Homemade Playdoh Yang Tahan Lama Tak Perlu Diuli

Anak saya, seorang yang suka sangat Playdoh – all the time! Boleh dikatakan stok Playdoh wajib ada di rumah. Tapi, mana nak cekau weeiii original Playdoh yang bapak mahal tu!! Hahahaaha. Sebagai alternatif, memang mamanya ni buatkan playdoh guna tepung jah kat rumah. Tapi memang selalu la dok carik playdoh yang boleh tahan lama, kalau boleh nak tahan lama – SELAMA-LAMANYA. Hahahahahah. Hover kan.

So bila saya carik resepi playdoh yang tahan lama, maka terjumpalah blog ini. The Imagination Tree. 

Bukan tak pernah buat Playdoh. Dulu dah pernah dah share sekali kat blog IbuCergas ni. Tapi ia tak tahan lama sangat. Bila dah lama sikit, hatta even sehari pon, playdoh tu dah mula mencair. Eeeuuiii.. Dan selepas kejadian kali lepas bila Iman campurkan semua warna yang ada, memang malas la nak uli banyak-banyak kaler. Main laaa satu kaler sampai puas. Haha.

Bahan resepi kali ni takdelah banyak beza pun dengan kali yang lepas. Cuma ada penambahan Cream of Tar Tar. Dan kelembapan udara kat Malaysia ni agak tinggi, so memang banyak wap air menyebabkan Playdoh susah sikit nak tahan lama. Nak tak nak saya terpaksa jugak adjust untuk jadikan dia tahan lama. Selama ni memang dah ada pon resepi Playdoh yang kena masak untuk tujuan tahan lama ni. Dan biasanya masak Playdoh tu dalam keadaan warna asal dia. Lepastu nak warna lain barulah uli.

Tapi jenuh aiii nak uli tu sebab amik masa sangat lama baru lah sekata. So bila seorang mak ni rasa macam bazir masa dan malas, maka kita ciptalah idea untuk cepatkan kerja. Wahahahha. Caranya ialah dengan terus masukkan pewarna dalam adunan playdoh tu yang masih cair tu, kacau sampai rata (lagi best pakai mixer kek – haha!!), barulah letak atas api dan panaskan dengan api kecik sangat sampailah adunan yang cair tadi jadi sebiji boleh playdoh yang melekat lekit dan kental.

Tahap kekentalan playdoh ni dalam periuk panas ni, boleh menumbuhkan muscle pada lenganku. Huh.. Serious lenguh nak godek dan kaut playdoh tu dalam periuk tu supaya air yang banyak dari playdoh dapat dikurangkan dengan optimum. Kalau tak betul-betul kental, nanti playdoh akan jadi lembik dan tak tahan lama. Faktor humidity di Malaysia ni lagilah menambah air yang boleh diserap dek playdoh.

Bahan-Bahan Playdoh adalah:

  • 2 cups plain flour (all purpose) – sekilo cuma RM1.90 jek:lol: {focus_keyword} Homemade Playdoh Yang Tahan Lama Tak Perlu Diuli icon lol
  • 2 tablespoons vegetable oil (saya guna minyak masak jek)
  • 1/2 cup salt (garam halus)
  • 2 tablespoons cream of tartar (boleh beli di kedai bakeri)
  • 1.5 cups boiling water (saya masukkan air paip dan kemudian kacau rata – baru letak atas dapur)
  • food colouring (optional)
  • few drops glycerine (optional- adds more shine!) – tak letak pon

Cara Membuat Playdoh Tahan Lama dan Jimatkan Masa Menguli

  • Campurkan semua bahan di atas sekaligus terus dalam periuk masak anda.
  • Kemudian guna mixer kek atau mixer tangan (see betapa “rajinnya” saya) hahahahaha. Dan kacau rata semuanya. Dan jika ada pewarna, letak kan sekaligus supaya rata semua dengan mixer kek. Hahahahahha. Jimat masa menguli.
  • Kemudian letakkan periuk atas dapur dengan api yang kecik.
  • Panaskan sambil kacau dengan senduk kayu. Jangan tinggal kan gitu jek sbb kejap jek proses ni.
  • Anda akan dapati playdoh mula lekang dari dasar dan tepi periuk. Teruskan kacau (seriously adunan ni sangat kental, boleh tumbuh muscle you):mrgreen: {focus_keyword} Homemade Playdoh Yang Tahan Lama Tak Perlu Diuli icon mrgreen
  • Sejukkan dan keluarkan dari periuk.
  • Siap!!! Terus ready digunakan dan tak perlu uli pon nak dapatkan warna sekata

{focus_keyword} Homemade Playdoh Yang Tahan Lama Tak Perlu Diuli 2015 03 20 2B15

 

Siap uli. Ni kalau rajin nak uli la. Maksudnya, dalam periuk atas api tadi biarkan tanpa pewarna dan uli kemudian bila dah sejuk. Tp seriously take time lama dan bazir waktu. Saya lebih suka lungsum semua pewarna letak sekaligus dalam periuk seperti tatacara yang saya ajar atas tadi. Tapi dapat 1 warna jek. Melainkan nak buat 6 kali atas periuk. Hai lagi la jenuh kan.

 

 

{focus_keyword} Homemade Playdoh Yang Tahan Lama Tak Perlu Diuli 2015 03 20 2B19

Bungkus dan bungkus guna plastic wrap

{focus_keyword} Homemade Playdoh Yang Tahan Lama Tak Perlu Diuli 2015 03 20 2B15

Letakkan dalam bekas plastik dan sedia dijual. Wakakakakakaka. Jual RM15, modal RM1.90 tepung. Ahak.

Selamat Mencuba!!

.

>

>

Berniaga online ada cabarannya tersendiri. Lebih mencabar jika bersama anak di rumah. Bagaimana nak urus anak sambil berniaga online?ne?.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... {focus_keyword} Homemade Playdoh Yang Tahan Lama Tak Perlu Diuli pixel

4 Responses

  1. Nak buat jgk lah untuk anak akak..thanks for sharing!
    Najihah Abdul Mutalib recently posted…TANDA-TANDA ANDA MENGIDAP GASTRIK DAN CARA ATASINYA WALAUPUN DAH LEBIH 10 TAHUN MENDERITAMy Profile

  2. zaleha says:

    Great idea.
    setakat ni blom lg nk kena sediakan playdoh utk anak2 sbb diorang lg suka main lukis2 kt lantai.. :$
    zaleha recently posted…AEON Taman Universiti: Antara Perkembangan Selepas 9 Tahun PenubuhannyaMy Profile

  3. ain naim says:

    Waaaaaa….menariksss…nak buat jgk la esok…ehh dan2 esok…tepung gandum belum ada lagi…okeh esok cari…thanks wawa utk resipi playdoh ni…akak ambik ye resipinya…
    ain naim recently posted…Milk Storage Bottle Autumnz ~ Serius Comel! [Breastfeeding Journey With Ammar Mikail Part 32]My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.