Category: Parenting

Bahaya Bedak Talkum 5

Bahaya Bedak Talkum

Gambar dari Google Dari Wikipedia: “Talc adalah mineral yang diperbuat daripada magnesium silika dengan formula kimia H2Mg3(SiO3)4 atau Mg3Si4O10(OH)2. Selalunya digunakan sebagai bahan bedak talkum”. Bedak talkum sememangnya menjadi kegemaran ibu-ibu untuk dipakaikan kepada tubuh bayi terutatamanya selepas mandi. Antara sebab penggunaannya ialah untuk menyerap kelembapan dan peluh dan juga mencegah geseran  antara baju atau lampin dengan kulit bayi (untuk mengelakkan kulit melecet). Tak tahulah kenapa, saya seolah-olah malas untuk memberikan Iman bedak. Sebabnya, pada awal kelahiranya, Iman menghidap sepsis (darah...

Gula adalah Punca Utama Penyakit 2

Gula adalah Punca Utama Penyakit

Salam semua, Oh sweet Friday. Hehe. Semalam dah penat buat kerja lab, harini terasa macam takde kerja pulak. Tinggal measure je nak tengok hasil fabrication semalam. So, let the expert do that. Saya tak mahulah pegang mesin mahal-mahal. Tengok je mahu. Kang patah itu ini, potong gaji pun tak cukup nak ganti balik deh. Berbalik kepada tajuk entri, saya mahu tanya kepada semua, siapa ada jengok-jengok laman web Pengguna Pulau Pinang (CAP – Consumers Association of Penang? Sila angkat tangan. Berapa...

Mama Iman lebih rajin pada hari bekerja 18

Mama Iman lebih rajin pada hari bekerja

Salam, Saya tidak suka waktu cuti bekerja, tapi saya suka hari cuti. Saya suka menikmati cuti, tetapi saya seorang yang tidak aktif jika bercuti. Hari bekerja, pukul 530 pagi sudah bangun tidur, ketang ketung di dapur. Kalau katakan terlajak tidur sekalipun, paling ringkas, 1 hidangan meehun atau mee goreng atau cekodok udang @ bilis pasti akan terhidang. Bubur Iman juga siap jam 7pg. Kalau hari cuti, lepas Solat Subuh, tarik selimut balik. Sarapan entah ke mana, dan entah ke apa, bubur...

5 Sebab Utama Kenapa Susu Ibu Lebih Baik 0

5 Sebab Utama Kenapa Susu Ibu Lebih Baik

Penyusuan susu ibu boleh jadi sangat mencabar. Walaupun ianya adalah suatu proses semulajadi, ia tidak menjadikan penyusuan susu ibu itu mudah. Ok, zaman dahulu, zaman ibu dan nenek kita, semua bayi disusukan sendiri. Tak dinafikan banyak ibu-ibu muda yang tiada pengalaman mendapati bahawa proses penyusuan itu sebenarnya sukar dan kadangkala jika tidak kuat, ianya sangat mengecewakan. Tetapi, sekiranya kita kuat, dan kita sentiasa berfikiran positif, InsyaAllah, kita akan dapati yang kita sebenarnya pilih yang benar-benar terbaik buat anak kita, meskipun banyak...

Penyusuan Dalam Persekitaran yang Tercemar. Boleh ke? 0

Penyusuan Dalam Persekitaran yang Tercemar. Boleh ke?

> Salam, Kali ni saya mahu bercerita mengenai topik di atas (eh..kenapa ayat macam nak buat karangan.. hehe). Bukan apa, saya pernah bertanya kepada Kak Rita MLO (Mom’s Little One) Mommy Lyna dari MySuperKids kita yang famous ni. Berikut adalah emel saya dan mereka berdua. okeh, ni link yang berkenaan di dalam emel tersebut sebagai rujukan. http://www.waba.org.my/whatwedo/environment/pdf/faq2005_eng.pdf http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/108/3/776/T7 Masa ni memang saya sangat ragu-ragu dengan kedudukan dan kesucian susu perahan saya sekiranya saya banyak meluangkan masa di makmal nanti. Tetapi, tak...

Pemakanan yang Sihat Bermula dari Ibu 0

Pemakanan yang Sihat Bermula dari Ibu

Salam, Huh….lama juga saya tak update blog. Nak kata sibuk, tidaklah juga. Cuma rasa main dengan Iman sepuas-puasnya, makan sepuas-puasnya, tidur sepuas-puasnya, sampai lama-lama barulah terfikir; ok enough playing. Time to use the time effectively. Hehe. Progress tentang Iman? Iman kini memang kemaruk lah berjalan. Sudah pandai untuk berdiri sendiri tanpa berpaut pada apa-apa meja atau dinding. Umurnya? 9 bulan 12 hari. Syukur nikmatmu ya Allah. Saya betul-betul menumpukan sepenuh perhatian saya pada Iman. Iman memang tersangat gigih berjalan. Sampai berpeluh-peluh...

Pemakanan Sihat Bermula Dari Si Ibu 2

Pemakanan Sihat Bermula Dari Si Ibu

Salam, Huh….lama juga saya tak update blog. Nak kata sibuk, tidaklah juga. Cuma rasa main dengan Iman sepuas-puasnya, makan sepuas-puasnya, tidur sepuas-puasnya, sampai lama-lama barulah terfikir; ok enough playing. Time to use the time effectively. Hehe. Progress tentang Iman? Iman kini memang kemaruk lah berjalan. Sudah pandai untuk berdiri sendiri tanpa berpaut pada apa-apa meja atau dinding. Umurnya? 9 bulan 12 hari. Syukur nikmatmu ya Allah. Saya betul-betul menumpukan sepenuh perhatian saya pada Iman. Iman memang tersangat gigih berjalan. Sampai berpeluh-peluh...

Iman Berjalan Pada Umur 8 Bulan 24 Hari 4

Iman Berjalan Pada Umur 8 Bulan 24 Hari

Gambar dari Google Salam, Kali ni nak kongsikan kegembiraan bila anak sudah dapat kaki. Hehehe…alhamdulillah. Syukur, Iman sudah belajar berjalan. 2, 3 tapak? tidak, Iman sudah pun bertapak-tapak. Lebih sepuluh tapak hanya dalam masa seminggu belajar bertatih, dan pada umurnya 8 bulan 24 hari =D. Iman gigih berlatih tatih sendiri di antara kerusi dan meja. Ramai ibu bapa ingat bahawa baby walker mempercepatkan bayi mereka belajar berjalan. Oh tidak, itu hanya mitos semata-mata, dipercayai hanya berdasarkan kebetulan yang mana sebenarnya setiap...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.