Category: Cerita Tentang Iman

hospital shah alam 1

Pengalaman Check-Up Mengandung di Klinik Kerajaan vs Swasta

Alhamdulillah, dah pon masuk 26 weeks dah pun baby ke tiga ni. Kali ni sindrom mak beranak ramai ni memilih untuk check up mengandung kat Klinik Kerajaan. Tak pernah-pernah pon Iman dan Hannan check up kerajaan selama ni. Bukan kerana terlebih kaya, no no no (hahahaa ), tapi sebab mostly company cover ler. Kalau berbayor mahal sangat, tak sanggup aiih. Banyak sangat sebabnya tetiba bertukar angin nak ke Klinik Kerajaan. Siap kena sakat dengan MO kat klinik, “Sampai hati kau anak...

emergencydepartment 0

Hospital Bagi Ubat Penat, Kenapa Ubat Penat Namanya?

Saya tak paham ubat penat tu apa. Kenapa bagi ubat penat? Adakah sebab susah nak bernafas tu jadi penat? Alkisahnya begini. Kami saja-saja jenjalan cuti ke utara, melawat sanak sedara sambil beraya. Jitra Kedah menjadi sangat sejuk. Tersangat sejuk sampai saya kompius adakah ini Jitra atau ini Cameron Highland. Kihkihkih. Masuk ke rumah pakcik jek, terus pelik, eh ada pasang aircond ke. Tak ada pon. Tapi memang sejuk sampai ke tulang. Petang nak mandi, pergh… air kolah macam air batu!!! Bukan...

Anak makan bersepah di kedai 0

Tips Makan Luar Dengan Baby, Tanpa Dijeling Tuan Kedai

Pernah tak kita pergi kedai makan (tujuan opkos nak makan sekeluarga), tapi end up anak kita sepahkan makanan dan akhirnya dimarahi tuan kedai. Pernah tak tuan kedai tiba-tiba suruh kita pekerja dia sapu tempat meja makan kita dek kerana anak kita dok makan sepah sampai nasik berterabur kat bawah kedai? Pernah tak pekedai dok kata kat kita, “tisu dah abes” sebab kita dok asyik amik tisu jek nak bersihkan sepah yang anak kita dok buat? Sebagai ibu, sentap tak?(╥︣﹏᷅╥) Seriously sentap...

ipad_2344343b 1

Cara Berkesan IbuCergas Detox Anak Ketagih Gadget

Husnul Iman pernah ketagih gadget. Serious. Ia salah saya. Saya mengaku. Serious. Admit the mistake, then barulah boleh nak betulkan mistake tu. Betul? Tapi kalau mistake pon kita tak nak mengaku, macam mana nak baiki ye tak? Hehehe. So first step, mengaku dulu yang kita dah buat salah. Better late than never Daripada langsung tak berubah, berubalah la sebelum terlambat kan kan. Seriously pepatah ni terguna pakai untuk semua perkara. Bagaimana Kesilapan Ketagihan Gadget Anak Saya Bermula Saya mabuk teruk mengandungkan Baby...

image_5 0

DIY Homemade Playdoh Buat Iman

Alkisah berbicara, Cik Aan Kepada di Husnul Iman ni menghadiahkan playdoh padanya. Malah sekolah tadika Husnul Iman juga pernah berinya playdoh. Kalau di youtube, memang Husnul Iman suka sangat tengok video berkaitan palydoh yang mana dia meniru aksi-aksi budak-budak yang bermain palydoh tu. Even dia bercakap-cakap sama seperti budak2 dalam video ni cakap  Pendek kata, memang kami tak pernah belikan dia benda alah ni meskipon tahu dia suka  Kemudian, dijadikan cerita, semua playdoh Husnul Iman dah pon mengeras, maka maknya ni...

Jatuh Cinta Pada Anak Gadis Sendiri 1

Jatuh Cinta Pada Anak Gadis Sendiri

Assalamualaikum pemula bicara. Alkisah aku mempunyai anak perempuans yang cantik dan comel pada pandangan mata kasar dan halus aku ni.  Masalahnya aku dah jatuh cinta pada mereka. Ini adalah masalah bapa yang bakal jadi pelindung tegar anak mereka macam filem papadom lakonan Afdlin Shauki bersama Liyana Jasmay. Jatuh cinta kat sini maksud die sangat menyayangi anak ye. Jangan buat-buat tak paham pulak kan. Kang ada yang kena makan nasi lemak beracun. Mee racun pula adalah makanan popular di Batu Pahat, Johor....

20131221-054449.jpg 0

Business School for Our Child

[Test drive WP mobile] Kisah inspirasi kanak-kanak kecil dengan kelas business mereka. Hehehehe. Seperti biasa di surau untuk solat. Tapi kali ini lain sebab ada sesuatu memikat pandangan saya. Tabung ini. Diisi dengan 3 keping biskut dan dijual dengan RM1 sebungkus. Apa yang saya tertarik adalah tulisan “BELILAH BISKUT KAMI”. Siapakah “KAMI”? “KAMI” adalah anak-anak kepada staff di opis kami. Kakak di Finance Department. Di mana beliau mengajar anak-anak kecil beliau yang masih di sekolah rendah untuk belajar menjana pendapatan masing2...

Tandem Nursing Hannan dan Iman 1

Tandem Nursing Hannan dan Iman

Alhamdulillah, Hannan berjaya sepenuhnya susu ibu sejak lahir. Seawal hari ke 4, pelbagai posisi dah pandai Hannan menyusu. Syukur juga pengalaman dari anak pertama banyak mengajar saya untuk menyusukan anak kedua ni. Iman pula? Pantang nampak adik Hannan menyusu, dia pon nak tumpang sekali. Akhirnya saya pon selalu lah pam, dan berikan pada Iman manakala Hannan pula hanya direct feeding. Itunpon setelah peti ais rumah mak bahagian freezer tu sarat dah mengandungi frozen EBM. Nak simpan lauk pon susah. Hehehe. Alhamdulillah....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.