Category: Kesihatan

lakanto pengganti gula pasir 0

Erythritol – Nampak Macam Gula, Rasa Macam Gula, Tapi Bukan Gula

Erythritol – Pengganti Gula Yang Hebat Hebatnya sains sebab menjumpai  benda ini😍😍. Hahaha. Sebabnya bukan senang sebenarnya nak kawal nafsu-nafsi makanan bergula ni. Almaklumlah kita dah dimomokkan dengan benda manis sejak zaman dahulu kala. Otak ni rasa macam tak boleh terima makanan tanpa gula. Bagi yang dah berjaya kawal sugar intake dalam pemakanan harian, tahniah! Syabas bette!!! Seriously ia adalah usaha yang sangat susah. Sebab apa je makanan ni Malaysia ni yang enak tanpa gula? Erythritol – Sama Macam Gula, Tapi...

urut tradisional terbaik wanita selepas bersalin 16

Spa Urut Tradisional Selepas Bersalin Yang Serious Sangat Best!

Dah 2 kali bersalin. Da 2 kali ambil servis confinement lady. Kali pertama pada tahun 2010, oklah untuk seminggu 7 hari – rasa best, dan overall puas hati. Kali kedua pada tahun 2013, amik servis sekali lagi, dan diberi orang yang lain, dah kureng dah perkhidmatan. Masih 7 hari di rumah lengkap semua termasuk berurut, bertangas, ber tungku dan segala nya… tapi terasa rahim masih lagi kat bawah dan tak dapat sengkak balik ke atas. Dan serious sakit masa die sengkak kan...

bahay bungkus air panas ikat tepi di mamak 0

Bahaya Bungkus Air Panas Dalam Plastik

Teringat kata-kata seorang rakan sekerja saya dari Mediterranean yang pada mulanya beliau terkejut sangat dengan senarai harga makanan yang ada di sebuah kedai mamak. Hot Coffee cume bernilai RM 2.00 walaupun bungkus. Beliau kata; “Wah Murahnya!! Starbuck sangat mahal sehingga belasan ringgit secawan”. Masa tu beliau baru sampai Malaysia, dan masih belajar lagi dengan adab dan budaya di sini. Oklah, disebabkan murah, maka beliau pun order hot coffee bungkus. Alangkah terkejutnya beliau yang hot cofee itu sebenarnya dimasukkan ke dalam beg plastik...

Berhenti Rokok, Dengan Mudah, dan Selama-lamanya 2

Berhenti Rokok, Dengan Mudah, dan Selama-lamanya

Lelaki ini menggendong bayi nya dalam baby carrier. Lelaki ini sayang akan bayinya. tahukah sebenarnya sangat bahaya gendong baby seperti ini, jika anda seorang perokok? Tahu tak? Dan kerana sayang itulah, demi anak yang dikendongnya, perokok ini akhirnya berjaya berhenti merokok.   Bayi sebenarnya hisap asap rokok melalui baju bapa mereka. Sebagai seorang bapa, adakah anda sampai hati teruskan merokok tu, demi kepuasan sendiri, menidakkan tanggungjawab keselamatan terhadap anak sendiri. Tak percaya, baca artikel di bawah ini. Tak percaya jugak, pergi...

nappy-rash 0

Ruam Lampin Disebabkan Antibiotik Yang Ibu Muda Biasanya Tak Tahu

Saya bercakap atas kapasiti seorang mak, bukannya atas kapasiti seorang yang tahu perubatan. So apa yang saya nak share adalah kesan selepas ambil antibiotik, yang rata-rata biasanya ibu baru memang tak tahu apa akan jadi lepas antibiotik diambil. Iyelah, kita yang jaga anak, kita tak tahu pon eh kenapa anak aku jadi gini tetiba. So agak kalut di situ, sebab barulah nak google itu ini. Heheheh. Biasanya, bila anak demam lama, kita bawak jumpa doktor, dan doktor akan tentukan sama ada...

daun bunga lili-tile 2

Pengalaman Saya Dengan Sakit Gastrik Satu Ketika Dahulu

Dahulu, saya pernah ada sakit perut yang amat sangat. Masa tu umur dalam 15 – 17 tahun. Tapi tak tahu pun itu adalah gastrik. Mungkin sebab selalu tahan lapar, so lama-lama perut jadi tak tahan. Sakitnya sukar digambarkan. Memang pedih menyucuk-nyucuk dan dalam masa sekejap jek rasa sakit sampai nak guling-guling pun ada. Pernah seali sakit tu saya kena masa tengah bercamping dengan persatuan. Almaklumlah, bila bercamping, tak boleh la nak demand macam-macam kan. Makan pon ala kadar jek. Ditakdirkan masa...

acne scar specialists 8.1 1

4 Cara Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Kali lepas kita dah bincang cara kecutkan jerawat batu secara semulajadi. Kali ni kita nak cerita pulak, macam mana nak hilangkan parut jerawat secara semulajadi juga. Tentulah yang penting kita nak buat secara semulajadi, tanpa sebarang bahan kimia yang boleh memudaratkan buah pinggang, hati dan kulit. Ingat, memang ada banyak sangat produk di pasaran yang menjanjikan kesan cepat dan instant, tapi sebenarnya sangat berbahaya. Boleh cek produk pemutihan kulit berbahaya yang ditarik balik oleh BPFK di link ini. < Mencegah Parut...

Xcvhjewkrjei0078 0

Bahaya Tabiat Gigit Kuku Dan Cara Mengatasinya

Mesti baca bahaya tabiat gigit kuku ni, dan saya ada tips untuk atasinya. Berdasarkan pengalaman sebenar. InsyaAllah. Mana tau kot-kot ada anak yang dah start gigit kuku dan kopek kuku ni. Iman dah start dah. Memang nak kena brainwash. Errkk….. euuu…. > Kenapa Tabiat Gigit Kuku Ini Berlaku? Sesetengah orang kata ia ada berkaitan dengan masalah psikology. Sebab bila ditanya dan suruh berhenti, kebanyakan orang yang ada tabiat ini akan cakap; “Susahlah nak berhenti”, “Dah biasa dari kecik” dan ada yang...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.