Category: Parenting

sunat bayi lelaki khatan 1

Sunat/ Khatan Bayi Lelaki 

Alhamdulillah, hari ke 4 dah tertanggal dah part plastibell ‘Izz. ‘Izz dah berkhatan! Yeay😍😍 Bujang dah anak mama ni. Hahahahah. Ok ceritanya begini. Bulan 11, 12 memang biasanya ramai kanak-kanak lelaki berkhatan. Maklumlah bersempena cuti sekolah sekali. Terkebetulan lah ‘Izz ni lahir bulan November. Sebab tu lah mak tang ni pon terpikir jugak. (Kalau ‘Izz lahir bulan-bulan lain, mungkin tak terpikir pon pasal khatan pon). Maka bermulalah episod mencari doktor untuk khatan kan bayi lelaki. Paling famous dalam google adalah Klinik...

nosefrida 4

Penyedut Hingus Bayi Yang Sangat Memudahkan Ibu/Bapa

Namanya NoseFrida Nasal Aspirator. Saya beli yang ini selepas baca banyak review dari parents around the globe 😂😂 (exaggerate betul). Sebenarnya kalut sebentar masuk anak ke 3 ni, sebab kakak-kakak ‘Izz tak pernah selsema di bawah umur setahun. So agak terkejut bila baby umur 10 hari tetiba selsema😭😭. Memang sedia maklum, baby bawah 2 tahun takde ubat selsema. Satu-satunya cara yang selamat adalah sedut hingus tu sendiri. Kalau pekat sangat, boleh sembur sterimar atau saline water masuk hidung baby dan terus gunakan...

baju menyusu feedmilk mengandung 1

Baju Mengandung dan Menyusu Paling Best!

Ok, akhirnya dapat baju ni. Yeay!!! Macam mana? Cantik tak? Oh.. fokus pada baju tau, bukan pada orangnya . Masa ni tengah pregnant 5 bulan ni. Bajunya memang sangat selesa, terletak jatuh. Kainnnya sejuk je. Dan paling penting memang tak perlu gosok! Memang seperti yang diwar-warkan kan dalam Testimonial Feedmilk. Masa turun dari bilik dan tunjuk pada suami, terus dia cakap, “Eh…cantik baju ni. Mana dapat?” Hahaaha. Pastu bawak la pegi opis, semua kawan kata saya sangat sesuai dengan baju ni. Heheh....

_70685548_79167276 0

Kenapa Perempuan Lebih Sesuai Bekerja Dari Rumah? Compare dengan Lelaki?

Sebab Perempuan Ada Ability Untuk Multitasking Berbanding Lelaki!  Ini bukan omongan kosong ya pak. Ini bener-bener berlaku. Perempuan Seriously Lebih Pandai MultiTasking Berbanding Lelaki? Setuju? Lebih-lebih lagi dalam keadaan bahagi-bahagikan tugas dalam masa yang sekejap. Perempuan nampak gayanya lebih cepat dan cekap, lelaki pulak lebih terkedek-kedek. Kihkihkih. Tak caya, cuba lah test sendiri. Paling senang tengok lah masa nak balik kampung. Perempuan, dari segala mak nenek baju kecik-kecik sampai baju besar-besar, untuk 4-5 orang anak, semua insyaAllah complete. Dari hal penyepit...

Berhenti Rokok, Dengan Mudah, dan Selama-lamanya 2

Berhenti Rokok, Dengan Mudah, dan Selama-lamanya

Lelaki ini menggendong bayi nya dalam baby carrier. Lelaki ini sayang akan bayinya. tahukah sebenarnya sangat bahaya gendong baby seperti ini, jika anda seorang perokok? Tahu tak? Dan kerana sayang itulah, demi anak yang dikendongnya, perokok ini akhirnya berjaya berhenti merokok.   Bayi sebenarnya hisap asap rokok melalui baju bapa mereka. Sebagai seorang bapa, adakah anda sampai hati teruskan merokok tu, demi kepuasan sendiri, menidakkan tanggungjawab keselamatan terhadap anak sendiri. Tak percaya, baca artikel di bawah ini. Tak percaya jugak, pergi...

20140811-135409-50049196 0

Bisnes Shaklee Bukan Sekadar Bisnes; Ia juga tempat piknik. Eiihh??!

Salah-salah, sebetulnya Shaklee juga merupakan tempat kami berukhwah. Alhamdulillah semalam telah diadakan Jamuan AidilFitri – Ketuk-ketuk Aidilfitri bersama warga Shaklee iReach Sdn Bhd. Ops. Ia adalah kelolaan Master Lyna Noh dan Master Zainul untuk anak cucu cicit piut semua beramah mesra sempena Raya AidilFitri 2014 kali ini. Alhamdulillah dengan makanan yang sangat enak, bertempat die Hotel Bluewave Shah Alam, bermula jam 2 petang sehingga 6 petang, bukan sahaja kami ada makan-makan, malah tentu sekali ade program pengisian tak lain tak bukan...

20131221-054449.jpg 0

Business School for Our Child

[Test drive WP mobile] Kisah inspirasi kanak-kanak kecil dengan kelas business mereka. Hehehehe. Seperti biasa di surau untuk solat. Tapi kali ini lain sebab ada sesuatu memikat pandangan saya. Tabung ini. Diisi dengan 3 keping biskut dan dijual dengan RM1 sebungkus. Apa yang saya tertarik adalah tulisan “BELILAH BISKUT KAMI”. Siapakah “KAMI”? “KAMI” adalah anak-anak kepada staff di opis kami. Kakak di Finance Department. Di mana beliau mengajar anak-anak kecil beliau yang masih di sekolah rendah untuk belajar menjana pendapatan masing2...

photo 0

Bila Kepercayaan Bercanggah

Salam, Lama sudah tidak menulis di ruangan ini. Berbulan lamanya sejak morning sickness melanda. Oh, alhamdulillah kandungan saya pon sudah mencecah 6 bulan. Alhamdulillah Bertambah sudah usia. Bertambah juga anak. Di kala umur 28 tahun, banyak sudah yang saya belajar. Belajar menjadi matang Belajar berdikari Belajar mengawal emosi Belajar menerima Belajar segalanya Syukur alhamdulillah  Kesunyian saya di dalam blog ini, tidak bermakna saya juga menghentikan mencari ilmu-ilmu lain yang saya yakin bermanfaat buat saya. Bila zaman FB lebih pantas dan laju menyampaikan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.