Category: Breastfeeding

Cara Tangani Susu Merudum Versi Mama Iman 14

Cara Tangani Susu Merudum Versi Mama Iman

Salam, Kali ni sya nak sembang macam mana pulak saya tangani masalah susu merudum. Saya akui memang susu formula pernah masuk ke perut Iman tatkala Iman di NICU (Neonatal Intensive Care Unit). Total hari, 6. Tetapi diselang selikan dengan EBM saya dimana Ayah Iman membawa susu-susu tersebut setiap pagi hari, bila mana EBM seperti tidak cukup, pihak hospital topup dengan susu formula. Purata dalam 14 oz EBM dibekalkan kepada hospital. Serius saya tak tahu yang hospital tu tak berapa Rakan Bayi....

Cabaran Saya Dalam Penyusuan Susu Ibu 4

Cabaran Saya Dalam Penyusuan Susu Ibu

Salam, Kebelakangan ini saya banyak ditanya bagaimana saya dapat menghasilkan susu sehingga lebih kurang 20 oz sehari. Sebab rata-rata ibu-ibu muda ni dapati, eh eh, aku rasa anak aku macam kenyang je bila direct breastfeed. Tapi kenapa bila aku pump, sikit je susu yang keluar. Korang rasa saya dulu pump-pump terus dapat 20 oz ke? Salah ye puan-puan. Cuba tengok gambar di bawah. Inilah sahaja stok EBM yang Mama Iman ada bila dah masuk bekerja. Iaitu selepas 2 bulan bercuti bersalin....

Mama Iman lebih rajin pada hari bekerja 18

Mama Iman lebih rajin pada hari bekerja

Salam, Saya tidak suka waktu cuti bekerja, tapi saya suka hari cuti. Saya suka menikmati cuti, tetapi saya seorang yang tidak aktif jika bercuti. Hari bekerja, pukul 530 pagi sudah bangun tidur, ketang ketung di dapur. Kalau katakan terlajak tidur sekalipun, paling ringkas, 1 hidangan meehun atau mee goreng atau cekodok udang @ bilis pasti akan terhidang. Bubur Iman juga siap jam 7pg. Kalau hari cuti, lepas Solat Subuh, tarik selimut balik. Sarapan entah ke mana, dan entah ke apa, bubur...

Cara Menjimatkan Ruang Freezer EBM Jika Guna Plastik Liner YHAB Part 2 14

Cara Menjimatkan Ruang Freezer EBM Jika Guna Plastik Liner YHAB Part 2

Salam, Mak aih…panjangnya lah tajuk. Heheh…ini sambungan untuk bahagian pertama di sini. Saya dapati memang menjimatkan ruang freezer. Tetapi, kepingan-kepingan susu ini mudah bergelongsor antara satu sama lain. Licin lah katakan. Tapi nak buat macam mana, nak jimatkan ruang, timbul pula masalah lain. Kekekek..Tetapi, ada penyelesaiannya. Teruskan membaca. Ini adalah kepingan susu EBM, iaitu frozen expressed breastmilk ye puan-puan. Tak percaya dah beku? Lihat gambar bawah pulak. Saya tindihkan antara satu sama lain. Huh, memang susah nak susun di dalam freezer...

5 Sebab Utama Kenapa Susu Ibu Lebih Baik 0

5 Sebab Utama Kenapa Susu Ibu Lebih Baik

Penyusuan susu ibu boleh jadi sangat mencabar. Walaupun ianya adalah suatu proses semulajadi, ia tidak menjadikan penyusuan susu ibu itu mudah. Ok, zaman dahulu, zaman ibu dan nenek kita, semua bayi disusukan sendiri. Tak dinafikan banyak ibu-ibu muda yang tiada pengalaman mendapati bahawa proses penyusuan itu sebenarnya sukar dan kadangkala jika tidak kuat, ianya sangat mengecewakan. Tetapi, sekiranya kita kuat, dan kita sentiasa berfikiran positif, InsyaAllah, kita akan dapati yang kita sebenarnya pilih yang benar-benar terbaik buat anak kita, meskipun banyak...

Penyusuan Dalam Persekitaran yang Tercemar. Boleh ke? 0

Penyusuan Dalam Persekitaran yang Tercemar. Boleh ke?

> Salam, Kali ni saya mahu bercerita mengenai topik di atas (eh..kenapa ayat macam nak buat karangan.. hehe). Bukan apa, saya pernah bertanya kepada Kak Rita MLO (Mom’s Little One) Mommy Lyna dari MySuperKids kita yang famous ni. Berikut adalah emel saya dan mereka berdua. okeh, ni link yang berkenaan di dalam emel tersebut sebagai rujukan. http://www.waba.org.my/whatwedo/environment/pdf/faq2005_eng.pdf http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/108/3/776/T7 Masa ni memang saya sangat ragu-ragu dengan kedudukan dan kesucian susu perahan saya sekiranya saya banyak meluangkan masa di makmal nanti. Tetapi, tak...

Penyusuan Iman 9 Bulan 5

Penyusuan Iman 9 Bulan

Salam.. It is quite a long time from the last time I updated the blog. Ngehehe. Syukur, Iman is now 9 months and 12 days young, and still fully breastfeed from her mommy. Alhamdulillah. Mungkin ramai ibu -ibu yang di luar sana rasa saya ni mengada nak update susu sampai begini sekali…berlagak tunjuk susu banyak-banyak. Eleh, semua orang menyusukan anak kot? Takdalah nak tunjuk bagai stok bersusun-susun dalam freezer. Kenapa Mama Iman nak menunjuk-nunjuk pulak? Ok, siapa golongan ibu-ibu yang biasanya...

Cara Menjimatkan Ruang Freezer EBM jika guna Plastik Liner YHAB 19

Cara Menjimatkan Ruang Freezer EBM jika guna Plastik Liner YHAB

Salam, Saya ada masalah untuk meletakkan dan menyimpan (expressed breast milk) EBM saya ke dalam freezer dek kerana penggunaan ruang yang tidak optimum dan efisien. Saya menggunakan plastik liner jenama You Have a Baby (YHAB) Breastmilk Storage Bag sebab ianya paling murah berbanding plastik liner jenama lain. Huhuhu.. Cara-cara untuk menjimatkan ruang freezer: 1) Masukkan susu seperti biasa ke dalam plastik liner YHAB. 2) Keluarkan angin dan ruang-ruang udara, hanya tinggalkan sedikit ruang untuk proses pengembangan susu semasa proses pembekuan. 3)...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.