journey pun tak update-update. Tapi seriously ade cerita untuk breastfeeding journey Iman sepanjang Ramadhan ni, termasuklah kemalasan Mama Iman sekali. Nantikan juga ya. Since cik Suzila dah mintak resepi, saya copy dan paste sahajalah dari...

Digital Kitchen Scale to let go only RM40 11

Digital Kitchen Scale to let go only RM40

Salam mommies. Harini dok verangan-angan nak bakar biskut bagai. Mood raya sudah mari dan makcik2 di kampung tak nak kuih yg saya beli. Mahu yang saya bakar sendiri (walaupun tak sedap pun..haish). Saya dah lama nak beli Digital Kitchen Scale, memandangkan selama ni pakai yang analog sahaja (nasib baik menjadi juga walaupon tak accurate bacaannya). Hehe. Tadi petang saya pergi ke kedai Bagus kat Seksyen 13 Shah Alam. Dah beli macam-macam bahan kek, nampak pulak scale ni agak murah, RM49.90. Sebelum...

Kek Puding Karamel 5

Kek Puding Karamel

Wah wah..galak ye Mama Iman. Kali ni, bila Ayah Iman ke surau selepas berbuka, Mama Iman terus sahaja bersilat di dapur. Huahauahauau.. Bila Ayah Iman balik je, bau wangi dari oven dah menerawang, dapur pun dah licin kembali. Tidak sikit pun meninggalkan bekas-bekas bersilat di dapur tadi. Hihi. Ampun ya pak! Daku sudah membuat sebiji kek lagi meskipun baharu semalam membuat sebiji lagi RVC dan Devil’s Food Chocolate Cake (yang tak berapa jadi itu). Ahahahahahah… > > Ayah Iman kate sedap....

Saya, Bazar Ramadhan dan Duit untuk Kek 2

Saya, Bazar Ramadhan dan Duit untuk Kek

Saya dan Bazar Ramadhan Namun entah tanpa disedari, kami tidak lagi bergantung kepada Bazar Ramadhan itu. Entahkan bila. Menurut mak, masa kami sekolah rendah, setiap hari mahu ke Bazar, dan setiap hari pasti ada satay RM10 buat adik, dan setiap hari wajib mak masak bubur kacang buat saya. Bila sudah tak pandai merengek mengada-ngada lagi dan pandai berpuasa, Bazar Ramadhan sekadar menjadi suatu option sahaja. Mahu keluar ke Bazar, malas menjadi alasan. Di Meru, bazar satu itulah yang menjadi tumpuan. Tiada...

My Red Velvet Cake 4

My Red Velvet Cake

Rasanya mcam kek coklat lembab, tapi tak rasa macam coklat sangat. Warnanya punye lah terang, contras dengan cream cheese yang putih tu.  Cuma warna bergantung pada jenama pewarna yang anda guna. Ada yang terang menyala, ada yang lebih kepada merah gelap. Yang saya punya agak gelap. Lainkali tukar jenis pewarna pula. Ayah Iman kate boleh jual ni. Suka..suka. Lagi-lagi bila dah semalaman menginap dalam peti ais, rasanya memang terangkat. Red Velvet Cake: 250 grams tepung kek (diayak) 1/2 sudu kecil garam...

Bercerita Tentang Sampah + Kitar Semula 3

Bercerita Tentang Sampah + Kitar Semula

Salah satu azam saya bila berumah sendiri ialah, saya mahu aktif dalam aktiviti kitar semula 😆 . Kalau tak banyak kita boleh buat, sikit pun jadilah. Selama ni kita hidup tak kira di taman perumahan ke, kampung ke, sudah pasti akan selalu ternampak lori sampah yang datang kutip sampah-sampak melambak yang kita buang. Pernah tak kita terfikir nak ucap terima kasih kat mereka yang dok bergelumang dengan sampah-sampah dan najis (dalam diaper anak kita) tu? Rasanya, memang takde. Bahkan kita kutuk-kutuk...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.