Category: Parenting

Gathering SaraKids @ DARC 13

Gathering SaraKids @ DARC

Mesti jugak update harini…sebelum kehangatannya hilang. Sarakids Open Day at DARC (Denai Alam Riding Club). Ini 1st gathering yang pernah saya pergi untuk aktiviti yang bersifat keibuan. Hihi. Gathering ni bukan khusus untuk ibu-ibu menyusu sahaja. Gathering ini tiada syarat. Sesiapa pun boleh join. Ada ramai rakan-rakan dari FB Kumpulan ibu-ibu Menyusukan (KIM). Tapi saya pemalu..hihi..soo segan nak tegur sapa orang. Balik rumah rasa rugi pulak. Woo.. Aktiviti yang berlangsung Pelancaran Pump Modu by Sara in the House. Memberi pump Modu...

Bagaimana mencari taska untuk anak anda 11

Bagaimana mencari taska untuk anak anda

Saya tak tahu ibu bapa lain di luar sana bagaimana mereka menjustifikasikan pencarian taska buat anak mereka. Disebabkan saya juga ibu baru, diharap siapa-siapa yang mempunyai pendapat/ pandangan/ penilaian/ cadangan bolehlah kiranya berkongsi pengalaman dengan saya. Dari pengalaman saya sendiri, ada beberapa perkara perlu diambil tau: > > 1)     Adakah Taska tersebut berdaftar/ berlesen? Ini adalah kriteria paling saya titik beratkan. Memang leceh. Saya tak salahkan pengusaha Taska 100%. Sebab proses untuk mendapatkan lesen dan renew lesen dengan JKM amat melecehkan....

Sebab Saya Mahu Taska Berdaftar? 80

Sebab Saya Mahu Taska Berdaftar?

Alamak, tajuk bajet bagus. Woo…memang, kalau dah ditakdirkan apa-apa jadi pada anak kita, sebahagian kita berjuang bermati-matian untuk tegakkan keadilan. Saya rasa saya tak kuat untuk semua tu. Sungguh saya tak kuat. Cuma berharap Allah SWT sahajalah yang dapat melindungi anak kita bila kita mengambil keputusan menghantar anak ke nurseri. Iman akan mula ke taska pada bulan 6 ini. Namun, saya tak mahu simply pilih taska ikut sedap mata saya pandang, telinga saya dengar. Punya lama saya study pasal taska ni...

Bilakah bayi boleh mula minum air putih? 0

Bilakah bayi boleh mula minum air putih?

Salam ibu-ibu.. Sebenarnya saya pun dalam dilema untuk soalan di atas. Sebab tu saje-saje tanya yang pakar. Hehe. Seriously saya takut nak beri Iman air masak walaupun umurnya dah hampir setahun. Ada juga beri, tapi tak banyak, dalam 2,3 sudu. Hohoho. Sebab saya rasa susu ibu dah cukup untuk Iman. Lagipun tak pulak doktor suruh beri air masak. Even masa Iman demam pun doktor tak pulak kasi beri air masak bila saya tanya. (Iye, saya tanya okeh). Hurm..so, sila baca di...

Saya Mahu Belajar Cara Tulis Blog Berinformasi Dari Blog My Super Kids dan Sarakids 3

Saya Mahu Belajar Cara Tulis Blog Berinformasi Dari Blog My Super Kids dan Sarakids

Kenapa saya tulis blog sebenarnya? Menggedik-gedik update status diri, menggedik-gedik update status Iman. Macam lah orang lain tak punya anak. Macam lah diri tu bagus sangat. Hurm.. siapa yang rasa macam tak suka blog saya ni, ehem, silalah blogwalking ke blog-blog lain ye. Ini blog peribadi, maka dengan adanya dasar dan sistem demokrasi yang dilaksanakan di Malaysia, saya berhak menulis sesuka hati saya. Miahaha. > Alamak, kenapa berbahasa kasar pulak ni. Tidak-tidak, terima kasih kepada kalian-kalian yang sudi menjengah ke taratak...

Saya Mahu Belajar Buat Bento Comel dari Mothering Corner.com 8

Saya Mahu Belajar Buat Bento Comel dari Mothering Corner.com

Seorang Ibu yang Cergas haruslah rajin memasak, dah sendiri nak masak, janganlah pulak rajin merungut. Hehehe. Dulu, sebelum saya berkahwin, saya membawa bekal setiap hari (adalah jugak sesekali terkantoi bangun lambat tak sempat masak…huhu). Mengandung? Awal-awal mengandung masih lagi memasak setiap hari. Cume bila dah sarat sangat tu, takdelah masak berat-berat. Setakat sediakan Roti John, atau Roti Bakar (pun kira masak la kan? ). Tetapi sepanjang mengandung, tiap-tiap pagi buah mesti saya potong untuk bersarapan. Paling suka,buah mangga! Kini, memegang status...

Entry Malas Mama Iman – Rawat Jongang Dari Bayi 0

Entry Malas Mama Iman – Rawat Jongang Dari Bayi

Betul-betul petikan dari Kosmo untuk rujukan saya di masa akan datang.  Kes malas nak cari semula artikel ni. So, simpan dalam blog sendiri. Sebabnya, saya malas nak terang kat orang kenapa saya tak bagi anak saya puting. Pertama sekali, sebab saya sangat degil. Hoho. Kedua, sebab saya nak cuba ikhlas kan diri saya menjaga anak saya. Lagipun entry ni sangat berkaitan dengan entry sebelum ni di sini, juga copy paste dari Kosmo. Uh…banyak info kat suratkhabar kadang-kadang kita terlepas pandang. >...

Bahaya Bedak Talkum 5

Bahaya Bedak Talkum

Gambar dari Google Dari Wikipedia: “Talc adalah mineral yang diperbuat daripada magnesium silika dengan formula kimia H2Mg3(SiO3)4 atau Mg3Si4O10(OH)2. Selalunya digunakan sebagai bahan bedak talkum”. Bedak talkum sememangnya menjadi kegemaran ibu-ibu untuk dipakaikan kepada tubuh bayi terutatamanya selepas mandi. Antara sebab penggunaannya ialah untuk menyerap kelembapan dan peluh dan juga mencegah geseran  antara baju atau lampin dengan kulit bayi (untuk mengelakkan kulit melecet). Tak tahulah kenapa, saya seolah-olah malas untuk memberikan Iman bedak. Sebabnya, pada awal kelahiranya, Iman menghidap sepsis (darah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.