Category: Parenting

Konvensyen Super Parents by I.Luv.Islam 4

Konvensyen Super Parents by I.Luv.Islam

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Illahi dengan limpah kurnia dan Inayah-NYA, KONVENYSEN SUPER PARENTS buat julung kalinya akan diadakan buat julung kalinya pada tahun 2012 anjuran IluvIslamEvents. Konvensyen Super Parents yang kami anjurkan adalah kerana melihat cabaran untuk menjadi ibu bapa pada masakini adalah berbeza mengikut peredaran zaman. Jadi melalui Konvensyen ini, ibu bapa dan bakal ibu bapa dapat mengetahui kaedah terbaik untuk menjadi ibu bapa yang Super dan seterusnya melahirkan generasi anak yang Super. Pendidikan Ibubapa atau Parenting bukan sahaja khas ibu ibu bapa,...

Seorang yang bernama Ibu, Mama, Emak, Mommy, Ummi..etc 0

Seorang yang bernama Ibu, Mama, Emak, Mommy, Ummi..etc

Jom tolong sapu sawang kat IbuCergas.Com ni. Sebab IbuCergasnya agak kurang cergas berblogging. Sebab sedang cergas di suatu sudut lain. Hehehe. Alhamdulillah, kehidupan berjalan lancar, berada dalam landasan perancangan, dan InsyaAllah juga tidak terbabas dari landasan yang Allah tetapkan. Amin. Penyusuan Cik Iman. Tinggal sebulan lagi, perjuangan saya untuk menggenapkan penyusuan Iman selama 2 tahun, akan sampai ke penghujungnya. Sama ada extend breastfeeding atau wean-off, saya masih belum membuat keputusan. Iman juga rasa nya belum sedia buat keputusan. Akan tiba waktu...

Kalau saya ada banyak duit 0

Kalau saya ada banyak duit

Kalau ada banyak duit tak semestinya kaya. Sebab orang kaya ada yang jugak tak banyak duit. Sebab banyak komitment nak kena bayar. Kereta besar, rumah besar, dan bil-bil yang beramount besar. Hehe. Gurau je. Tak de motif pun cakap macam tu. Saja nak panjangkan karangan. Heeee. Cumalah kan, kalau saya banyak duit, apa yang saya nak ye. Ada orang pernah tanya soalan ni pada saya. Logically orang akan jawab nak beli macam-macam. Gadget2 IT, kereta mewah, rumah besar. Tapi tak tahu...

Anak liat bangun Subuh? 1

Anak liat bangun Subuh?

Salam. Sekolah sudah bermula. Macam mana kekalutan mengejutkan anak ke sekolah setelah sekian lama anak membuta sampai ke tengah hari? Hehe. Cabaran sungguh kan? Saya pernah dengar teori yang menyatakan bahawa bila mana seorang ibu itu adalah surirumah, anak-anak seringkali dilihat sebagai anak yang liat bangun pagi. Ops, bukan saya yang cakap. Ade sesetengah pendapat yang menyatakan begitu. Bezanya dengan ibu yang bekerja ialah, mereka seakan “terpaksa” mengejutkan anak-anak bangun pagi-pagi sebab keperluan untuk pergi kerja. Jadi, mereka banyak “mengeraskan hati”...

Ring Sling as Child Safety Harness 0

Ring Sling as Child Safety Harness

Assalamualaikum semua Seminggu sudah berada di rumah-kecilku-syurgaku itu. Alhamdulillah. Penat masih penat. Tapi memang happy la. Heehe. Syukur juga Iman sudah terbiasa dengan rumah baru. Dan sekarang Iman sangat gembira masuk keluar lif. Hihi. Iman sentiasa menanti-nantikan masuk keluar lift itu dan sentiasa pandang kembali ke arah lif sebaik sahaja melangkah keluar dari lif. Agaknya, Iman merasakan Pintu Ajaib macam kepunyaan Doraemon kot. Hehehe. Perasaan duduk rumah sendiri? Sambil basuh pinggan, saya tersenyum. Sambil mop lantai, saya tersenyum. Sambil sidai baju,...

Minyak masak, elakkan gunakan berulang kali 2

Minyak masak, elakkan gunakan berulang kali

Masalahnya minyak sihat ni bukan murah. Mahal. Kalau boleh memang la nak minyak sihat belaka. Tapi dek kalo kerana budget pon takat lepas untuk bernafas je, sekurang-kurangnya saya mahu berikan bayi saya minyak yang sihat. Uhuk..takpelah mama pakai minyak tak sihat nak. Heheh. Bacalah panduan ini dari kaca mata seseorang yang bukan pun ahli kimia. Ceit. Haha. Kalau salah, sila betulkan ye. > Smoking Point Smoking Point adalah merujuk kepada suhu di mana lemak atau minyak yang kita gunakan mula berubah...

Mempraktikkan Subconscious Mind pada Anak-anak 4

Mempraktikkan Subconscious Mind pada Anak-anak

Assalamualaikum.. Hari ini hari pertama Iman dihantar ke Taska. Perjalanan dari Shah Alam ke Cyberjaya memakan masa lebih kurang 40 minit. Saya mula-mula risau jika Iman dok melalak dalam kereta. Saya dok risau jika Iman asyik nangis di Taska. Saya dok risau Iman tak tahu nak merujuk kepada siapa kalau berak ke, nak susu ke, sakit ke di Taska. Saya dok pening fikirkan macam-macam. Maklumlah, sindrom 1st time hantar anak ke Taska. Hehe. Sejak kelmarin, saya asyik berkata-kata kepada Iman, berbisik-bisik...

Demam, selsema dan picky eater 10

Demam, selsema dan picky eater

Assalam semua, Bila mana Cik Iman sakit, dia ada perangai pelik sikit. Kalau demam, aktifnya bukan sikit2. Iman akan jadi super duper aktif. Memang sangat aktif tak terkata. Terkinja sana sini. Lari sana sini. Semua barang dicampaknya. Nangis tiada. Merengek juga tiada. Happy semacam dan menjerit2 kesukaan semacam. Memang pelik. Pernah suatu malam jam 1 pagi, Iman tersangat aktif sampai tak terkawal. Badannya macam panas. Minum susu punya banyak, tapi tidur tak mahu. Melompat2 atas katil…sehinggalah tiba2 muntah sebaldi!!! Muntah banyak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.