Category: Resepi

flour-in-white-dish-on-table 0

Bahaya Tepung Yang Dilunturkan

Tepung yang biasa kita makan, yang berwarna putih bersih tu adalah tepung yang telah dilunturkan. Kita panggil tepung ini sebagai “Bleached Flour”, manakala tepung yang tak dilunturkan dipanggil sebagai “Unbleached Flour”. Peluntur yang digunakan untuk menlunturkan tepung dipanggil sebagai “Flour bleaching agent” iaitu bahan tambahan dalam makanan yang menjadikan tepung tu begitu putih dan untuk membentukan gluten dalam tepung. Sebenarnya warna asal tepung adalah berwarna agak kekuningan. Antara bahan peluntur yang digunakan untuk melunturkan tepung adalah; Organic peroxides, namely benzoyl peroxide...

20140717-044728-17248736.jpg 1

Homemade Pai Tuna

Alkisahnya berapa belas hari la dapur tak berasap. Mana taknya, Hannan warded sejak 30 June, bermakna sedari awal puasa lagi berbuka dan bersahur, kira “memasak” di hospital ler. Alhamdulillah ada makanan (meskipon tak berapa sedap ). Masa di hospital, kerjanya membelek buku ni berhari-hari, sambil berangan-angan. Tangan cukup gatal laaaa nak memasak. Buku ni antara feveret buku saya. Dan alhamdulillah tiap kali buat insyaAllah menjadi semuanya. > < So berazam keluar jek hospital, nak buat benda ni. Hoho. Pai tuna. Alah,...

image_5 0

DIY Homemade Playdoh Buat Iman

Alkisah berbicara, Cik Aan Kepada di Husnul Iman ni menghadiahkan playdoh padanya. Malah sekolah tadika Husnul Iman juga pernah berinya playdoh. Kalau di youtube, memang Husnul Iman suka sangat tengok video berkaitan palydoh yang mana dia meniru aksi-aksi budak-budak yang bermain palydoh tu. Even dia bercakap-cakap sama seperti budak2 dalam video ni cakap  Pendek kata, memang kami tak pernah belikan dia benda alah ni meskipon tahu dia suka  Kemudian, dijadikan cerita, semua playdoh Husnul Iman dah pon mengeras, maka maknya ni...

WP_000234 2

Roselle Tanaman Mamaku

Salam, masih ingatkah kisah Cendawan Kampung ternakan mak saya? Boleh baca di sini dan sini. Sedang merindui cendawan itu. Tapi tahun ni nampak gayanya bukan rezeki kami. Kalau tak, mahu setahun tu tumbuh melata sampai 2, 3 kali. Tapi Allah itu Maha Pemurah. DItariknya rezeki nikmat Cendawan Kampung itu, diberkan pula nikmat tanaman yang lain. Apakah ia? Ianya Roselle!! Kalau diikutkan, ramai dan tanam Roselle ni. Ianya sungguh popular sekarang. Kalau kat kedai tu, banyak ada jual kordial ROselle ni. Dek kerana...

2012-07-24 18.21.38 2

Halia Membusuk? Serai Mengering?!

Apa khabar semua? Ramai dah saya dengar cherry berry di kalangan kawan2 saya akibat beli makanan di bazar. Pergh.. seram saya dibuatnya. Alhamdulillah, saya masih memasak selepas pulang dari kerja. Kecuali Jumaat lepas Ayah Iman ajak beli baju raya. Hehe. Puasa kali ni, syukur, banyak rezeki yang Allah beri. Masih teringat puasa tahun lepas, memang kais pagi makan pagi, kais petang makan petang (huh…exaggerate sungguh!). Tidak lah begitu, cuma kira cukup2 je masa tu. Baju raya pun beli sehari sebelum raya,...

Dapur IbuCergas : Eggless & Wheatless Cekodok Bilis 4

Dapur IbuCergas : Eggless & Wheatless Cekodok Bilis

Masih ingat lagi yang saya promote product makanan khas ni? Baru try cuba buat untuk Cik Iman. Cekodok bilis. Mudah, cepat dan sedap tau~!!! Tapi memang pelik la egg replacer tu. 1 sudu kecil dibancuh dengan 2 sudu besar akan menjadi sebiji telur. Pelik tapi benar. So, sebungkus itu mengandungi 66 biji telur. Resepinya….emm..x de. Hehehe. basically main campak2 sahaja. Saya kisar ikan bilis sehingga halus, garam sedikit, 2 biji “telur” dari egg replacer tu, daun sup dan juga self raising...

featured-rainbow 2

Iklan Dapur IbuCergas.Com – Rainbow Cake for grab

  Gara-gara tersilap tarikh order dari customer, saya terbuat Rainbow Cake ni harini yang sepatutnya adalah minggu hadapan. Ngehehehee. Oleh yang demikian, saya dengan ini mengumumkan, barangsiapa yang ingin cuba merasa kek  ni, boleh lah message saya ya. Huehuehueu…. Ada sesiapa berminat? Saya bagi special price. RM90 with Rainbow decoration – not yet deco (normal price = RM100) Cake size = Height 5″, Diameter 8″, Weight 2kg Pick Up Area= Shah Alam PM me if intereted. Gambar kiri ialah decoration kek...

Masih ingatkah cendawan itu? =p 0

Masih ingatkah cendawan itu? =p

Masih ingatkah cendawan itu? Heee..lihat entry dahulu…di entry ini (klik sini). Memang susah nak dapat cendawan ni. Sabtu, 23 September 2011, Kakak pulang semula ke Johor jam 9 pagi. Tiba-tiba pukul 1030 pagi tergerak hati Mama untuk menjengah seman samun di hadapan rumah. Siapa sangka, sebaldi cendawan kampung tumbuh melata. Dan buat pertama kali tahun 2011 ni sebanyak ni. Awal tahun dahulu ada juga, tapi setompok cuma dan hanya boleh dimakan 2,3 orang sahaja (sebab tu tak masuk entry.. wahahaha). Kali...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.