Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!!

Hahaha, serious memang itu ayat Husnul Iman semalam8O {focus_keyword} Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!! icon eek.

Masa tu saya memang tengah bergolek-golek dengan Husnul Iman dan Hannan Soufiya di ward. Atas baby cot yang sempit tu (sila jangan report, mujur-ku-belum-gemok). Heheh:mrgreen: {focus_keyword} Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!! icon mrgreen

Tiba-tiba ngam2 saat Hannan menggigit tu, saya agak terjerit dan Datuk Zul masuk. Terus Iman mengadu pada Datuk;

>

“Doktor!!! Hannan gigit susu mama!!!”8O {focus_keyword} Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!! icon eek

>

Abes la Datuk Zul gelak, nurse-nurse semua gelak. Serious malu so saya cakap, “Haip, kenapa cakap mcam tu”

Iman merajuk.

Datuk kata, “Eh betul la apa dia cakap. Jangan halang, nanti anak reluctant nak bercerita”

>

>

Ngaaa… padan muka kena ceramah free dengan Datuk.

>

Mula-mula dulu rasa macam tak ngam dengan Datuk, tapi alhamdulillah bila dah kerap sangat jumpa Datuk ni, rasa rasi la pulak. Datuk memang sangat strict untuk apa-apa yang boleh ganggu perkembangan babydan toddler. So sila jangan kantoi. :mrgreen: {focus_keyword} Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!! icon mrgreen

Berbalik kepada kena gigit tu, memang kali ni nak share cara untuk mengajar bayi atau anak dari menggigt ketika menyusu. Sakit ketika digigit tu, hanya ibu-ibu menyusu sahaja yang tahu betapa “nikmatnya” rasa digigit tu. Tak payah tunggu gigi tumbuh lah. Gusi baby jek dah cukup ngeri hokey! :cry: {focus_keyword} Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!! icon cry So jomlah tengok cara-cara untuk elakkan baby gigit nipple kita ketika menyusu ya.

>

<

7 CARA ELAKKAN GIGITAN BABY KETIKA MENYUSU

1. Perhatikan kenapa baby menggigit.
Sebab memang ade banyak sebab jugak baby menggigit. Pertama, sebab baby rasa susu tak nak keluar, atau breast ibu dah kering atau sumbat, memang bahana la carik nahas nak kene gigit. Heheheh. So, untuk lancarkan susu yang tersumbat tu, ibu-ibu boleh lah taum breast dengan tuala direndam air panas dulu. Atau paling mudah, take a hot shower. Memang insyaAllah sangat refreshing dan penyusuan susu ibu pon jadi sangat tenang dan mengantukkan. Hehe. Boleh lah tidur bersama-sama :mrgreen: {focus_keyword} Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!! icon mrgreen Sebab kedua baby suka menggigit ialah dia gatal gusi tu. So saja nak bereksperimen dengan gigi dan gusi mereka. Masa ni lah kita kene bijak macam mana nak handle dan bagi isyarat kat baby yang kita taknak dia gigit kita.

>

2. Leraikan dengan jariSiap sediakan jari kat tepi bibir baby. Bila baby start menggigit tu, terus cepat-cepat masukkan jari dan leraikan pelan-pelan gigitan. So jari tu menghalang gigi baby dari terus gigit. Tapi buat cara ni jangan pulak dengan mengejut tau. Memang terkejut si Hannan masa 1st time saya buat gitu. Melalak sakan, mujur tak fobia menyusu. Dikhuatiri terkejut sangat sampai tak nak dah menyusu, lagilah haru.

<

3. Tukar Breast SebelahDah alang-alang leraikan seperti cara nombor 2 tadi, tukarlah breast sebelah. Berhenti kejap menyusu. Seolah-olah kita nak beritahu anak dan baby ni, you gigit, you tak dapat susu. Gitu kekdahnya. Sambil-sambil tu boleh la bagi kata-kata hikmat dan mantera-mantera, “Mama sakit bila Hannan gigit.. huhu”. Lama-lama pahamlah baby kita tu, yang kita sakit dan kalau dia teruskan, no more susu. Berjaya buat ni pada Husnul Iman dulu. Hannan masih belum sampai fasa ini.

>

4. Jangan JeritKenapa jangan jerit? Sebab jeritan tu satunya dapat terkejutkan baby. Tersentak minah kecik ni mak dia menjerit kalah hantu. Kang fobia menyusu, memang menyesal di kemudian hari. Jerit kecil pon kalau boleh jangan. Sebab nanti jadi macam side effect begini pulak; baby akan fikir, eh saya gigit, ada effect org jerit. Sebab ada jek baby yang seronok pulak tengok mak dia jerit tau (sampai hati kaaaan :cry: {focus_keyword} Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!! icon cry) Haha.

>

5. Ubah gaya penyusuanYang ni agak unik sedikit. Biasanya bila baby dah besar dan pandai golek-golek, bukan 1 jek posisi die menyusu. Macam- macam wooo!!!! Sangat macam-macam gaya ada!! Nak sebut pon tak larat. Malu pon ada. Haha. Lagi-lagi kalau posisi menyusu baring. So, memang seronoklah baby ni dok explore. Yang sengsaranya kita. Dan nipple boleh melecet. Apa yang boleh kite buat ialah, try to be as comfortable as we can. Selagi tak sakit, insyaAllah nipple tak melecet. Tapi kalau dah ada mula-mula rasa sakit tu, jangan biarkan. Ubah gaya mengikut keselesaan kedua-dua baby dan ibu.

>

breastfeeding_baby_positions_n {focus_keyword} Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!! breastfeeding baby positions n

6. Menyusu dalam bilik yang gelap, tenang dan sunyiSebab bila bilik yang sunyi dan kurang gangguan, baby akan mudah rasa mengantuk dan fokus pada penyusuan tu. Takde lah dia nak toleh kanan kiri atau buat aksi-aksi akrobatik macam dalam gambar di atas tu. Kalau ada gangguan dari kakak Iman, memang Hannan pon takkan fokus menyusu langsung lah.

<

7. Susu kan sebab baby lapar, masa perut kosongMasa ni la memang baby fokus menyusu sungguh-sungguh. Lapar punya pasal. Hehehe. So kalau rasa-rasa baby tak lapar, dia nak menyusu main-main tu, boleh jek leraikan penyusuan dan attract baby buat aktiviti lain yang menyeronokkan dia, macam main kejar-kejar ke :mrgreen: {focus_keyword} Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!! icon mrgreen. Haa, mainlah sampai penat dan mengantuk, nanti bila baby nak menyusu, memang dia akan menyusu sungguh-sungguh la tanpa aksi-aksi akrobatik dan cuba-cuba menggigit tu insyaAllah. Hehehe.

<

<

##PS

Bila nipple melecet, kan orang selalu cakap letak susu ibu kat nippe tu nanti insyaAllah cepat baik kan? Sebabnya ade Vitamin E dan Vitamin C dalam susu ibu tu. Heheh

<

Selamat mencuba!

gigi hannan {focus_keyword} Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!! gigi hannan

 Hannan yang tengah test power gigi baru 8O {focus_keyword} Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!! icon eek

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... {focus_keyword} Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!! pixel

You may also like...

3 Responses

  1. Seminggu dua sebelum anak saya ‘pergi’, dia kerap menggigit juga. Arwah sebaya hannan beza bulan je. Malam sebelum dia meninggal, dia juga ada 4 gigi (sebelum itu dua di bawah satu di atas).

    Si kakak, Imaan juga pernah menggigit sehingga waktu mengepam di pejabat, titisan darah keluar bersama susu. Dugaan kan menyusu anak tapi itu momen terindah menjadi seorang ibu.

    • Mama Iman says:

      Ya Allah, saya baru terbaca kisah Inas. Innalillah. Sedihnya.
      Tabahnya Lina :(

      Tapi apa punca Inas ya. Hannan juga sawan, minggu lepas demam sehingga 40.5. Tp alhamdulillah semuanya ok. Saya melawat blog Lina ya.

  2. ummi Arsyad says:

    wah.. nak google lain, lain plak yg jumpa.. hheehehe.. nice sharing.. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.