Category: Cerita Tentang Hannan

hospital shah alam 1

Pengalaman Check-Up Mengandung di Klinik Kerajaan vs Swasta

Alhamdulillah, dah pon masuk 26 weeks dah pun baby ke tiga ni. Kali ni sindrom mak beranak ramai ni memilih untuk check up mengandung kat Klinik Kerajaan. Tak pernah-pernah pon Iman dan Hannan check up kerajaan selama ni. Bukan kerana terlebih kaya, no no no (hahahaa ), tapi sebab mostly company cover ler. Kalau berbayor mahal sangat, tak sanggup aiih. Banyak sangat sebabnya tetiba bertukar angin nak ke Klinik Kerajaan. Siap kena sakat dengan MO kat klinik, “Sampai hati kau anak...

Anak makan bersepah di kedai 0

Tips Makan Luar Dengan Baby, Tanpa Dijeling Tuan Kedai

Pernah tak kita pergi kedai makan (tujuan opkos nak makan sekeluarga), tapi end up anak kita sepahkan makanan dan akhirnya dimarahi tuan kedai. Pernah tak tuan kedai tiba-tiba suruh kita pekerja dia sapu tempat meja makan kita dek kerana anak kita dok makan sepah sampai nasik berterabur kat bawah kedai? Pernah tak pekedai dok kata kat kita, “tisu dah abes” sebab kita dok asyik amik tisu jek nak bersihkan sepah yang anak kita dok buat? Sebagai ibu, sentap tak?(╥︣﹏᷅╥) Seriously sentap...

Screenshot 2014-12-03 05.14.26 9

Doa Untuk Rawatan Batuk Berkahak

Nak dijadikan cerita, Hannan dah batuk dan selsema selama 2 minggu. Memang bergelen2 ubat dah makan (exaggerated ).  Rawatan garlic dan onion pon dah buat setiap hari. Tapi macam tak berkesudahan jugak. Hannan hampir setiap bulan Bronchitis (sampai pihak insurans pun dah jadi detektif dah haaa). Hehehe. Tapi Alhamdulillah kali ni dah masuk 3 bulan dah takde. Tapi since batuk dan selsema dia menjadikan saya hampir putus asa dah nak menyerah diri ke hospital sekali lagi sebab dah start wheezing dan Hannan...

Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!! 3

Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!!

Hahaha, serious memang itu ayat Husnul Iman semalam. Masa tu saya memang tengah bergolek-golek dengan Husnul Iman dan Hannan Soufiya di ward. Atas baby cot yang sempit tu (sila jangan report, mujur-ku-belum-gemok). Heheh Tiba-tiba ngam2 saat Hannan menggigit tu, saya agak terjerit dan Datuk Zul masuk. Terus Iman mengadu pada Datuk; > “Doktor!!! Hannan gigit susu mama!!!” > Abes la Datuk Zul gelak, nurse-nurse semua gelak. Serious malu so saya cakap, “Haip, kenapa cakap mcam tu” Iman merajuk. Datuk kata, “Eh...

Jatuh Cinta Pada Anak Gadis Sendiri 1

Jatuh Cinta Pada Anak Gadis Sendiri

Assalamualaikum pemula bicara. Alkisah aku mempunyai anak perempuans yang cantik dan comel pada pandangan mata kasar dan halus aku ni.  Masalahnya aku dah jatuh cinta pada mereka. Ini adalah masalah bapa yang bakal jadi pelindung tegar anak mereka macam filem papadom lakonan Afdlin Shauki bersama Liyana Jasmay. Jatuh cinta kat sini maksud die sangat menyayangi anak ye. Jangan buat-buat tak paham pulak kan. Kang ada yang kena makan nasi lemak beracun. Mee racun pula adalah makanan popular di Batu Pahat, Johor....

Tandem Nursing Hannan dan Iman 1

Tandem Nursing Hannan dan Iman

Alhamdulillah, Hannan berjaya sepenuhnya susu ibu sejak lahir. Seawal hari ke 4, pelbagai posisi dah pandai Hannan menyusu. Syukur juga pengalaman dari anak pertama banyak mengajar saya untuk menyusukan anak kedua ni. Iman pula? Pantang nampak adik Hannan menyusu, dia pon nak tumpang sekali. Akhirnya saya pon selalu lah pam, dan berikan pada Iman manakala Hannan pula hanya direct feeding. Itunpon setelah peti ais rumah mak bahagian freezer tu sarat dah mengandungi frozen EBM. Nak simpan lauk pon susah. Hehehe. Alhamdulillah....

CSF – Cerebrospinal Fluid 0

CSF – Cerebrospinal Fluid

12th September 2013, jam 730 malam. Bermula lah aktiviti soal menyoal dan interview dari doktor. Bermula dengan doktor pelatih, kemudian doktor senior. Dan akhir sekali, doktor pakar kanak2 serbu saya. Dengan doktor pakar tu memang kena ceramah la macam-macam. Saya terasa macam kena VIVA la pulak dengan soalan bertubi2. Time tu jugaklah saya sign surat kebenaran untuk prosedur LP untuk cek CSF (Cerebrospinal fluid – air tulang belakang) Hannan. Esoknya pukul 11 pagi. Lagi cepat lagi bagus supaya dapat tahu apa...

Meningitis 1

Meningitis

Sambungan kisah Hannan Soufiya. Waktu jam lebih kurang pukul 930pm 9 September 2013. Doktor pakar melawat kami di wad. Hannan kelihatan sihat sahaja. Suhu pon controlled sebab dah bagi ubat demam. Menyusu seperti biasa. Waktu ini doktor cerita sikit sebanyak condition Hannan. Fit atau sawan, biasa dan normal berlaku pada bayi umur 6 bulan ke umur 6 tahun atas pelbagai sebab. Baby Hannan is out of the range. So perlu memikirkan possibilities lain yang mungkin berlaku sebab jarang bayi sekecil itu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.