Category: Eczema & Iman

Merawat Batuk asthma 3

Rawatan Kecemasan Bila Asthma Menyerang Dan Ventolin Tak Ade!

Katakan lah anda di situasi seperti saya. Travel dan balik ke rumah mak atau ke mana sahaja, mesti membawa ubat lelah. Paling kurang stok Ventolin dan Salbutamol mesti ada. Sebab tahu bila-bila masa tanpa diduga, asthma mungkin akan menyerang anak anda seperti mana anak saya Husnul Iman. Mungkin anak anda allergik habuk, atau allergik susu, atau allergik sejuk? Atau apa sahaja yang mungkin boleh jadikan rongga pernafasan dia sempit. Masa tu Iman tengah main-main dengan gembira, tiba-tiba dia batuk tanpa henti....

559999_378223195569102_351399507_n 1

Taska Baru Iman

  Ini iklan tidak berbayar. Hehehe. Taska pilihan saya. Alhamdulillah dah genap sebulan (malah terlebih 10 hari dah) Iman di taska barunya. Syukur sangat2 ditakdirkan berjumpa taska baru ni. Mula2 memang lama dah nampak iklan taska ni di surau office. Masa tu belum terbuka lagi hati untuk ke sana. Tapi tanggal 13 June 2012, saya nekad nak kunjungi taska ni memandangkan allergy Iman semakin menjadi2. Saya mungkin dalam denial mode. Kondisi Iman bukanlah sesimple yang saya rasakan. Iman bukan setakat allergik...

IMG_2358a 1

Menu Cik Iman

Ada pembaca bertanya, kenapa blog ni sekarang tak banyak dah sediakan menu untuk baby. Hehe. Yang pertama, sebab bz kot. Takde masa nak update blog. Ayah Iman pon dah bising visitor blog dah kurang. Huuu… ler, siapalah nak berblogging ke personal blog ni. Perasan betul. Bukan aim saya pun. Aim Ayah Iman je tu =D. Alhamdulillah setakat ni saya cuba sedaya upaya untuk jaga perkataan saya dalam blog. Tapis siap2 yerlah risau menyentuh perasaan orang. Kalau rasa macam nak luah perasaan...

Bento Iman ke Taska 9

Bento Iman ke Taska

> >   Breakfast – Wheat free egg free jompot manis, Lunch -nasi dengan kuah kacang dal dan krim, Dinner – wheat free spiral spaggety dengan kuah kacang dal dan krim   Salam, Dah lama tak update blog. Ayah Iman mula membising di belakang. Hehehee. Kali ni nak cerita tentang bekalan @ bento yang Iman bawak ke taska. Maklumlah, sejak siri allergik die ni, saya lebih particular tentang apa yang dia makan. Saya juga obses nak tengok hasil buangan Iman, sebab...

Dapur IbuCergas : Eggless & Wheatless Cekodok Bilis 4

Dapur IbuCergas : Eggless & Wheatless Cekodok Bilis

Masih ingat lagi yang saya promote product makanan khas ni? Baru try cuba buat untuk Cik Iman. Cekodok bilis. Mudah, cepat dan sedap tau~!!! Tapi memang pelik la egg replacer tu. 1 sudu kecil dibancuh dengan 2 sudu besar akan menjadi sebiji telur. Pelik tapi benar. So, sebungkus itu mengandungi 66 biji telur. Resepinya….emm..x de. Hehehe. basically main campak2 sahaja. Saya kisar ikan bilis sehingga halus, garam sedikit, 2 biji “telur” dari egg replacer tu, daun sup dan juga self raising...

featuredeczema 1

Cerita tentang Eczema dan Tips Penting – Part 3

Semalam saya sengaja bercuti untuk buat follow up check-up Iman. Sengaja juga buat temujanji dengan dietician. Tak salah pergi jumpa dietician untuk pemakanan. Bukannya seolah2 nak mengaku kita tak pandai masak (memang betul pun) @ tak pandai handle pemakanan ahli keluarga. Sekadar untuk mendapatkan penerangan dari yang lebih pakar. Bukan ke lebih baik? Bukan mahal mana pun. RM30 je kot. Tapi itulah, priority kita berbeza. Ada orang kata RM30 untuk improvekan kesihatan itu mahal berbanding harga tudung yang rm200 tu? Ataupun...

Cerita tentang Eczema dan Tips Penting – Part 2 9

Cerita tentang Eczema dan Tips Penting – Part 2

Sunyi lagi blog ni sebab Mama Iman busy sangat-sangat nak investigate apa yang buat Cik Iman allergik. Huh. Jumaat lepas saya merasakan yang eczema Iman dah masuk tahap serius dah. Kulit dan mula berkuping dan merah keras. Terutama bahagian pelepat badan dan kepala yang mudah berpeluh. Apa lagi, kelam kabut jumpa doktor kat DEMC. Sekali kene refer pada Doktor Dermatologist pulak dah. So, doktor bagi Reference Letter untuk jumpe Dermatologist keesokan harinya, Sabtu. Since tak buat appointment, berjanggut lah menunggu kes...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.