IbuCergas.com

IMG_4071 8

Kenangan Indah Bersama Iman

Entah tiba-tiba rasa sayu sahaja hati ini teringatkan Iman. Sudah besar anak mama ni. 2 hari lagi, Iman genap 2 tahun 8 bulan. Macam-macam dah Iman pandai buat. Dahulu, ketika Iman kecil dan sangat aktif, pernah terdetik di hati kecil seorang ibu ni, “Anak aku ni hyperaktif kah?”. Hehe. Mana taknya kalau sampai demam pun masih ligat lagi. Lagi panas, lagi ligat tingkah lakunya. Tak selesa barangkali. Bulan lepas, kami ke Cameron Highland. Iman macam maknya, mudah sangat mabuk bila berjalan....

tumblr_m4r6pzrLP01rur927o1_500 3

Hilangnya Doa Seorang Ibu

Huh, sekarang ni memang susah benarlah nak tonton TV. Bukan sebab tiada TV (haha), bukan sebab tiada siaran TV, tapi sebab tiada masa. Terasa macam bazir je bayar kat Astro sebab balik-balik tengok Disney Junior Channel . Anyhow, saya manage untuk rakam beberapa cerita bila rasa-rasa macam kepala otak ni dah weng sangat-sangat mengadap PC. Mujur ada PVR (ini iklan Astro tak berbayar) Salah satu cerita yang saya rakam adalah “Hilangnya Doa Seorang Ibu”. Dengar tajuk ni pun rasa berderau darah tau....

Untitled 0

Button Merah Itu

Tajuk saya memang tiada kena mengena untuk diSEOkan. Hehe. Semalam saya telah dibebeli oleh Ayah Iman kerana buat “Order Now” Button bewarna hijau seperti rajah di atas. Hahahahah. Konon nak sama tema lah dengan warna hijau blog baru saya. Apa kata korang jengok dulu blog baru saya. Mana tahu ada yang berkenan di hati kalian. Hehe. http://vitamin.ibucergas.com/ Sambung balik. Ayah Iman kata ada sebabnya kenapa “Order Now” button tu berwarna merah, atau ber’font’kan fancy-type punya font. Cuba korang sendiri banding dua...

parenting-and-discipline 4

Anak Itu Unik Untuk Setiap Ibu Bapanya

Allah memang jadikan setiap anak itu unik untuk ibu-bapanya. Anak A memang untuk Ibu A. Dan Anak B memang untuk Ibu B. Ada sebab kenapa Allah tak jadikan Anak B kepada Ibu A dan juga sebaliknya. Genetik keturunan memang Allah jadikan begitu. Macam saya, Allah jadikan Iman buat saya. Allah juga takdirkan Iman mempunyai Allergi, kerana perancangan Allah tu memang indah. Oleh kerana saya boleh jugalah masak sendiri, baking sendiri dan multitasking, maka walaupun allergy, pemakanan Iman masih di dalam kawalan....

Stress 6

Menangani Stress

  Aaaargghh!!! Saya stress! (Lakonan). Hahahah. Sebenarnya rasanya semua orang di dunia pun ada stress masing-masing. Sama ada kecil atau besar, stress pasti dialami setiap orang. Cuma diri kita sendiri je nak kena tau macam mana nak handle stress dengan effective dan efisyen. Kenali Punca Stress Anda Pertama sekali, kaji dulu apa sebab anda stress. Kalau tak kaji, nak membuangnya pun tentulah susah kan. Antara tanda stress adalah kepenatan, keletihan melampau, kurang selera makan atau pun bertambah-tambah selera makan, sakit kepala,...

images Grateful 1

Syukur Itu…

Pilihlah yang positive. Di saat kita memikirkan kita adalah manusia paling malang di dunia ni, MUHASABAHLAH! Bila kita bermuhasabah, insyaAllah, Dikala seteruk mana pun kehidupan yang kita sedang lalui, jika kita berfikiran positive, kita akan sedar betapa hidup kita jauh lebih baik dari orang lain. Maka, bersyukurlah. Usahlah meratap, merayu, meraung atas musibah yang melanda. Ada hikmahnya semua tu. Ada ganjarannya di kemudian hari. Tindakan yang paling penting untuk kita lakukan adalah bangkit, bangun, dan berdiri tegak kembali. Terima Qada’ dan...

Mengajar Anak Menghargai Duit 2

Mengajar Anak Menghargai Duit

Assalamualaikum, Sekarang ni topik saya hanya berkisar tentang duit sahaja. Buat masa ni memang itu sahaja yang berlegar-legar dalam kepala saya. Perancangan saya yang membuatkan saya mula bercerita tentang duit ni?? Let it be a secret buat masa ni. (Saja nak masukkan elemen suprise kat sini) Hihi. Apa pun, memang saya banyak belajar pasal duit ni dari kecil lagi. Alhamdulillah, menjadikan saya seorang yang lebih rasional bila masuk topik yang paling digemari ramai iaitu “BERBELANJA”. Ada orang suka BERBELANJA untuk release...

Belanja RM5000 Sekali Untuk RM5000 Berulang Kali (BHG.1) 4

Belanja RM5000 Sekali Untuk RM5000 Berulang Kali (BHG.1)

    Assalamualaikum w.b.t, Ok, saya adalah Ayah Iman suami kepada Mama Iman bapa kepada Husnul Iman. Ni kali ketiga saya berhasrat jadi penulis di blog IbuCergas.com. InsyaAllah kali ni bukan lagi gurauan. Memandangkan saya perlu mencari pelantar untuk merekod idea-idea dan pandangan-pandangan saya. Saya adalah manusia di sebalik tabir blog ini membantu Mama Iman dari segi teknikal. Minat saya cenderung kepada berniaga. Sejak dari sekolah rendah minat berniaga sudah terpupuk. Di sekolah menengah pula saya dah pandai menjual. Di universiti...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.