Category: Parenting

photo 0

Bila Kepercayaan Bercanggah

Salam, Lama sudah tidak menulis di ruangan ini. Berbulan lamanya sejak morning sickness melanda. Oh, alhamdulillah kandungan saya pon sudah mencecah 6 bulan. Alhamdulillah Bertambah sudah usia. Bertambah juga anak. Di kala umur 28 tahun, banyak sudah yang saya belajar. Belajar menjadi matang Belajar berdikari Belajar mengawal emosi Belajar menerima Belajar segalanya Syukur alhamdulillah  Kesunyian saya di dalam blog ini, tidak bermakna saya juga menghentikan mencari ilmu-ilmu lain yang saya yakin bermanfaat buat saya. Bila zaman FB lebih pantas dan laju menyampaikan...

photo 0

Dilema Ibu Bapa – Berlapang Dada

Ibu Cergas kini jadi Ibu Pemalas. Kata seorang kawan saya. Mana taknya, blog bersawang dan berhabuk-habuk. Tak lalu nak update blog. Merangkak-rangkak menaip entry. Lebih banyak yang jadi draft dari yang terus dipublish. Otak pon tepu semacam jek. Kali ni ada kisah menarik nak kongsi. Iman infected dengan bacteria dekat kulit dia. Mula-mula saya ingatkan masalah eczema dia tu. So, saya tak ambil pusing sangat (bukan maksud tak sayang aaaa). Hehe. As long tak tumbuh rashes, saya pon ok la. Tapi...

IMG_4071 8

Kenangan Indah Bersama Iman

Entah tiba-tiba rasa sayu sahaja hati ini teringatkan Iman. Sudah besar anak mama ni. 2 hari lagi, Iman genap 2 tahun 8 bulan. Macam-macam dah Iman pandai buat. Dahulu, ketika Iman kecil dan sangat aktif, pernah terdetik di hati kecil seorang ibu ni, “Anak aku ni hyperaktif kah?”. Hehe. Mana taknya kalau sampai demam pun masih ligat lagi. Lagi panas, lagi ligat tingkah lakunya. Tak selesa barangkali. Bulan lepas, kami ke Cameron Highland. Iman macam maknya, mudah sangat mabuk bila berjalan....

parenting-and-discipline 4

Anak Itu Unik Untuk Setiap Ibu Bapanya

Allah memang jadikan setiap anak itu unik untuk ibu-bapanya. Anak A memang untuk Ibu A. Dan Anak B memang untuk Ibu B. Ada sebab kenapa Allah tak jadikan Anak B kepada Ibu A dan juga sebaliknya. Genetik keturunan memang Allah jadikan begitu. Macam saya, Allah jadikan Iman buat saya. Allah juga takdirkan Iman mempunyai Allergi, kerana perancangan Allah tu memang indah. Oleh kerana saya boleh jugalah masak sendiri, baking sendiri dan multitasking, maka walaupun allergy, pemakanan Iman masih di dalam kawalan....

Stress 6

Menangani Stress

  Aaaargghh!!! Saya stress! (Lakonan). Hahahah. Sebenarnya rasanya semua orang di dunia pun ada stress masing-masing. Sama ada kecil atau besar, stress pasti dialami setiap orang. Cuma diri kita sendiri je nak kena tau macam mana nak handle stress dengan effective dan efisyen. Kenali Punca Stress Anda Pertama sekali, kaji dulu apa sebab anda stress. Kalau tak kaji, nak membuangnya pun tentulah susah kan. Antara tanda stress adalah kepenatan, keletihan melampau, kurang selera makan atau pun bertambah-tambah selera makan, sakit kepala,...

Mengajar Anak Menghargai Duit 2

Mengajar Anak Menghargai Duit

Assalamualaikum, Sekarang ni topik saya hanya berkisar tentang duit sahaja. Buat masa ni memang itu sahaja yang berlegar-legar dalam kepala saya. Perancangan saya yang membuatkan saya mula bercerita tentang duit ni?? Let it be a secret buat masa ni. (Saja nak masukkan elemen suprise kat sini) Hihi. Apa pun, memang saya banyak belajar pasal duit ni dari kecil lagi. Alhamdulillah, menjadikan saya seorang yang lebih rasional bila masuk topik yang paling digemari ramai iaitu “BERBELANJA”. Ada orang suka BERBELANJA untuk release...

IMG_1831 2

Anak yang tak terdidik umpama kek yang bantat?

Semalam saya buatkan muffin khas untuk Cik Iman. Iman sekarang tengah moody banget  tak mahu makan. Masakkan nasi tak mahu. Nak masakkan spaggeti, spaggetti khas untuk allergy die tu kehabisan pula. Baru order baru, tunggu shipping. So, saya try la carik resepi untuk muffin gunakan tepung khas untuk orang allergy gandum, dan juga egg replacer khas untuk orang yang allergy telur. So, saya gamble ambil resepi kek biasa dan cuma gantikan tepung biasa dgn tepung iman, telur biasa dengan egg replacer....

Review Konvensyen Super Parents Part 2 – TETAPI DIA TIDAK 0

Review Konvensyen Super Parents Part 2 – TETAPI DIA TIDAK

Berikut adalah sajak yang khas ditujukan dari seorang anak kepada Ayahnya yang sibuk. Kredit to Dr. Shukri Abdullah > > > TETAPI DIA TIDAK Aku senyum padanya tempoh hari, Aku sangka Ayah melihat, TETAPI DIA TIDAK. > Aku kata “Adik Saaayaanng Ayah” dan tunggu jawapannya, Aku sangka Ayah dengar, TETAPI DIA TIDAK. > Aku seronok bermain-main di padang, Aku sangka Ayah juga berminat, TETAPI DIA TIDAK. > Aku buat lukisan istimewa dan berikan kepadanya, Aku sangka Ayah tentu gembira, TETAPI DIA...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.