Expired EBM – 4th Batch

Salam Isnin,

Semalam saya memulakan operasi mengemas kinikan peti ais kecilku. Kerana mereka berdua sudah amat padat. Kemas punya kemas, mahu menitik air mata ini melihat ada banyak baki EBM bulan 10 yang tidak dapat diminum @ sudah tamat tempoh @ expired tak kiralah apa namanya sekalipun. Saya tak tahan. Saya mahukan deep freezer. Saya sayang semua susu-susu ini. Namun, tidak pula diperkenankan untuk meberi susu ini kepada orang. Ya Allah, kakak cepatlah kawen dan dapat anak. Boleh wawa susukan anak ko. Angah, cepatlah kawen dan dapat anak. Boleh kak long jadi ibu susuan. Heheh. Ayah Iman kata, tak payahlah letak dalam blog. Sedih kalau orang yang susunya kais pagi makan pagi, kais petang makan petang kalau nampak susu-susu ni dibuang begitu sahaja. Betul jugak. Maka, saya tidak lah meletakkan gambar di mana ianya disemadikan.

{focus_keyword} Expired EBM - 4th Batch P1030147 1

{focus_keyword} Expired EBM - 4th Batch P1030151aSaya susu semula untuk mengira jumlah susu-susu ini. Kesemua saya packkan dengan isian 4 oz setiap satu. 59 packet x 4 oz = 236 oz.

Cumanya tunjuk gambar kenangan saya bersama cik susu-susu sahaja. Untuk kenangan Iman. Iman, susu-susu ini Mama perah bukan senang sayang. Mama bangun pagi-pagi buta memerah untuk memastikan kamu dapat bekalan susu terbaik dari Mama yang Allah anugerahkan buatmu sayang. Mama heret beg pump ke sana sini. Mama tak perlu beg Gucci @ Prada @ LV sekalipun, cukup sekadar beg pump Mama. Mama harap sangat bila kamu membesar nanti, punyai anak, kamu juga susukan anak-anak kamu, iaitu cucu-cucu Mama.

Buat ibu-ibu menyusu yang membaca IbuCergas.com, saya doakan kalian dimurahkan rezeki dengan susu yang banyak. Semoga kalian tidak mengalami kesedihan seperti saya ini. Saya benar-benar sedih untuk membuang susu ini. Bukan suka-suka mahu buang. Bukan juga mahu menunjuk. Doakan saya cepat2 dapat berpindah ke rumah sendiri, dan punyai deep freezer sendiri. Saya masih menunggu proses dari peguam. Alhamdulillah syukur Iman masih dikurniakan susu ibu.

>

Salam sayang

Mama Iman

>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... {focus_keyword} Expired EBM - 4th Batch pixel

You may also like...

11 Responses

  1. Karen Yaacob says:

    Wawa, apakah beza fridge di rumah dgn deep freezer? Fridge yg kt rumah yg tmpt simpan ais tu xleh simpan ebm lama ke? Ebm tahan brp lama je klau kt fridge biasa? Klau simpan dlm deep freezer ebm blh tahan brp lama plak? Heeeeee..

    Sian nengok susu2 kne buang..huhu

  2. Mama Iman says:

    hehe…karen…dah berminat tanya2 ni…dah berisi ke? Tahniah la!!! hehe…
    actually untuk fridge kita yang 2 pintu tu, suhunya tak dapatlah serendah suhu deep freezer yang untuk aiskrim kat kedai tu.

    refrigerator 2 pintu yang semua orang ada tu, freezernya untuk EBM hanya tahan 3 bulan maksimum.
    deep freezer yang untuk aiskrim tu, boleh tahan 6 bulan..

    saja jek simpam stok..
    manalah tahu umur tak cukup panjang ke, kite jatuh sakit ke…leh iman minum susu2 ni dulu sblm beralih kepada mak lembu…wooo

    • raihan says:

      salam.. sayangnya tengok susu2 tu terbuang macam tu je… beli la DF tu cepat2… :-)

      actually, saya pun pernah alami keadaan macam tu… menitik air mata saya tengok susu-susu saya terpaksa dibuang. tapi kes saya bukannya expired, tapi dah tak muat nak masuk dalam fridge (freezer). masa lepas habis berpantang kat kampung dulu, bila wat balik susu ke rumah, tak muat pulak nak simpan kesemuanya… terpaksa la buang dalam 20 bekas (x 3.5 oz)..
      bila saya start keje pulak, EBM maik banyak.. sampai dah takde tempat nak simpan susu. terpaksa lah letak dalam fridge (bawah) dalam 1-2 hari, then upkan ke freezer.. kesannya, saya STRESS coz tak boleh simpan susu lagi..merudum juga EBM saya sekejap..

      lepas je dari tu, saya dah tak pandang kiri kanan, terus beli deep freezer aje.. takpelah walaupun saya duk rumah sewa yg kecik aje… takpelah kalau bil elektrik naik pun… yg penting saya nak bagi susu saya kat baby….huhuhu..

      sekarng dah tak stress lagi nak fikirkan kat mana nak simpan susu.. kumpul je EBM tu anywhere, anytime… hehehehe

      • Mama Iman says:

        rumah yang saya nak pindah nanti pon kecik jugak..sy x kisah pun bil naik…rumah sendiri..ni masih menumpang parents, x leh wat ape la ….huhuhuhh..doakan sy dpt pindah 😆

  3. Lid R says:

    Alhamdulillah.. syok tgk susu melimpah ruah… Syg dah expired… saya ni ala2 kais pagi makn pagi jer stock untuk my Ibnu… tapi salah sendiri kerana penyakit “M” tu kuat sgat… tq kerana entry2 mama iman bg motivasi pada mama mcm saya untuk buang penyakit “M” malas!!!

    • Mama Iman says:

      alhamdulillah,,,x pe je pun kais pagi makan pagi…memng seronok dapat susu kan anak..sungguh puas rasanya walaupon penat… penyakit M saya pon ade jek..bukan tak de…hehehe.. happy breastfeeding!

  4. ummu amir says:

    slm..
    sedihnye tgk susu tu kene buang..sy yg hrtu perlu buang 15oz pun dah menangis2..sy sdih sgt sbb susu tu bukannye expired tp taska tmpat jage ank sy tu tak simpan susu tu properly mnybbkan susu rosak 😥
    sedih btul bile org sekeliling ade yg tak meghargai susu ibu sedang susu ibu lah yg terbaik utk baby..
    all the best mommies!

    • Mama Iman says:

      woo..sedih x terkira tau…tp alhamdulillah, insyaAllah lepas ni susu x terbuang sebab saya dah amik keputusan utk jd ibu susuan.insyaAllah =)

  5. Eila says:

    Salam…sygnye kat susu tu…sy pun pernah hadapi keadaan yg sama dulu sebelum belu deep freezer…sedih je mcm nak nangis sbb kena buang susu tu sbb dah xde ruang kat peti ais…mase tu baru umur Syahmi 3 bulan…lepas tu cepat2 husband beli deep freezer sbb xtahan dgr sy membebel “syg2..syg..susu”..sekarang ni dah ade deep freezer pun ade yg dah lebih 6 bln sy terpaksa buang…xnak la simpan lama dari tu sbb takut rase n baunye dah kureng…aritu baru terpaksa buang dlm 100oz…syg betulllll!!!

    • Mama Iman says:

      Hehe..alhamdulillah kini tidak lagi..kerana saya secranya rasminya sudah menjadi ibu susuan. Alhamdulillah. Syukur. Allah mudahkan kerja. Saya ingat EBM jadi semakin kurang sejak ade anak susuan. Tapi Allah beri lebih rezeki pula dengan semakin membaykkan saya setiap hari. Dan ajaibnya, tiada pula susu terbuang lagi walaupun bila perah makin banyak.

  6. Sayang says:

    Waaaaaa…sayangnyer…syner klu satu botol pun tbuang pun mau nangis x hengat 😳

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.