IbuCergas.com

Tandemlogo 1

Menyusu Ketika Hamil

Iman hari ini berumur 2 tahun 10 bulan. Alhamdulillah. Bulan 3 nanti Husnul Iman genap 3 tahun. Alhamdulillah juga, Iman masih menyusu dengan mamanya walaupun mamanya sedang mengandungkan adik kepada Iman. Hehe. Hentikan penyusuan ketika hamil? Oh, saya sungguh tak sampai hati. Kasihan melihat Iman. Meskipun Iman makan banyak, meskipun Iman dah minum susu formula, penyusuan susu ibu tetap menjadi bonding dan ikatan ibu-anak antara saya dengan Iman. Masa menyusu itu lah masa kami bermanja-manja, masa menjeling-jeling, masa menggomol-gomol, masa mencuit-cuit....

75342_10151244696293261_834463765_n 2

Mengidam-ngidam? Atau Mengada-ngade?

Hahah! Tajuk entry memang tak boleh blah. Alhamdulillah, lama menyepi dari membising-bising di blog ini, saya akhirnya mampu duduk kembali ke atas kerusi setelah sebulan lamanya merangkak dan mengesot Ahakaakak… exaggerate sungguh. Dahulu blog ini memang didedikasikan sempena kelahiran Husnul Iman. Maka, tidak lah pernah saya ceritakan pengalaman mengandungkan minah kecik tu. Sedikit review, 2 bulan pertama kehamilan dengan Iman, saya turun 3 kilo dari berat asal kerana alahan mengandung yang agak teruk. Ditambah lagi dengan bulan puasa ketika itu, semestinya...

Baru Kejayaan Kecil Untuk Dikecohkan. Haha. 0

Baru Kejayaan Kecil Untuk Dikecohkan. Haha.

Alhamdulillah, dua minggu ni banyak pula order untuk Vitamin Ibu Bersalin keluaran Shaklee sampai ke tangan saya. Meskipun keadaan saya yang akan bersalin 7 bulan lagi, saya boleh la jugak nak share pengalaman bersalin dengan set Shaklee juga sebab masa Iman dulu memang saya tak makan apa-apa jamu pun. Puas di”bisingi” oleh orang-orang tua supaya makan itu ini, begitu begini untuk jaga badan. Almaklumlah, generasi X la katakan. Bukan mudah nak ambil peduli semua. Saya jenis degil sikit. Saya tak ambil...

Wordless Wednesday – What Money Can Buy? 1

Wordless Wednesday – What Money Can Buy?

  It can buy a House But not a Home It can buy a Bed But not Sleep It can buy a Clock But not Time It can buy you a Book But not Knowledge It can buy you a Position But not Respect It can buy you Medicine But not Health It can buy you Blood But not Life It can buy you Sex But not Love Money isn’t everything It often causes pain and suffering I tell you this...

IMG_4071 8

Kenangan Indah Bersama Iman

Entah tiba-tiba rasa sayu sahaja hati ini teringatkan Iman. Sudah besar anak mama ni. 2 hari lagi, Iman genap 2 tahun 8 bulan. Macam-macam dah Iman pandai buat. Dahulu, ketika Iman kecil dan sangat aktif, pernah terdetik di hati kecil seorang ibu ni, “Anak aku ni hyperaktif kah?”. Hehe. Mana taknya kalau sampai demam pun masih ligat lagi. Lagi panas, lagi ligat tingkah lakunya. Tak selesa barangkali. Bulan lepas, kami ke Cameron Highland. Iman macam maknya, mudah sangat mabuk bila berjalan....

tumblr_m4r6pzrLP01rur927o1_500 3

Hilangnya Doa Seorang Ibu

Huh, sekarang ni memang susah benarlah nak tonton TV. Bukan sebab tiada TV (haha), bukan sebab tiada siaran TV, tapi sebab tiada masa. Terasa macam bazir je bayar kat Astro sebab balik-balik tengok Disney Junior Channel . Anyhow, saya manage untuk rakam beberapa cerita bila rasa-rasa macam kepala otak ni dah weng sangat-sangat mengadap PC. Mujur ada PVR (ini iklan Astro tak berbayar) Salah satu cerita yang saya rakam adalah “Hilangnya Doa Seorang Ibu”. Dengar tajuk ni pun rasa berderau darah tau....

Untitled 0

Button Merah Itu

Tajuk saya memang tiada kena mengena untuk diSEOkan. Hehe. Semalam saya telah dibebeli oleh Ayah Iman kerana buat “Order Now” Button bewarna hijau seperti rajah di atas. Hahahahah. Konon nak sama tema lah dengan warna hijau blog baru saya. Apa kata korang jengok dulu blog baru saya. Mana tahu ada yang berkenan di hati kalian. Hehe. http://vitamin.ibucergas.com/ Sambung balik. Ayah Iman kata ada sebabnya kenapa “Order Now” button tu berwarna merah, atau ber’font’kan fancy-type punya font. Cuba korang sendiri banding dua...

parenting-and-discipline 4

Anak Itu Unik Untuk Setiap Ibu Bapanya

Allah memang jadikan setiap anak itu unik untuk ibu-bapanya. Anak A memang untuk Ibu A. Dan Anak B memang untuk Ibu B. Ada sebab kenapa Allah tak jadikan Anak B kepada Ibu A dan juga sebaliknya. Genetik keturunan memang Allah jadikan begitu. Macam saya, Allah jadikan Iman buat saya. Allah juga takdirkan Iman mempunyai Allergi, kerana perancangan Allah tu memang indah. Oleh kerana saya boleh jugalah masak sendiri, baking sendiri dan multitasking, maka walaupun allergy, pemakanan Iman masih di dalam kawalan....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.