Category: Perniagaan & Pemasaran

Perniagaan dan pemasaran adalah topik yang di minati Ayah Iman selain automotif. Segala pengetahuan dari pengalaman dan pembelajaran mengenai topik ni akan diterjemahkan dalam bentuk tulisan.

Screenshot 2016-08-11 09.58.24 2

Macam Mana Shaklee Boleh Belanja Pakej Percutian?

Best ke bisnes Shaklee ni? Apa yang best pulak? Apa benefit? Saya tak nampak pon boleh buat duit langsung dengan Shaklee? Shaklee is just a typical MLM company kan kan? Ok, takpa. Rileks. Jika saya ceritakan tentang National Conference (NC), sure orang sukar nak paham dan sukar nak digest. Jadi biar saya ceritakan tentang pakej National Conference  ini dalam bahasa yang mudah. Kosongkan fikiran, kita cuba fikirkan ini. Fikirkan sebuah company biasa (contohnya company trading, service ataupon manufacturing). Seperti mana konventional...

_70685548_79167276 0

Kenapa Perempuan Lebih Sesuai Bekerja Dari Rumah? Compare dengan Lelaki?

Sebab Perempuan Ada Ability Untuk Multitasking Berbanding Lelaki!  Ini bukan omongan kosong ya pak. Ini bener-bener berlaku. Perempuan Seriously Lebih Pandai MultiTasking Berbanding Lelaki? Setuju? Lebih-lebih lagi dalam keadaan bahagi-bahagikan tugas dalam masa yang sekejap. Perempuan nampak gayanya lebih cepat dan cekap, lelaki pulak lebih terkedek-kedek. Kihkihkih. Tak caya, cuba lah test sendiri. Paling senang tengok lah masa nak balik kampung. Perempuan, dari segala mak nenek baju kecik-kecik sampai baju besar-besar, untuk 4-5 orang anak, semua insyaAllah complete. Dari hal penyepit...

bekerja dari rumah 1 2

Elak Kesilapan Bisnes Dari Rumah Jika Ingin Berhenti Bekerja

Berhenti bekerja dan mulakan bisnes dari rumah memang impian ibu-ibu. Sesibuk mana di opis, pangkat tinggi melangit, dan gaji berkepok-kepok, dalam hatinya pasti terdetik – “Aku nak jaga anak-anak aku sendiri”. Ramai yang berjaya, tapi sungguh ramai juga yang kecundang jika silap tekniknya. Kita membayangkan seperti ini. Alangkah indahnya kan? Tapi awas. Realiti tak sebegini. > Kaji Dahulu Sebelum Buat Keputusan Berhenti Kerja Tujuan utama sebab nak berhenti kerje opkos sebab nak ade masa berkualiti dengan anak-anak dan suami. Memberi makan...

f6a0c804dda91d5d3c6635f1bdff1ddb 1

Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita

Sebelum ni saya cerita pasal negative yang ada sendiri dalam diri kita, dan bagaimana nak menepisnya. Kali ni, nak cerita bagaimana pula bila kita dah sokmo positive selalu, tetapi ada jek orang luar atau anasir luar yang cuba tanamkan negativity dalam diri kita. Kadang-kadang bukan secara direct pon, kadang-kadang bukan secara sengaja pun, tapi kita “ter” ambil ia sebagai negative yang mana sudah tentunya affect pada nilai diri kita yang tadi nya sudah pon positive.  < Semua kita sama. Kita selalu...

20140811-135409-50049196 0

Bisnes Shaklee Bukan Sekadar Bisnes; Ia juga tempat piknik. Eiihh??!

Salah-salah, sebetulnya Shaklee juga merupakan tempat kami berukhwah. Alhamdulillah semalam telah diadakan Jamuan AidilFitri – Ketuk-ketuk Aidilfitri bersama warga Shaklee iReach Sdn Bhd. Ops. Ia adalah kelolaan Master Lyna Noh dan Master Zainul untuk anak cucu cicit piut semua beramah mesra sempena Raya AidilFitri 2014 kali ini. Alhamdulillah dengan makanan yang sangat enak, bertempat die Hotel Bluewave Shah Alam, bermula jam 2 petang sehingga 6 petang, bukan sahaja kami ada makan-makan, malah tentu sekali ade program pengisian tak lain tak bukan...

credit card 1

Kelebihan Kad Kredit Sehingga Anda Tak Sabar-sabar Nak Memiliki Kad Kredit Anda Sendiri

Dahulu (read as zaman sekolah), mak saya tiada kad kredit. Malah memang tak tahu apa pon pasal kad kredit. Semua transaksi hanya cash sahaja. Online transaction pon masa tu mana ada sangat. Pernah mak dapat kad kredit percuma (tak tahu sebab apa masa tu, selepas beberapa minggu, mak terus kol bank dan terminate. Hehehehe. Menggigil katanya ada kad kredit. Takut kena curik orang. Hehe. Beginikah menjadi dewasa, soalan yang sering bermain di kepala saya ketika saya sekolah dahulu. Bila dewasa, macam...

Memulakan Perniagaan? Baca 5 Nasihat Penting Ini.. 1

Memulakan Perniagaan? Baca 5 Nasihat Penting Ini..

Memulakan perniagaan ni memerlukan perancangan yang rapi kalau nak membina perniagaan yang mampan dan berkekalan atau ‘sustainable’ omputih sebut. Sekarang ni pun banyak perniagaan yang tumbuh macam cendawan. Semua terutama orang melayu kita dah mula berniaga nak cari duit lebih. Dari meniaga larut malam sampai la sampai la meniaga dalam opis. Semua gara-gara kos kehidupan yang naik tak turun-turun. Syukurlah ada hujan yang turun 😀 Biasa kan kita dengar “fail to plan is plan to fail”. Memang sangat tepat sekali. Ada...

20131221-054449.jpg 0

Business School for Our Child

[Test drive WP mobile] Kisah inspirasi kanak-kanak kecil dengan kelas business mereka. Hehehehe. Seperti biasa di surau untuk solat. Tapi kali ini lain sebab ada sesuatu memikat pandangan saya. Tabung ini. Diisi dengan 3 keping biskut dan dijual dengan RM1 sebungkus. Apa yang saya tertarik adalah tulisan “BELILAH BISKUT KAMI”. Siapakah “KAMI”? “KAMI” adalah anak-anak kepada staff di opis kami. Kakak di Finance Department. Di mana beliau mengajar anak-anak kecil beliau yang masih di sekolah rendah untuk belajar menjana pendapatan masing2...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.