Category: Breastfeeding

My Medela Freestyle – Akhirnya 12

My Medela Freestyle – Akhirnya

Picture Source: Versi Google Medela Freestyle: Versi kepunyaan Mama Iman Salam, Huh..lama tertangguh cerita pasal entry kali ni. Berkali-kali edit dalam draft, pastu tak ter-publish lagi. Ngeee….saya nak ceritakan pasal buah hati terbaru saya; Cik Medela Freestyle. Wah…cuba tengok kat wish list sebelah kanan blog saya ni. Sepatutnya cik FS ni dibeli pada bulan March 2011. Ini kerana anggaran duration lifetime Spectra cumalah 1300 jam sahaja. Tetapi dek kerana menggunakan Cik Spectra dengan dasyat sekali, dia sudah mahu pencen lebih awal....

Susu Berkualiti 7

Susu Berkualiti

Salam, Boleh kalian nampak apa yang saya nak tunjukkan? Boleh tak? Paham tak agaknya? Itu bukan susu basi ok. Hooo… itulah foremilk dan hindmilk. Yang mana? Sila tengok gambar di atas. Yang lapisan bawah cair-cair agak-agak jernih itulah foremilk, dan yang pekat, kental, putih mulus lemak berkrim di bahagian atas itulah hindmilk. Alah, yang orang-orang tua kata foremilk tu air, hindmilk tu nasi la. Aduhai…janganlah dok kata lagi breast kanan tu nasi, breast kiri tu air. Dah banyak kali sangat cakap...

Derma Darah ketika Masih Menyusukan? 1

Derma Darah ketika Masih Menyusukan?

Saya amat berkobar-kobar menunggu kedatangan hari tersebut. Oh…tak sabar rasanya. 2, 3 minggu jugak reminder emel datang menjengah, mengingatkan kami kedatangannya, membuat saya semakin berkobar-kobar. SAYA MAHU DERMA DARAH! =D Hari ini, datanglah sudah pihak Pusat Darah Negara (PDN) ke syarikat saya bekerja. Dek berkobar-kobar, tepat 930 am, saya tercegat depan pintu masuk booth derma darah tu, siap dengan buku rekod kecil berwarna merah itu (walaupon baru sedikit diisi..kekeke). Fuyyo..orang kedua nih. Mula-mula, kena isi borang pendaftaran. Fuh…semua pass. Best. Tiba...

Jalan-jalan Sambil Menyusukan? 0

Jalan-jalan Sambil Menyusukan?

Salam… Kakak saya mempunyai seorang kawan yang baru sahaja habis pantang dan ingin membawa bayi kecilnya berjalan-jalan. Ada bermacam-macam sling dan baby pouch. Ada yang jenis wrap, ade yang jenis ring sling. Ada juga baby carrier yang modern. Saya pengguna setia ring sling dan baby carrier modern. Bagi saya, ring sling amat sesuai untuk menyusukan terutama ketika bayi berusia 0-4 bulan pertama, dan baby carrier pula sangat sesuai bila bayi anda sudah besar sedikit (apabila kepalanya sudah kuat). Saya tidak berani...

Pain While Pumping 11

Pain While Pumping

Salam. Sesetengah ibu-ibu mengepam mengalami rasa sakit semasa pengepam. Terdapat punca mengapa kejadian ini berlaku. Saya salah seorang ibu mengepam yang mula merasakan kesakitan semasa mengepam. Sebab itulah entri ini tertulis. Hehehe…. Breast pumps dan bayi kita mengeluarkan susu bukan melalui hisapan atau suction semata-mata. Tekanan (compression) dan rangsangan (stimulation) diperlukan ke atas cik nen kita terutamanya di kawasan areola dan nipple, yang kemudiannya menghantar isyarat ke dalam tisu-tisu di dalam cik nen untuk berhubung, lalu mengeluarkan isyarat supaya susu dikeluarkan....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.