Category: Sembang-sembang

f6a0c804dda91d5d3c6635f1bdff1ddb 1

Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita

Sebelum ni saya cerita pasal negative yang ada sendiri dalam diri kita, dan bagaimana nak menepisnya. Kali ni, nak cerita bagaimana pula bila kita dah sokmo positive selalu, tetapi ada jek orang luar atau anasir luar yang cuba tanamkan negativity dalam diri kita. Kadang-kadang bukan secara direct pon, kadang-kadang bukan secara sengaja pun, tapi kita “ter” ambil ia sebagai negative yang mana sudah tentunya affect pada nilai diri kita yang tadi nya sudah pon positive.  < Semua kita sama. Kita selalu...

credit card 1

Kelebihan Kad Kredit Sehingga Anda Tak Sabar-sabar Nak Memiliki Kad Kredit Anda Sendiri

Dahulu (read as zaman sekolah), mak saya tiada kad kredit. Malah memang tak tahu apa pon pasal kad kredit. Semua transaksi hanya cash sahaja. Online transaction pon masa tu mana ada sangat. Pernah mak dapat kad kredit percuma (tak tahu sebab apa masa tu, selepas beberapa minggu, mak terus kol bank dan terminate. Hehehehe. Menggigil katanya ada kad kredit. Takut kena curik orang. Hehe. Beginikah menjadi dewasa, soalan yang sering bermain di kepala saya ketika saya sekolah dahulu. Bila dewasa, macam...

Mengajar Anak Menghargai Duit 2

Mengajar Anak Menghargai Duit

Assalamualaikum, Sekarang ni topik saya hanya berkisar tentang duit sahaja. Buat masa ni memang itu sahaja yang berlegar-legar dalam kepala saya. Perancangan saya yang membuatkan saya mula bercerita tentang duit ni?? Let it be a secret buat masa ni. (Saja nak masukkan elemen suprise kat sini) Hihi. Apa pun, memang saya banyak belajar pasal duit ni dari kecil lagi. Alhamdulillah, menjadikan saya seorang yang lebih rasional bila masuk topik yang paling digemari ramai iaitu “BERBELANJA”. Ada orang suka BERBELANJA untuk release...

WP_000234 2

Roselle Tanaman Mamaku

Salam, masih ingatkah kisah Cendawan Kampung ternakan mak saya? Boleh baca di sini dan sini. Sedang merindui cendawan itu. Tapi tahun ni nampak gayanya bukan rezeki kami. Kalau tak, mahu setahun tu tumbuh melata sampai 2, 3 kali. Tapi Allah itu Maha Pemurah. DItariknya rezeki nikmat Cendawan Kampung itu, diberkan pula nikmat tanaman yang lain. Apakah ia? Ianya Roselle!! Kalau diikutkan, ramai dan tanam Roselle ni. Ianya sungguh popular sekarang. Kalau kat kedai tu, banyak ada jual kordial ROselle ni. Dek kerana...

IMG_3032 1

Ketagih Pavlova

Assalam, Saya dan suami sekarang ni ketagih sangat pada Pavlova. Asal2nya dulu memang macam tak minat langsung sebab ada orang kata manis leting gitu! Dah tu lemak2 pulak katenya. Tapi bila makin ramai orang kat FB dok tayang buat Pavlova ni, terasa tercabar pulak dah. Bila tengok resepinya, pergh..memang senang sangat pulak tu! Bahan pun murah jek. Cuma buah2 je yang mahal. So, kalau nak budget murah, boleh gune oren, nanas, tembikai?? Hahahahahah. Kalau nak mahal, boleh guna blueberry, rasberry, cranberry,...

The Myth of Multitasking 0

The Myth of Multitasking

Jam menunjukkan pukul 210 pagi. Meskipun sudah begitu pagi, saya masih belum mengantuk. Sedangkan pagi tadi saya bagaikan sudah pon menjadi zombi dek kerana melayani tempahan kek. Selepas rehat sepuasnya sejam dua, selepas uruskan rumah sepuasnya (vacumm-mop-cuci-tandas-segala), tiba2  masa menjadi begitu lapang pula. Sehingga masih tak boleh tidur. Mungkin dek terbiasa dengan keadaan tidak tidur selama beberapa hari, menjadikan saya begitu segar bugar. Apa lagi, update blog la~!!! Di opis waktu rehat langsung tak sempat dah nak update blog. Tapi waktu...

featured-swing 6

Medela Swing for Let-Go

Salam, Saya ada 1 set Medela Swing yang baru sahaja 2 bulan digunakan. Reason for let-go sebab owner bertambah buzy so need to upgrade to Medela Freestyle to save pumping time. Warranty is still valid and covered by Lactaequip Medical (M) Sdn Bhd since this pump bought from FabulousMom. Info pasal Medela Swing ini: Set baru dipakai 2 bulan.  Apa yang akan dapat exactly seperti gambar iaitu: Full set Medela Swing termasuk semua sparepart. Medela City Style Breastpump Cooler Bag complete...

Seorang yang bernama Ibu, Mama, Emak, Mommy, Ummi..etc 0

Seorang yang bernama Ibu, Mama, Emak, Mommy, Ummi..etc

Jom tolong sapu sawang kat IbuCergas.Com ni. Sebab IbuCergasnya agak kurang cergas berblogging. Sebab sedang cergas di suatu sudut lain. Hehehe. Alhamdulillah, kehidupan berjalan lancar, berada dalam landasan perancangan, dan InsyaAllah juga tidak terbabas dari landasan yang Allah tetapkan. Amin. Penyusuan Cik Iman. Tinggal sebulan lagi, perjuangan saya untuk menggenapkan penyusuan Iman selama 2 tahun, akan sampai ke penghujungnya. Sama ada extend breastfeeding atau wean-off, saya masih belum membuat keputusan. Iman juga rasa nya belum sedia buat keputusan. Akan tiba waktu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.