Category: Resepi

13895062_1366493016712656_5804108135639780004_n-horz 0

Tips Roti Gebu dan Lembut – Kelas Roti Shah Alam

Kelas Roti Gegebus Shah Alam! Buat pertama kalinya si IbuCergas ni belajar ke kelas roti dengan rasminya! Bukan saya tak pernah meroti, ade dah letak resepi kat Dapur.IbuCergas.com pon. Banyak dah resepi try (read as banyak gak yang tak jadi ). Yang keras gedegang boleh buat baling kat penyamun pon pernah jek jadi.  Setelah pelbagai percubaan dibuat sendiri, rasa masih tak puas hati dengan hasil meroti. Setakat buat roti sendiri tu, hanya mampu rounding dan buat bun jek. Masuk corak-corak roti lain, failed...

11226931_10153208133203261_4861084636525517287_n-horz 7

Jemput-jemput Lembut Gebu Gebas Cuma Tukar Satu Bahan

Jemput-jemput lembut, gemok dan gebu, berongga dalamnya, garing luar lembut dalam, dan tak keras bila sejuk. Heaven! Bila bagi orang makan jemput ni, sure orang yang makan tu akan tanya soalan yang sama; “Macam mana ya buat jemput lembut macam ni?” Saya yakin, selepas orang yang cuba menggigitnya, sure akan tanya soalan ni. Heheheheh. Saya seriously dulu sering ditanya pasal ini. Meskipon ia hanyalah jemput, tapi berapa ramai orang masak jemput pon still jadi; keras bila sejuk padat dan mampat kenyal macam...

10475520_10152443705768261_7435403636207665313_n 8

Resepi Lempeng Lembut dan Sedap Kegilaan Saya Sekeluarga

Lempeng senang dan sedap ini memang kegemaran saya dan selalu sangat saya buat. Kalau bawak opis tu memang semua org suka. Hatta ex-boss saya pon suka sampai dia selalu tanya bila lalu tempat saya; “Farha takde lempeng ke jumput-jumput ke”   Masalahnya bila orang dok tanya apa resepinya sampai lembut cenggini dan nampak gebu. Err. errr… saya tak ade resepi la pulak. saya main campak-campak jek dan rasa macam agak2 pekat tu dah best, baru saya lempar atas non stick pan. (hahah lempar...

Processed with Moldiv 7

Kronologi Eksperimen Mendapatkan Warna Merah Semulajadi Red Velvet Cake

Yummy Wow Merahnya Red Velvet ini!! Merah menggoda lebih-lebih lagi kalau dah disapukan Cream Cheese Frosting. Pergh memang terangkat. Moist dan lembab, rasa yang cair di mulut. Tapi…. merah ini bukan semulajadi. Merah ini adalah pewarna tiruan. Dan pewarna tiruan merah adalah paling berbahaya berbanding pewarna berwarna lain.  Ini kek Red Velvet Dengan Pewarna Tiruan. Saya gunakan 15 ml (satu sudu besar) untuk dapatkan warna ini. Resepi asal menggunakan sehingga 30 ml (2 sudu besar) pewarna merah. Eerrr.. > Saya suka...

122417_173263_bit_thumb 1

DIY Pewarna Makanan Semulajadi dan Organic

Jom Tukar Pewarna Makanan Tiruan Kepada Pewarna Makanan Natural Saya baru nak mula misi merubah diri menjadi seorang baker yang lebih sihat. Ngahahahaahha. Takpelah lambat sikit, dari tak berubah terus kan kan. Jika selama ni di Dapur IbuCergas.com saya gunakan standard biasa pewarna makanan yang dibenarkan dalam industri makanan, saya ingin beranjak kepada baker yang lebih bertanggungjawab kepada badan sendiri. Ecewah. Ini adalah antara pilihan-pilihan yang boleh kita buat. Kek paling utama yang saya kena ubah adalah Red Velvet Cake dan...

Chia seed 0

Kebaikan Chia Seed Sebagai Super Food Menjadikan Ia Sangat Famous

Sejak saya post pasal Overnight Oat ni, ramai pulak tanya mana nak beli la, ibu menyusu boleh makan ke tak, ibu hamil boleh makan ke tak. Entah bila, tak perasan. Tiba-tiba sahaja famous Chia Seed ni. Maybe sejak adanya group ibu-ibu yang mementingkan natural food untuk anak. Maybe sebab awarness ibu-ibu yang banyak dah meng”Google”. Atau maybe jugak sebab dulu takde Facebook, sekarang ade Facebook (Ops). Hehehee. Sebab kalau nak ikutkan kata ia makanan baru, sebenarnya kajian pasal Chia Seed ni dah...

Overnight Oat 1

Cara Sediakan Overnight Oat Yang Famous

Saya ingatkan sayalah yang paling lambat dalam fenomena Overnight Oat ni  . Takpe, marilah kita sama-sama menikmati makanan yang kononnya sihat ini. Ishk, insyaAllah lah sihat. Cuma buah-buahan dan yogurt jek pon. Orang asal yang popularkan dia? Entah, dah jadi terlalu viral sampai tak tahu siapa yang asalnya buat. Tapi bila godek di google, mungkin lah (saya kata mungkin ya) si polan dari Blog The YummyLife.Com yang membuatnya (kot). Boleh la godek di blog beliau ya. Siap sedia la siapa yang jengah...

flour-in-white-dish-on-table 0

Bahaya Tepung Yang Dilunturkan

Tepung yang biasa kita makan, yang berwarna putih bersih tu adalah tepung yang telah dilunturkan. Kita panggil tepung ini sebagai “Bleached Flour”, manakala tepung yang tak dilunturkan dipanggil sebagai “Unbleached Flour”. Peluntur yang digunakan untuk menlunturkan tepung dipanggil sebagai “Flour bleaching agent” iaitu bahan tambahan dalam makanan yang menjadikan tepung tu begitu putih dan untuk membentukan gluten dalam tepung. Sebenarnya warna asal tepung adalah berwarna agak kekuningan. Antara bahan peluntur yang digunakan untuk melunturkan tepung adalah; Organic peroxides, namely benzoyl peroxide...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.