Category: Resepi

Raya Preparation 2

Raya Preparation

Ukhrawi preparation untuk Ramadhan haruslah disimpan di hati, antara diri sendiri dan Allah SWT sahaja. Duniawi Preparation, bolehlah sikit-sikit reveal to the world. Miahahahaa. Saya berazam kali ni cuba buat kuih raya sendiri. Jimat? Tidak lah pun. Cuma untuk kepuasan sendiri, dan melatih kegigihan diri untuk cuba membuat biskut-biskut raya dengan hati, dan bukannya dengan duit. Bagi saya, untuk keluarga tercinta, saya cuba untuk beri makanan cinta (meskipun diragui kesedapannya). Ahahahaa. Mungkin bagi setengah orang, biskut buatan kilang ke, buatan orang...

Biskut Wajib Raya = Coffee Chocolate Chip Cookies 4

Biskut Wajib Raya = Coffee Chocolate Chip Cookies

Biskut yang wajib dibuat untuk raya. Tahun-tahun lepas, pakai resepi lain. Tahun ni, saya try resepi yang ni pulak. Memang menjadi. Blog saya ni ikut musim. Musim raya, haruslah banyak resepi. Hihi. Macam-macam resepi nak buat. Nantikan sahajalah ye. Ilmu parenting entah melaut ke mana. Breastfeeding journey pun tak update-update. Tapi seriously ade cerita untuk breastfeeding journey Iman sepanjang Ramadhan ni, termasuklah kemalasan Mama Iman sekali. Nantikan juga ya. Since cik Suzila dah mintak resepi, saya copy dan paste sahajalah dari...

Digital Kitchen Scale to let go only RM40 11

Digital Kitchen Scale to let go only RM40

Salam mommies. Harini dok verangan-angan nak bakar biskut bagai. Mood raya sudah mari dan makcik2 di kampung tak nak kuih yg saya beli. Mahu yang saya bakar sendiri (walaupun tak sedap pun..haish). Saya dah lama nak beli Digital Kitchen Scale, memandangkan selama ni pakai yang analog sahaja (nasib baik menjadi juga walaupon tak accurate bacaannya). Hehe. Tadi petang saya pergi ke kedai Bagus kat Seksyen 13 Shah Alam. Dah beli macam-macam bahan kek, nampak pulak scale ni agak murah, RM49.90. Sebelum...

Kek Puding Karamel 5

Kek Puding Karamel

Wah wah..galak ye Mama Iman. Kali ni, bila Ayah Iman ke surau selepas berbuka, Mama Iman terus sahaja bersilat di dapur. Huahauahauau.. Bila Ayah Iman balik je, bau wangi dari oven dah menerawang, dapur pun dah licin kembali. Tidak sikit pun meninggalkan bekas-bekas bersilat di dapur tadi. Hihi. Ampun ya pak! Daku sudah membuat sebiji kek lagi meskipun baharu semalam membuat sebiji lagi RVC dan Devil’s Food Chocolate Cake (yang tak berapa jadi itu). Ahahahahahah… > > Ayah Iman kate sedap....

My Red Velvet Cake 4

My Red Velvet Cake

Rasanya mcam kek coklat lembab, tapi tak rasa macam coklat sangat. Warnanya punye lah terang, contras dengan cream cheese yang putih tu.  Cuma warna bergantung pada jenama pewarna yang anda guna. Ada yang terang menyala, ada yang lebih kepada merah gelap. Yang saya punya agak gelap. Lainkali tukar jenis pewarna pula. Ayah Iman kate boleh jual ni. Suka..suka. Lagi-lagi bila dah semalaman menginap dalam peti ais, rasanya memang terangkat. Red Velvet Cake: 250 grams tepung kek (diayak) 1/2 sudu kecil garam...

Buttermilk Pancake 6

Buttermilk Pancake

Ah sudah…jadi blog resepi pulak? =D Sebenarnya lama dah terliur melihatkan Buttermilk Pancake dari blog K.Nor ni. Punyelah cantik, punyalah cute miut. Skill ambil gambar pun memukau. Selama ni punyalah pancake saya lebih kepada ala-ala lempeng Jawa sebab ianya tak mahu naik? =D Hahaha. Sangat menci kenapa pancake McD boleh sangat gebu. Akhirnya saya nekad cuba K.Nor punya resepi. Geram punya pasal. Alhamdulillah, 1st attempt terus menjadi (hok aloh, senang kot buat pancake), tapi bagi saya mcam susah pula. Kekekkekee. >...

Cara Saya Mudahkan Proses Memasak 6

Cara Saya Mudahkan Proses Memasak

Cerita hujung minggu. Biasanya hujung minggu saya manfaatkan waktu sebaiknya untuk membuat kerja-kerja rumah. Maklumlah, saya bekerja. Jadi, hujung minggu itulah harus sediakan semua bahan memasak, vacuum lantai, mop lantai. Hari-hari biasa hanya mampu buat rutin ringan seperti basuh baju, sidai baju dan apa sahaja associated dengan baju. Hihihi. Memasak memang rutin, jadi, semua rencah harus ada terlebih dahulu supaya saya dapat jimatkan waktu memasak kepada hanya 15 ke 20 minit maximum (termasuk mengemas selepas masak). Sementara Ayah Iman dan Iman...

Lagi Sarapan Berkhasiat Lagi Mudah – Sandwich 0

Lagi Sarapan Berkhasiat Lagi Mudah – Sandwich

Salam semua. Harus berhati-hati memilih ayat untuk penulisan blog. Dikhuatiri menyakiti sesetengah pihak. Hihi. Ada sesiapa di sini ibu-ibu bekerja yang masih mahukan resepi ringkas, mudah tapi berkhasiat utk sarapan anak-anak. Jika ya, teruskan membaca ye. Hihi. Jika tidak, saya minta jangan annoy pula dengan entry resipi saya-yang-semua-orang-pun-boleh-buat ni. Huhuhu. Sandwich ni simple je. Memangla ada tuna yang boleh directly spread atas roti. Tapi saya prefer teknik ni buat sandwich sebab saya dapat masukkan sayur ke dalamnya =) Bahan-bahan ialah Sardin...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.